Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mindenkit vár a KönyvTér színes forgataga!

Öcaline - 2022. szeptember 8. 8:24

Az elmúlt évek sikerszériáját folytatná a József Attila Könyvtár nagyszabású kulturális és közösségi kezdeményezése: szombaton újra megrendezik a KönyvTér programsorozatát a Városháza téren. Színes a kínálat, mindenkit várnak!

Idén immár negyedszerre fut neki a KönyvTér színes kavalkádjának a József Attila Könyvtár, tudatta lapunkkal Tóth Éva intézményvezető.

Összművészeti minifesztivál

A programsorozatra szeptember 10-én, azaz szombaton 14 órától várják a kultúra és a művészetek barátait. A helyszín szokás szerint a Városháza tér lesz – igaz, esőnappal is számolnak a szervezők, égi áldás esetén a könyvtár falai közé költözik a kavalkád, hangsúlyozta Tóth Éva:
– Természetesen nagyon bízunk a jó időben, és persze abban is, hogy a kínálat elnyeri a közönség tetszését. Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy egyfelől családi esemény is legyen a KönyvTér, másrészt minden korosztály megtalálja a kedvére való programelemet. Jókedvű, vidám, a helyi értékekre és tehetségekre is fókuszáló menüvel szeretnénk kirukkolni – valódi összművészeti minifesztivállal várjuk az érdeklődőket a Városháza téren!

Változatos színpadi mutatványok

A program fősodrába ezúttal is a színpadi kínálat került, a KönyvTér színpadán bemutatkozik a Duo Soulmates Acoustic formáció – Futó Gábor és Futó-Mészáros Krisztina koncertje valódi zenei csemegével kecsegtet. Az országos viszonylatban is egyre népszerűbb Góbé zenekar lép közönség elé. Ez utóbbi formációnál sem maradhat el a helyi szál: a folklórt több más műfajjal merészen vegyítő csapatban két dunaújvárosi kötődésű alapember, Hegyi Zoltán (basszus) és Várai Áron (ének, fúvós hangszerek) is muzsikál. Ezt követően a Sárkány és az ördög népmesés marionett bábjátékával varázsolja el a kicsiket a Kámfor Zenés Bábszínház, végül, de közel sem utolsósorban, a KönyvTér színpadán újra közönség elé lép a Dunaújváros Hangja verseny győztese, Kiss Barnabás is. 

Máris mutatom a tételes kínálatot!

Hétpróbázók, előre!

A kiegészítő programok kínálata is imponálóan gazdag, ezúttal is lesz kézműves sátor, papírszínház,  Aratók- és Martinász-paraván, valamint csillámtetoválás is. Versben a város címmel „kiköltözik” a városról szóló versíró pályázat kiállítása, míg Pentelei Hétpróba elnevezéssel különleges játszótér is várja az ügyeskedőket: Szmodics László irányításával népi gyökerű ügyességi próbákat tehetnek a vendégek.
Különleges színfoltnak ígérkezik az Egy csipet vásár című kísérlet – a DunaKosár helyi bevásárló közösség bemutatkozó minivásár keretében kínál a portékákból –, míg Kronászt Margit történész-muzeológus Szocreál séták címmel vezet várostörténeti túrát 14 és 17.30 órától. És ha már várostörténet: a helytörténeti pavilonban Horváth Tamás, a Dunaújváros mesél blog szerkesztője várja az érdeklődőket helyismereti kvízzel, játékkal, vetítéssel, fotókkal, régi zenélős képeslapokkal és még sok-sok érdekességgel.

Program, kedvcsinálók a könyvtári honlapon – itt!

KönyvTér 2022. (katt) >>

Pályázati támogatás, önkormányzati és külsős segítség

A József Attila Könyvtár közösségi kezdeményezése nem valósulhatna meg segítség nélkül: a források előteremtésében fő támogatóként a Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban című TOP-os pályázati program jeleskedett, de támogatóként segíti a programok megvalósulását Dunaújváros önkormányzata, a Dunaújváros mesél blog, valamint a Dunaferr Ifjúsági Szervezet. 
A DSTV, a DO és a Dunaújváros hetilap a médiatámogatók sorában veszi ki a részét a KönyvTér népszerűsítéséből.

A program nyitott és térítésmentesen látogatható – mindenkit szeretettel vár a KönyvTér!

(Archív fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

I AM: koncert a Kaptárban az AI ellen

I AM: koncert a Kaptárban az AI ellen

2024. aug. 23.

Élőben, sőt, a pillanat hevében generálódó szerzeményekkel lép közönség elé a Kaptár Music Pub bázisán az Instrumental Almasi Music, vagyis az I AM. A bemutatóra szombaton várnak mindenkit olthatatlan szeretettel.

DSTV: ajánlani is lehet a könyvtárban

DSTV: ajánlani is lehet a könyvtárban

2024. aug. 20.

A nyári menetrend mellett különleges kínálattal is kirukkol a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben rendszeresen készítenek könyvajánlókat a könyvtárosok, sőt, azt is szeretnék, ha minél több olvasó ajánlana könyvet másoknak. Hangkép.

DSTV: véget ért a SKICC Csoport tábora

DSTV: véget ért a SKICC Csoport tábora

2024. aug. 11.

Kilenc alkotó részvételével zajlott az idei SKICC alkotótábor, derül ki a DSTV összegzéséből. A közösség szokásos évi rendes összetartása ezúttal is sikeresnek bizonyult – a tábori termést várhatóan ősszel mutatják be a József Attila Könyvtárban. Hangkép.

DSTV: a gitár ereje

DSTV: a gitár ereje

2024. aug. 10.

Szó szerint belecsapott a húrokba is a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskolával közös sorozat keretében a DSTV csapata. Marics Tamás gitártanár közreműködésével az egyik legnépszerűbb hangszer oktatásába nyerhetünk betekintést – a próba sem maradt el. Hangkép.

DSTV: "Csalódások" a Bartók színpadán

DSTV: "Csalódások" a Bartók színpadán

2024. aug. 05.

A cím félrevezető, különleges irodalom- és színháztörténeti kincset tűz repertoárra a dunaújvárosi színház társulata, derül ki a DSTV összeállításából. A Bartók Kamaraszínházban megkezdődtek az első magyar nyelvű komédia, Kisfaludy Károly Csalódások című vígjátéka olvasópróbái. Hangkép.

DSTV: a Wesley-Da Capo művészeti vonala

DSTV: a Wesley-Da Capo művészeti vonala

2024. aug. 02.

Folytatódik a DSTV sorozata a Wesley-Da Capo művészeti iskola képzési programjáról. Ezúttal a képzőművészet és grafika tanszak munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők – ezúttal is a gyakorlati munkára összpontosítva. Hangkép.

DSTV: gipszben már a táncolók

DSTV: gipszben már a táncolók

2024. júl. 29.

A tavaszi alapkőletétel után új állomáshoz érkezett a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor elkészültének folyamata, derül ki a DSTV összegzéséből. A kompozíció alkotója, Rohonczi István ROHO elkészült az alkotás gipsz változatával. Hangkép.