Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj birtokosa lett

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 27. 11:16

A 91 éves Pásztor Bertalan ma is aktív, ír, publikál. Néhány héttel ezelőtt egy pályázaton is győztesnek kiáltották ki, Aranybulla-díjat kapott. Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter kulturális bizottsági elnök a közelmúltban fogadta a Városházán.

Az alpolgármesteri irodában nem ismeretlen vendég Pásztor Bertalan, Barta Endre szerint időnként találkoznak, leülnek és beszélgetnek. Az alpolgármester szerint kicsit irigykedve mindig rácsodálkozik Berci bácsi tudására:
– Büszkeség és tisztelet mellett néha azért némi irigységet is érzek Berci bácsi mellett, hiszen ő az az ember, aki a beszélgetés egyik pillanatában még az 1200-as években jár, a következőben pedig napjainkban, az irodalmat és a történelmet pedig úgy kapcsolja össze, hogy néha követni is nehéz. Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy szerencsések vagyunk ebben a városban, hogy ilyen kincseink vannak. Az Aranybulla-díj is azt tükrözi, hogy Pásztor Bertalan nemcsak nekünk jelent értéket, hanem országosan is ismerik, sőt elismerik az ő munkásságát. Önmagában, mint számadat is érdekes, hogy eddig a tanár úr több, mint 300 publikációja látott már napvilágot. Ebben vannak pedagógiai cikkek, tanulmányok, elbeszélések és persze ez a legutóbbi drámája, amiért megkapta az Aranybulla-díjat. És persze ez nem verseny, a számok, az adatok legfeljebb csak érdekesek, sokkal fontosabb, ami mögötte van, az érték és az üzenet. A mi dolgunk, hogy erre az értékre büszkék legyünk és vigyázzunk.
Tavaly az Aranybulla kikiáltásának 800. évfordulójára irodalmi pályázatot hirdetett a székesfehérvári Vörösmarty Társaság, amelyre a magyarság történelmének egyik legjelentősebb eseményéhez, annak emlékezetéhez kapcsolódó alkotásokat vártak. Pásztor Bertalan a Koppány lázadása című drámájáért kapta az Aranybulla-díjat, amelyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestertől vett át:
– Néhány hónappal korábban már megkezdtem a Berzsenyi-töredékek értékmentését. Amikor elkészült a dráma, meditáltam még, hogy részt vegyek-e a pályázaton, de végül barátaim unszolására elküldtem a Koppány lázadását. A szakértőkből álló zsűri pedig ezt a művet találta legjobbnak, így én kaptam és vehettem át az Aranybulla-díjat.

Kilencvenegy évesen ez a fajta szellemi frissesség valóban irigylésre méltó, az is érdekes lehet, hogy hányan publikálnak még ilyen korban egyáltalán? De sokkal fontosabb, hogy Berci bácsi megy előre, ír és nyer, készül az október 20-ai VÁR-estre, köztünk van és dolgozik. Jó egészséget!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.