Dunaújváros Hetilap

Boldog 90. születésnap a nagy család körében

doszerk - 2024. augusztus 27. 17:00

Újabb szépkorú polgárt köszöntött az önkormányzat: Siposné Jánvári Irén, Irénke néni 90 éves lett. A születésnapost Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte otthonában.

Irénke néni a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Döge községben született 1934-ben; tanulmányait Kisvárdán végezte, az Állami Óvónőképzőben. 

Négy évtized óvónőként

 – 1951-ben végeztem óvónőként, és még abban az évben kineveztek Rácalmásra. Beosztott óvónő voltam, viszont akkoriban itt nem napközi otthonos óvoda volt, így a kérésemre áthelyeztek az akkor még Sztálinvárosba, a 8-as számú óvodába, amely ma az Aprók Háza. Itt már vezető óvónő voltam és negyven évet dolgoztam a pályán. Kimondani is sok, de imádtam a gyerekeket! 
Egykori, katona férjét még Rácalmáson ismerte meg; két gyermekük született. 

Az unoka mindenre gyógyír

Irénke néni ma már öt unoka és négy dédunoka boldog mamája. Azt mondta: imádja Őket, és bár 90 évesen már az egészsége sem úgy szolgál, mint egykoron, de mégis boldog, és vallja: nem szabad panaszkodni, Ő sem teszi. 
– Imádom az unokákat, isteni aranyosak, szépek, érdemes értük élni, kitöltik az életemet. Hálát adok a jó Istennek, hogy ezt a kort megéltem. Van néhány bajom, de mégsem panaszkodom. Boldog vagyok, és nem vágyom meghalni. Sokan mondják ennek az ellenkezőjét a korombéliek közül, állandóan panaszkodnak; én is szedek nyolc gyógyszert, de nem panaszkodom! Nem szabad, mert amikor az unoka megpuszil, és azt mondja: Mama, szeretlek – az minden bajra gyógyír!  – tette hozzá vidáman Irénke néni.  

Kerek évforduló, nagy család

Irénke néni mindennapjai ma már csendesen, nyugalomban telnek. Azt mesélte, hogy minden nap van egy kis rutinja, tesz-vesz a lakásban. Ellátja magát, még meg is főz, de a mindennapokban a bevásárlást már vagy a lánya, Ircsi, vagy a fogadott gondozónője intézi. 

– Mindig meg van a kis rutinom, amíg tudom, csinálom. Reggel fölkelek, megiszom egy kávét, addig semmit!  Aztán a hétköznapokban hozzák az ebédet, de azért én még szombat-vasárnapra főzök valamit. Reggelizek, megágyazok, ilyesmik. 
Irénke néni 90. születésnapja nagy családja körében telt, akiknek még egy verset is szavalt. 
– A család az ünnepségen azt mondta: találkozunk a 100. születésnapomon is. Én megfogadtam: amíg a jó Isten megtart, amíg akarja, hogy éljek, én élni fogok!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Tartsuk fenn, és amennyire lehet, növeljük is zöld értékeinket!

Tartsuk fenn, és amennyire lehet, növeljük is zöld értékeinket!

2024. aug. 27.

Városi zöldterületek Dunaújvárosban – a jelenlegi helyzettel és a változó klíma kihívásaival egyaránt  foglalkozik az a civil szervezésű program, amelynek a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) ad otthont csütörtökön. Nyitott program, aktuális téma, mindenkit várnak!

DSTV: már használható a játszótér

DSTV: már használható a játszótér

2024. aug. 27.

Még télen számolt be a DSTV a BIROK Szabó Magda Tagintézménye jótékonysági báljáról, amely nemes céllal, az iskola udvarán építendő játszótér létrehozásáért rendeztek. A közösségi kezdeményezés elérte a célját – megépült a játszótér. Hangkép.

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

2024. aug. 25.

Folytatódott a szépkorú köszöntések sora: Szloboda Lajos bácsit Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte a 90. születésnapja alkalmából otthonában. A nyugalmazott testnevelő tanár felesége társaságában fogadta a város jó kívánságait.

"Pentele értékei bennünk élnek..."

"Pentele értékei bennünk élnek..."

2024. aug. 23.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy az államalapítás ünnepének sorozata városunkban Pentelén kezdődik, amikor is az új kenyér ünnepség részeként átadják a városrész legrangosabb elismerését, a Pro Pentele díjat, a Pentele Hagyományőrző Egyesület jóvoltából.

DSTV: a szükséges rutinszerzés

DSTV: a szükséges rutinszerzés

2024. aug. 23.

A kezdőautók témaköre mellett egy másik autósiskolás problémakörről is szó esik a DSTV összeállításában. A rutinszerzés kapcsán felmerül, mit jelent a gyakorlatban, ha valaki megszerzi a jogosítványát. És mikor van adott esetben szükségünk egy kis továbbképzésre. Hangkép.

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

2024. aug. 22.

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerésével díjazandó személyére bárki javaslatot tehet. Felhívás és határnap itt!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

2024. aug. 21.

A város önkormányzata ismét felhívással fordul a városlakókhoz: várják a javaslatokat a szféra legrangosabb helyi elismerésének idei kitüntetettjeire! Felhívás és tudnivalók itt!