Dunaújváros Hetilap

Távhő: a költségosztás kompenzációról tartott tájékoztatót a polgármester

Öcaline - 2022. szeptember 2. 18:12

Rendkívüli bejelentést tett, és a témában ráadásként rendkívüli közgyűlésit hívott össze a költségosztás miatt többletfizetések kompenzációjáról Pintér Tamás polgármester.

A hír bejelentésével kezdte ma déli rendkívüli tájékoztatóját a város első embere: mint elmondta, szeptember 5-én, hétfőn rendkívüli közgyűlést tart a képviselőtestület arról, hogy a DVCSH-nak áldozatul esett lakosoknak ne kelljen befizetniük az elmaradt költségosztás miatti többletet – akik pedig befizették, azoknak jóváírják a következő számlákban. 

Jogi útra is terelik

A lépés indoklásaként Pintér Tamás kifejtette, mindezt azért teszik, hogy ne a lakóknak kelljen megfizetniük a DVCSH etikátlan és törvénytelen viselkedésének következményeit – ugyanakkor azt is bejelentette, hogy mindezek mellett minden lehetséges polgári és büntetőjogi lépést megtesznek a DVCSH Kft.-vel szemben:
– Egy évvel azután, hogy a DVG Zrt. átvette a távhőszolgáltatást Dunaújvárosban, törvény alapján ki kellett bocsátania az éves elszámoló számlákat. Sajnos minden igyekezet ellenére a költségosztás elvégzése nem történt meg vagy nem törvényesen történt meg, javarészt a miatt, mert a DVCSH Kft. minden hatósági és bírósági döntés ellenére nem olvasta le a költségosztókat 2021. június 30-án, hanem a költségosztást a maga ütemében folytatta tovább. Ez azonban nem törvényes, így a DVCSH vagy használhatatlan adatokat adott át a társasházaknak, vagy egyszerűen nem is adott át adatot. A törvény értelmében a DVG Zrt. viszont kénytelen elszámoló számlát kiállítani, ami adat hiányában, csak légköbméteresen történhetett meg. 

Sokaknak okoz problémát, vállalhatatlan terhet

Pintér Tamás hangsúlyozta: bár közel 10 ezer fogyasztó így is visszakap pénzt, ugyanennyien kénytelenek ráfizetni – az elmúlt időszakban nagyon sokan megkeresték, mert problémát okoz nekik a plusz tétel kifizetése. Ennek kapcsán született meg a kompenzációt célzó javaslat, hangsúlyozta a polgármester:
– A növekvő rezsiárak és az elszálló infláció mellett a lakosságon nagy a nyomás, ennek nyomán döntöttem úgy, hogy ezt a költséget átvállaljuk a dunaújvárosiaktól. Így azokban a házakban, ahol költségosztó van felszerelve és az elszámoló számlán ráfizetés jött ki, ott ezt a többletet nem kell megfizetni. Aki ezt idáig megtette, annak először is köszönöm, hogy pontosan fizette a számláit és betartja a törvényt – és nekik ezt a befizetését a következő számláiban jóváírjuk. 

Egyszeri alkalom

A tájékoztatón a polgármester kiemelte: a város vezetése úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági és megélhetési válságban nem engedhetik meg, hogy Pomázi Csaba és a DVCSH miatt – akinek az embertelen tevékenységét, hideg lakások, szívtelen végrehajtások, elzárt fűtés és használhatatlan csapvíz jellemezte – akár csak egyetlen háztartás is anyagi kárt szenvedjen:
– Szeretném azonban nyomatékosan felhívni a figyelmet arra, hogy a mostani döntés egyszeri alkalom, és a költségosztás menetét nem változtatja meg. Az törvény szerint továbbra is a társasházak, lakószövetkezetek feladata. Nekik kell gondoskodniuk arról, hogy a megfelelő időszakra vonatkozó, pontos adatok, időben a szolgáltatóhoz kerüljenek. Ha ez nem történik meg, akkor a jövőben sem fog tudni a DVG ez alapján elszámolni. 
Pintér Tamás arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben a DVG Zrt. több fórumot is tartott és tájékoztatót küldött a költségosztásról.:
– Ha a házak vagy a szövetkezetek igénylik, akkor ehhez a munkához a DVG ezentúl is minden segítséget megad, hogy Dunaújváros minden lakásában olyan cég végezze a költségosztást, amely hajlandó együttműködni a szolgáltató céggel. Ha a házak ezt a munkát elvégzik, akkor a távfűtés végre a normális mederben folyhat a következő időszakban Dunaújvárosban.

(A tájékoztató során említett rendkívüli közgyűlést ezzel az egy napirendi ponttal szeptember 5-én, hétfőn 10 órától tartják a Városháza közgyűlési termében – de jura ott válik hivatalossá a most még csak javaslat formájában létező kompenzációs terv.)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!