Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékkiállítás nyílik Kosztolányi György műveiből a Bartókban

Öcaline - 2022. szeptember 5. 16:18

Az intézmény Aula Galériájába várják a közelmúltban elhunyt festőművész tisztelőit kedden délután – Kosztolányi György műveit gyűjti csokorban a színházi emlékkiállítás.

Tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából a közelmúltban, a tisztelők és pályatársak emlékkiállítással búcsúznak Kosztolányi Györgytől: a dunaújvárosi festőművész műveiből szeptember 6-án, kedden nyílik tárlat a Bartók Kamaraszínházban.
Kosztolányi 1959-ben született Kulcson, a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) weboldalán a halála után napvilágot látott összegzés szerint rajzkészségére és a művészetek iránti érzékenységére már az általános iskolában felfigyeltek tanárai. A székesfehérvári Tóparti Gimnázium elvégzése után visszatért Dunaújvárosba, ahol esztergályosnak tanult; a fémmegmunkálás terén szerzett stúdiumai nemcsak a megélhetést biztosító szakipari tudást, de a szobrászat differenciáltabb megközelítését is lehetővé tette számára. 

Kosztolányi pályáját ebben az időszakban a helyi képzőművészeti élet megteremtésén, az amatőr művészek felkarolásán dolgozó Pálfalvi János egyengette. A fiatal alkotó autodidakta művészként fejlesztette technikai és elméleti tudását, művészettörténeti ismereteit, első mentora Birkás István, Pálfalvi János és Ujházy Péter volt. Az elmúlt évtizedekben fontos szereplője volt a helyi képzőművészeti szcénának, több csoport aktív tagjaként tevékenykedett. Meghatározó alakja volt a Vasmű égisze alatt működő Amatőr Képzőművészeti Stúdiónak (1989-ig), majd az Ötök festőcsoportnak (Fodor Jánossal, Kohl Jánossal, Rozsnyai Sándorral és Pats Józseffel), később a Skicc Műveivel önálló és csoportos kiállítások keretében is rendszeresen találkozhatott a helyi közönség a város és a térség kulturális intézményeiben az elmúlt évtizedekben, például az Intercisa Múzeumban, a Munkásművelődési Központban, a Kortárs Művészeti Intézetben, a Sándor Frigyes Zeneiskolában, az Evangélikus Templomban, valamint a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában.
Az ICA-D felidézi: július elején, a Kulcsi Faluházban nyílt meg Arcok és legendák című kiállítása, melyen már nem vezethet végig bennünket. Kedves és közvetlen jelenléte, a megnyitókon folytatott közös beszélgetések sokunknak hiányzik majd.

Kosztolányi György festőművész emlékkiállítására kedden délután várják az elhunyt alkotó tisztelőit, pályatársait és növendékeit: az Aula Galériában 17 órakor nyíló tárlaton Rohonczi István ROHO mond köszöntőt.

(Címlap- és belső oldali kép: Bartók Kamaraszínház; nyitó illusztráció: ICA-D)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.