Dunaújváros Hetilap

Egy város mondta, legyen világosság; és lőn világosság!

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 1. 17:43

Nincs mit szépíteni, sötétségben éltünk éveket. Ráadásul több évet is. A kellemetlen és rossz érzésen túl a legnagyobb problémát a közlekedőknek jelentette a rossz és mérhetetlenül halovány közvilágítás. 

2015-ben, egy mára "klasszikussá vált" pályázat és speciális kivitelezés eredményezte, hogy nagyságrendekkel lett sötétebb a köztereken. Ráadásul a projekt zárása után következett az a bizonyos 5 éves fenntartási időszak, amikor a lámpatestekhez nem lehetett hozzányúlni sem. Kivártuk. Letelt. 

Újabb ütem valósult meg

Tavaly pedig elkezdődött végre a közvilágítás rekonstrukciója. Most egy újabb ütem valósult meg, ezúttal 138 darab lámpatestet cseréltek ki, jellemzően a Római városrészben. Pintér Tamás polgármester csütörtökön este 20 órára meghirdetett sajtótájékoztatón számolt be a munkálatokról. Már megtehette, hogy este nyolckor álljon ki a közterületre úgy, hogy az újságírók is lássák:
   – Örömmel jelenthetem, hogy megvalósult a közvilágítás rekonstrukciójának második üteme is Dunaújvárosban! Bizonyára minden dunaújvárosi emlékszik, hogy egy rosszul kivitelezett beruházás miatt borult sötétbe 2015-ben Dunaújváros. Egyik legfőbb választási programunk volt, hogy ismét fénybe borítsuk Dunaújvárost, ennek az ígéretnek az első üteme valósult meg 2021 novemberében, amikor elkészült a közvilágítás rekonstrukciójának első üteme, melynek keretében 223 lámpatestet cseréltek le a Dózsa György útnak az erdei tornapályától a Vasmű útig tartó szakaszán, a Vasmű úton a Városházánál lévő körforgótól az Építők útjáig, valamint a Szórád Márton úton az Aranyvölgyi úti Y-kereszteződéstől a Béke térig. A rekonstrukció folytattuk, idén nyáron befejeződött a második ütem is, melynek keretében 138 db indukciós lámpatest cseréje valósult meg LED fényforrású lámpatestre. Az érintett útszakaszok: Apáczai Csere János utca, Domanovszky tér, Martinovics utca, Római körút, Váci Mihály utca és a Béke tér.

Így már nyugodtan elmondhatjuk, hogy a legforgalmasabb útszakaszokon valóban biztonsággal közlekedhetünk éjszaka is, azonban nem állunk meg ennyinél. Nemrég arról döntött a városvezetés, hogy az ELENA-project keretében pályázunk az egész város közvilágítási rendszerének fejlesztésére, jelenleg is zajlik a pályázat lebonyolítását végző cég kiválasztására a közbeszerzés. A projekt magvalósulását követően Dunaújváros egész területén korszerű és energiatakarékos közvilágítási rendszer fogja az itt élőket szolgálni.

„...folytatjuk, megyünk tovább!” 

Barta Endre humán alpolgármester szintén örömét fejezte ki, hogy újra világosság van az utcákon:
– Mindannyian tudjuk, hogy mekkora veszélyforrás volt ebben a városban az esti sötétség és azt is tudjuk, hogy az autósok és gyalogosok is milyen nehezen tudtak közlekedni. A választási ígéretünket betartottuk, amikor azt mondtuk, hogy visszahozzuk Dunaújvárosba a világosságot. Nagyon örülök és azt tudom mondani a jövőre vonatkozóan, hogy folytatjuk, megyünk tovább!
A beruházás folytatását üdvözölte Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő is, akinek a körzetében több lámpatest is megújult. Hangsúlyozta, a városlakók visszajelzései alapján szinte már-már nappali fényben tudnak parkolni, közlekedni, így nem elhanyagolható a közbiztonság jelentős növekedése sem. Kiemelte, éppen itt volt az ideje, hogy az előző városvezetés elrontott beruházását kijavítsák.
A szakemberek a korábbi indukciós lámpatestek helyett korszerű LED-es fényforrásokat helyeztek el, amelyek fényereje az előírt szabványnál 10 százalékkal erősebb. Mivel a korábban kitett indukciós lámpatestek fényereje mintegy 20-30 százalékkal alacsonyabb volt a szabványnál, a szakemberek 30-40 százalékos, vagyis szabad szemmel is jól érzékelhető fényerő-növekedésről számoltak be. Mi, nem szakemberek pedig ismét hihetünk a szemünknek. Mert legalább látunk vele.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.