A Dunaferr közleménye

doszerk - 2022. szeptember 18. 15:54

Állami segítség nélkül heteken belül leállhat a Dunaferr, bár még mindig van esély a túlélésre, derült ki a cég mai sajtóközleményéből, melyet szó szerint közlünk olvasóinkkal.

Az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt Európa jelentős acélgyárai után(1) 2022. szeptember 16-án kritikus lépésre kényszerült a DUNAFERR is, melynek következményei végzetesek is lehetnek az egyik legnagyobb magyar iparvállalat szempontjából. Az iparág kormányzati megsegítésével még mindig van esély arra, hogy a vállalat talpra álljon, túlélje a kialakult helyzetet, és továbbra is munkahelyet biztosítson négyezerötszáz munkavállalójának, valamint további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó embernek.

Bár már az elmúlt időszak is kritikus volt, de sok más uniós acélipari szereplővel szemben, a DUNAFERR mindeddig talpon tudott maradni: még ha visszafogottan is, de termelt. Mára azonban tarthatatlanná vált a cég helyzete, és az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után, ezen a héten pénteken a DUNAFERR arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is.

A leállás közvetlen oka, hogy a nélkülözhetetlen alapanyag – koksz – beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK), váratlanul megtagadta a szállítást. A koksz-hiány miatt bekövetkezett kényszerű leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a DUNAFERR-nél. A DUNAFERR túlélésére az egyetlen esély, hogy a termelést fent tudja tartani, és rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit, mert a hosszabb leállás – elsősorban az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt - ellehetetlenítené a DUNAFERR működését. Az egyetlen megoldás az lehet, ha a szükséges mennyiségű és minőségű koksz beszállítását újra, legkésőbb egy héten belül megindítja a DBK.

A DUNAFERR továbbra is megpróbál kitartani, szándékában áll a szerződéses kötelezettségeit teljesíteni és a munkavállalókat továbbra is foglalkoztatja. Ennek rövid távon a koksz szállítás újra indulása az elengedhetetlen feltétele, de közép- és hosszabb távon az iparági krízis helyzetben a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti.

Mi vezetett a DUNAFERR mostani helyzetéhez?

A tulajdonosi viszonyok rendezetlensége ellenére a DUNAFERR számos partneri megállapodás révén biztosította működését és finanszírozását az elmúlt 2 évben. A COVID-válsággal járó visszaesés után a cég képes volt megkapaszkodni és lehetőségeihez mérten kihasználni a pandémiás mélypont után a piaci fellendülést.

Azonban az ukrán-orosz háború, az Európára rászakadó energiaválság, valamint logisztikai nehézségek mára a DUNAFERR-t is olyan helyzetbe sodorták, amellyel a társaságcsoport egyedül képtelen megbirkózni.

A háború kitörésekor az acélpiacon jelentős kereslet volt, és a legtöbb vállalat teljesen feltöltötte készleteit. Ennek következtében a háború kitörése utáni időszakra az európai piacon a kereslet elapadt, és a késztermékek árai drasztikusan visszaestek. A melegen hengerelt acéltekercs ára 2022. február és augusztus között 25%-kal csökkent. Mindeközben az energiaárak soha nem látott módon emelkedtek: a 2022. júliusában 270 EUR/MWh villamos energia ár augusztusra két és félszeresére, 700 EUR/MWh  fölé emelkedett. A földgáz ára pedig 1,5 év alatt több mint tízszeresére drágult. Ahhoz, hogy ezt a drasztikus energiaár-növekedést képes legyen  kigazdálkodni, a vállalatnak egy tonna melegen hengerelt acélterméket 1200-1300 eurós áron kellene értékesítenie, miközben a jelenlegi 750 eurós tonnánkénti piaci ár ettől jelentősen elmarad.

Archív felvételek (Németh Zsolt)

A körülményekre jellemző, hogy az elmúlt időszakban volt olyan nap az energiatőzsdéken, amikor néhány óra alatt 240%-kal emelkedett a villamos energia ára. Ezt a hatalmas terhet és bizonytalanságot az acéliparhoz hasonló energiaigényes iparágak képtelenek egyedül kezelni. Éppen ezért is siettek számos országban az ipar gerincét jelentő acélgyárak segítségére a kormányzati szereplők, és itthon is ennek megfelelően kezdődtek meg a tárgyalások az iparág és a kormányzati szakemberek között.

