Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Petőfi 200 – egyeztető kerekasztalt szerveznek a városban

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 28. 10:05

Komoly előkészületek az emlékévre, színes programokkal, előadásokkal, több intézmény együttműködése nyomán megvalósuló kínálattal készülnek, derült ki a téma kapcsán szervezett tájékoztatón.

Mennyire szokatlan, furcsa és ezzel együtt érdekesen izgalmas, ha Petőfit mondjuk így közelítenénk meg, nyilván nagyon is mai szemmel: "Petőfi volt az első magyar influenszer, a korszak legnagyobb kommunikációs stratégája. Másfél év alatt vált ismeretlen karakterből meghatározó divatszerkesztővé, ismert íróvá, költővé. Üzeneteit közérthetően fogalmazta meg, így vált a kulturális élet megkerülhetetlen szereplőjévé és a szabadságharc legjelentősebb alakjává. Olyan kirívóan öltözködött, mint most Lady Gaga, dokumentált személyiségfejlődése izgalmas, összetett karakterre vall. Egyéni érdekei hajtották, de határok és konvenciók tartása nélkül szolgálta a közösség érdekeit egyaránt. A reformkor nagyjai tehetségükkel, hitükkel és tettrekészségükkel egytől egyig olyan példaképeink, akikhez időről időre visszanyúlunk, amikor elkötelezettségről, a változásra való hajlandóságról, érdemi összefogásról, vagy a modern magyar nemzeteszméről gondolkodunk." (Forrás: petofi.hu)
Petőfi mindig érdekes volt, mindig különleges, sok-sok generáció számára. Hamarosan születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, Dunaújvárosban is. A méltó megemlékezés és a sok-sok tervezett program koordinációja érdekében Dunaújváros önkormányzata "Petőfi 200 – Kerekasztal" megbeszélést szervez, erről tartott sajtótájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester:
– Egyre többször és több helyről kapunk információt arról, hogy a kerek évforduló kapcsán programokkal, rendezvényekkel készülnek. Szeretnénk egyeztetni, összefésülni, semmiképpen sem meghatározni, sokkal inkább segíteni az intézményeket, civilszervezeteket, akár magánszemélyeket is. A cél az, hogy a konkrét ötletek, tervek révén előkészítsük és elindítsuk a méltó megemlékezés programját.

(A kerekasztal eredményeiről és a Petőfi-emlékév eseményeiről természetesen beszámolunk a DO-n – a szerk.)

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.