Dunaújváros Hetilap

Elhunyt dr. Kunszenti Antal, a dunaújvárosi gyógyászat ikonikus személyisége

doszerk - 2022. október 8. 17:26

Gyászol a dunaújvárosi egészségügy: hosszú, türelemmel és kitartással viselt betegsége után a közelmúltban az égi SZTK-ba tette át praxisát dr. Kunszenti Antal. 97 évet élt, a dunaújvárosi gyermekgyógyászat ikonikus személyisége, generációk „doktor bácsi”-ja volt. Nyugodjék békében, emléke örökké él... 

Hosszan tartó, súlyos, de emelt fővel viselt betegsége után távozott az élők sorából dr. Kunszenti Antal, generációk sorának, kis betegek ezreinek: „a doktor bácsi”, a dunaújvárosi gyermekgyógyászat évtizedeken át meghatározó, túlzás nélkül ikonikus alakja. 97 évet élt.

A gyógyítás szolgálatában

Kunszenti Antal Tiszaföldváron született 1925-ben; édesapját csecsemő korában elvesztette, édesanyja is fiatalon eltávozott. Elemei iskolái után az első komoly szellemi muníciót Szegeden kapta, amely révén előbb középiskolai, majd egyetemi tanulmányokat kezdhetett. Küzdelmes sors várt rá, a második világháború alatt fogolytáborba került, de túlélte, sőt, a keresztfélévek nyomán a már akkor is tartó egyetemi tanulmányai végzéséből csak fél évet vesztett – ez a tényező sorsfordítónak bizonyult az ifjú medikus szakmai pályáján.
1950-ben kapott diplomát Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen – még abban az évben megnősült, házasságából két leánygyermek született. Dr. Kunszenti Antal pedig jövőjét a gyógyítás, kiemelten és hangsúlyosan a gyermekgyógyászat szolgálatába állította – lényegében egész életét ez a döntés, hivatás határozta meg.

Generációk egészségét óvta

A diploma átvételét követően két fővárosi intézményben pallérozódott, és szerzett gyakorlati tapasztalatokat – először a Szent István Kórház gyermeksebészetén, majd a Szent László Kórház gyermek infektológiáján dolgozott. Természetesen tanulmányait is folytatta, 1954-ben szakvizsgázott gyermekgyógyászatból – és még ebben az évben az épülő új városba költözött. 
Döntését – a korabeli szakértelmiség sok képviselőjéhez hasonlóan – profán érv motiválta: növekvő családjának itt ígértek lakást. Ugyanakkor a feladat komoly kihívást is jelentett a fiatal orvosdoktor számára, hiszen a gyorsan fejlődő, a lakosság lélekszámát tekintve is intenzíven növekvő, ráadásul fiatalok lakta városban különösen sok gyermek született. 
Dr. Kunszenti Antal évtizedeken át praktizált gyermekorvosként – a dunaújvárosi gyermekgyógyászat kiemelkedő személyisége lett, páciensek ezrei köszönhették neki gyógyulásukat, egészségüket. A szakmai kvalitások, a magas szinten művelt kezelés mellett varázslatos személyiségét, mosolyát, biztató szavait is mindig csatasorba állította – azzal is gyógyított.
Szakmai körökben és családja kötelékében is gyakran emlegette: az idő múlásával emberileg is különös szerencsének tartotta, hogy hosszú évtizedeken át tartó orvosi munkája során első pácienseinek nemcsak a gyerekeit, de az unokáit is elláthatta. Munkáját 1975-ben Miniszteri Dicsérettel ismerték el, 1985-ben, nyugállományba vonulása esztendejében Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült.

Szép élet, gazdag pálya alkonyán

Gyógyító tevékenységével ezt követően sem hagyott fel – aktív maradt, rengeteg ügyeletet és helyettesítést vállalt, egészen 79 éves koráig aktívan dolgozott, gyógyított. Nem csoda, hogy lányai szerint ők voltak a fő haszonélvezői édesapjuk különleges gyermekszeretetének – amely nyilvánvalóan döntő szerepet játszott abban is, hogy egyikük éppen a gyermekgyógyászatot választotta hivatásul.
2020-ban vas diplomát érdemelt – sajnos a vírus veszélyhelyzet miatt a ceremónia elmaradt, ám 70.  házassági évfordulóját és 95. születésnapját is boldogan ünnepelte feleségével, lányaival, négy unokájával és immár öt dédunokájával.
Küzdelmes, nehéz élete ellenére mindig „felállt”, optimizmusa, életszeretete és a családja is segítette ebben. Betegsége súlyossá válásáig aktív maradt, az utolsó pillanatig küzdött – az optimizmus és az élet szeretete az alkony órájáig kísérte, így mindvégig kimutatta szeretetét velük szemben.
Kunszenti doktor már az égi rendelőben praktizál – de emléke itt marad velünk. Nyugodjon békében!
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.