A válság nemcsak a DUNAFERR-t, hanem a második legjelentősebb hazai acélgyártót, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-t is érinti, ahol a veszteség minimalizálása érdekében már többször felfüggesztették a termelést. Míg az ózdi acélgyár technológiájában a leállás és újraindulás nem okoz megoldhatatlan problémát, addig a DUNAFERR berendezései igénylik a folyamatos üzemeltetést, és ezért a vállalat eddig a termelés visszafogásával igyekezett minimalizálni veszteségét.

Az állami gyármentő program kiutat jelenthet

A kormányzat időközben elkezdte a nagy iparvállalatok – így a DUNAFERR – számára is segítséget jelentő támogatás kereteinek kidolgozását. A gyármentő program elsősorban az energiaár csökkentő intézkedések és bértámogatások, valamint  adókedvezmények, vagy a konkurensek által külföldről behozott termékekre kivetett magasabb „védővámok” útján segíthet. A kiutat a DUNAFERR számára is a kormányzati intézkedések lehető leggyorsabb bevezetése jelentheti.

Mindeközben a DUNAFERR továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a hosszabb távú teljes leállást, és bízik benne, hogy a helyzet súlyosságát megértve minden érintett fél támogató partnerként fogja segíteni a társaságcsoportot és az ott dolgozó több ezer embert a most következő kritikus napokban.

A DUNAFERR sorsa és ezzel a régióban több ezer család megélhetése a következő egy hétben dőlhet el.

A kisebbségi tulajdonosok akadályozzák a DUNAFERR vezető testületeinek rendezését

A közelmúltban a DUNAFERR megpróbálta helyreállítani a vállalat vezető testületeinek működését. Erre 2022. július 18-án a DUNAFERR által kezdeményezett közgyűlésen lett volna esély, de a cég elleni korábbi támadásokat is szervező ukrán kisebbségi tulajdonosoknak köszönhetően ez a közgyűlés is sikertelenül végződött. A DUNAFERR-t már több éve támadó ukrán kisebbségi tulajdonosok és az őket támogató csoportok – köztük sajnos a Vasas Szakszervezet is - minden lehetséges jogi eszközön túl fenyegetéssel, és – mint azt a meghiúsult gyárfoglalási kísérlet mutatta - akár fizikai erőszakkal is támadta és támadja a vállalatot. Azért is sajnálatos mindez, mert a 2022. július 18-i közgyűlés sikeressége esetén biztosítható lett volna a társaság vezető testületei jogviszonyának azonnali rendezése, amely biztosíthatta volna a kritikus időszakban a vállalat finanszírozást is. A társaság továbbra sem adja fel, és célja ennek az állapotnak a mielőbbi feloldása.

Sajnos a DUNAFERR-nél „kapukon belül” is akadnak olyan szereplők, amelyek az ártó szándékú kisebbségi kört támogatják. Ilyen a DUNAFERR leányvállalata, a Dutrade Zrt. is, amely a DUNAFERR egy komolyabb, 20 milliárd forintos pénzügyi tartalékát birtokolja, s mely összeggel nem számolt el a DUNAFERR felé. Noha a DUNAFERR 90 %-os tulajdonos a Dutrade-ben, az mégsem bocsátja az anyacég rendelkezésére a DUNAFERR túlélése szempontjából kulcsfontosságú összeget. Ezt a pénzügyi keretet annak ellenére tartja vissza a Dutrade Zrt., hogy ezáltal több ezer dunaferres munkavállaló és családjuk megélhetését sodorja veszélybe.

(1)2022. szeptember hatodikáig már összesen tizenöt nagy acélgyár függesztette fel vagy jelentette be, hogy tervezi felfüggeszteni, illetve részlegesen leállítani az acélgyártást az unióban

A rovat további hírei: Dunaferr

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

2022. szep. 29.

A dunaújvárosi cégcsoport sorsáról is szó esett a mai kormányinfón. A helyzet, hadd fogalmazzak nagyon finoman, nem rózsás.

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

2022. szep. 20.

A város meghatározó foglalkoztatójának válsága kapcsán fontos egyeztetéseket folytatott dr. Mészáros Lajos. Térségünk országgyűlési képviselője közösségi oldalán számolt be a fejleményekről.

"A Vasmű működése nem politikai kérdés" (FRISSÍTVE)

"A Vasmű működése nem politikai kérdés" (FRISSÍTVE)

2022. szep. 19.

A Dunaferr helyzetéről tartott tájékoztatót Pintér Tamás polgármester a Városházán ma délután. A percekkel ezelőtt véget ért eseményen egyebek mellett elhangzott: javaslatcsomag született, és egyeztetések kezdődtek a kormányzattal a vasgyár válságának megoldása érdekében. (FRISSÍTVE)

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.