Letartóztatásban a katalizátorokra szakosodott román trió

Öcaline - 2022. október 18. 11:09

Dunaújvárosban bukott le a három férfi a közelmúltban, de a nyomozás adatai szerint az egész országban követhettek el hasonló bűncselekményeket. Itt egy éjjel hat kocsit rongáltak meg; a fehérvári járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat, értesült a DO.

A letartóztatás tényét a megyei főügyészség összegzése erősítette meg, mint Jászberényiné dr. Király Teodóra sajtószóvivő közleményéből kiderül, a Dunaújvárosi Járási Ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és további bűncselekmények miatt indítványozta annak a három román férfinak a letartóztatását, akik Dunaújvárosban gépjárművekből katalizátorokat tulajdonítottak el.
A nyomozás adatai szerint a három férfi két hete egy éjszaka alatt összesen hat parkoló autóból (!) lopott katalizátort. Amíg két gyanúsított figyelt, a harmadik társuk elvágta a katalizátort. Az eltulajdonított alkatrészeket a gyanúsítottak ismeretlen személynek Romániában értékesítették. A terheltek a hat sértettnek összesen egymillió forint kárt okoztak.
Az még a korábbi, a DO hasábjain is nagyot futott rendőrségi jelentésből derül ki, hogy a nyomozók több rendbeli, bűnszövetségben, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a három elkövetőt. A tolvajok beismerő vallomást tettek, melynek során elmondták, hogy Magyarországra azért érkeztek, hogy járművek katalizátorát eltulajdonítsák, majd azok értékesítéséből anyagi hasznot szerezzenek. A nyomozás során arra is fény derült, hogy az elkövetői kör több városban is követett el ilyen jellegű bűncselekményeket ebben az évben – a rendőrség azt is vizsgálja, hogy az elkövetők összefüggésbe hozhatóak-e további katalizátorlopásokkal.
Az ügyészségi híradás szerint mindhárom gyanúsítottal szemben büntetőeljárások vannak folyamatban katalizátorlopások miatt. A rövid idő alatt elkövetett nagyszámú, sorozat jellegű cselekmény csoportos elkövetése – amelynek során a cselekményeket előre eltervezték, a feladatokat felosztották – arra enged következtetni, hogy a gyanúsítottak a cselekményt tovább folytatnák, újabb bűncselekményt követnének el. A terhelek Magyarországon lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, így fennáll a veszélye, hogy az eljárás során elérhetetlenné válnának, elrejtőznének.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

(Fotó: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

2022. nov. 29.

Halálos kimenetelű baleset történt ma kor reggel Szabadegyháza térségében – egy 72 éves asszony vesztette életét, értesült a DO.

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

2022. nov. 28.

A város határában, a Papírgyári úti kihajtó után ütközött egy motorkerékpár és egy teherautó – személyi sérülés is történt, de már feloldották az útzárat. (FRISSÍTVE!)

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

2022. nov. 26.

Egy napon belül kétszer bukott be a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr – a második után már úgy kezdtek eljárást vele szemben, hogy őrizetbe is vették a rendőrök, értesült a DO. (Agyátültetésről sajnos nem kaptunk jelentést.)

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

2022. nov. 24.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat az ittasan őrjöngő dunaújvárosi férfi ellen – súlyosbító körülmény, hogy áldozata saját 9 éves kisgyermeke volt. Nagyon durva történet, nagyon szomorú eset.

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

2022. nov. 23.

A 14 éves fiatal múlt kedden tűnt el Mezőfalváról, a kiskorút a rendőrök jelenleg is keresik. Eddig eredménytelenül: jelentkezzen, ha bármit tud róla – már egy megosztás is segíthet!

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

2022. nov. 22.

Újév napjára időzítette a bűncselekményt egy férfi, előbb veréssel fenyegetett, majd kirabolt egy 15 éves kamaszt. Most emeltek vádat ellene, és többszörös visszaesőként komoly büntetésre számíthat, értesült a DO.

Az ünnepi időszakban is vigyázzanak az értékeikre!

Az ünnepi időszakban is vigyázzanak az értékeikre!

2022. nov. 22.

Felelős magatartással a legtöbb bűncselekmény megelőzhető – a rendőrök részletes tipptárral szolgáltak annak érdekében, hogy az év utolsó hetei is békésen teljenek.