Dunaújváros Hetilap

Távhő: a költségosztás kompenzációról tartott tájékoztatót a polgármester

Öcaline - 2022. szeptember 2. 18:12

Rendkívüli bejelentést tett, és a témában ráadásként rendkívüli közgyűlésit hívott össze a költségosztás miatt többletfizetések kompenzációjáról Pintér Tamás polgármester.

A hír bejelentésével kezdte ma déli rendkívüli tájékoztatóját a város első embere: mint elmondta, szeptember 5-én, hétfőn rendkívüli közgyűlést tart a képviselőtestület arról, hogy a DVCSH-nak áldozatul esett lakosoknak ne kelljen befizetniük az elmaradt költségosztás miatti többletet – akik pedig befizették, azoknak jóváírják a következő számlákban. 

Jogi útra is terelik

A lépés indoklásaként Pintér Tamás kifejtette, mindezt azért teszik, hogy ne a lakóknak kelljen megfizetniük a DVCSH etikátlan és törvénytelen viselkedésének következményeit – ugyanakkor azt is bejelentette, hogy mindezek mellett minden lehetséges polgári és büntetőjogi lépést megtesznek a DVCSH Kft.-vel szemben:
– Egy évvel azután, hogy a DVG Zrt. átvette a távhőszolgáltatást Dunaújvárosban, törvény alapján ki kellett bocsátania az éves elszámoló számlákat. Sajnos minden igyekezet ellenére a költségosztás elvégzése nem történt meg vagy nem törvényesen történt meg, javarészt a miatt, mert a DVCSH Kft. minden hatósági és bírósági döntés ellenére nem olvasta le a költségosztókat 2021. június 30-án, hanem a költségosztást a maga ütemében folytatta tovább. Ez azonban nem törvényes, így a DVCSH vagy használhatatlan adatokat adott át a társasházaknak, vagy egyszerűen nem is adott át adatot. A törvény értelmében a DVG Zrt. viszont kénytelen elszámoló számlát kiállítani, ami adat hiányában, csak légköbméteresen történhetett meg. 

Sokaknak okoz problémát, vállalhatatlan terhet

Pintér Tamás hangsúlyozta: bár közel 10 ezer fogyasztó így is visszakap pénzt, ugyanennyien kénytelenek ráfizetni – az elmúlt időszakban nagyon sokan megkeresték, mert problémát okoz nekik a plusz tétel kifizetése. Ennek kapcsán született meg a kompenzációt célzó javaslat, hangsúlyozta a polgármester:
– A növekvő rezsiárak és az elszálló infláció mellett a lakosságon nagy a nyomás, ennek nyomán döntöttem úgy, hogy ezt a költséget átvállaljuk a dunaújvárosiaktól. Így azokban a házakban, ahol költségosztó van felszerelve és az elszámoló számlán ráfizetés jött ki, ott ezt a többletet nem kell megfizetni. Aki ezt idáig megtette, annak először is köszönöm, hogy pontosan fizette a számláit és betartja a törvényt – és nekik ezt a befizetését a következő számláiban jóváírjuk. 

Egyszeri alkalom

A tájékoztatón a polgármester kiemelte: a város vezetése úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági és megélhetési válságban nem engedhetik meg, hogy Pomázi Csaba és a DVCSH miatt – akinek az embertelen tevékenységét, hideg lakások, szívtelen végrehajtások, elzárt fűtés és használhatatlan csapvíz jellemezte – akár csak egyetlen háztartás is anyagi kárt szenvedjen:
– Szeretném azonban nyomatékosan felhívni a figyelmet arra, hogy a mostani döntés egyszeri alkalom, és a költségosztás menetét nem változtatja meg. Az törvény szerint továbbra is a társasházak, lakószövetkezetek feladata. Nekik kell gondoskodniuk arról, hogy a megfelelő időszakra vonatkozó, pontos adatok, időben a szolgáltatóhoz kerüljenek. Ha ez nem történik meg, akkor a jövőben sem fog tudni a DVG ez alapján elszámolni. 
Pintér Tamás arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben a DVG Zrt. több fórumot is tartott és tájékoztatót küldött a költségosztásról.:
– Ha a házak vagy a szövetkezetek igénylik, akkor ehhez a munkához a DVG ezentúl is minden segítséget megad, hogy Dunaújváros minden lakásában olyan cég végezze a költségosztást, amely hajlandó együttműködni a szolgáltató céggel. Ha a házak ezt a munkát elvégzik, akkor a távfűtés végre a normális mederben folyhat a következő időszakban Dunaújvárosban.

(A tájékoztató során említett rendkívüli közgyűlést ezzel az egy napirendi ponttal szeptember 5-én, hétfőn 10 órától tartják a Városháza közgyűlési termében – de jura ott válik hivatalossá a most még csak javaslat formájában létező kompenzációs terv.)
 

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.