Dunaújváros Hetilap

Fontos döntés született, elrendelte a bíróság a DVCSH felszámolását

Fábos Zsolt - 2023. január 21. 7:30

A DVCSH Kft. neve több okból is hírhedtté vált városunkban az elmúlt negyed században – egy korszak azonban most lezárult.

Ugyanis 2023. január 12-én a Székesfehérvári Törvényszék végzésében elrendelte a Dunaújvárosi Víz-, és Csatorna- Hőszolgáltató Kft. felszámolását. 

Milliárdos tételek

Dunaújváros még 1998-ban döntött arról, hogy 25 évre koncesszióba adja a helyi víz és csatornarendszert, illetve a távfűtést. Már akkor és azóta is megfogalmazódtak érvek és ellenérvek a DVCSH mellett és ellen. Azzal sem értett mindenki egyet, hogy 2009-ben a város 3,4 milliárd forintért megvásárolta a két gázmotoros erőmű tulajdonrészének a felét. A több milliárdos eszközöknek a cégekből való “kivándorlása” 2018-ban nagy botrányt kavart, de érdemi lépés akkor sem történt. Sok-sok vita után aztán 2019-ben többségbe kerülő "Rajta, Újváros!" Egyesület beváltotta korábbi választási ígéretét és lépett: szerződést bontott a céggel. 
Egy fontos mérföldkő, amikor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. július 1. napjától az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-t jelölte ki a távhőszolgáltatásra, így attól a naptól kezdődően távhőszolgáltatási tevékenységet jogszerűen kizárólag a DVG Zrt. végezhet Dunaújvárosban.

Jogerős a felszámolás

A következő fontos állomás pár nappal ezelőtt következett: január 12-én a Székesfehérvári Törvényszék végzésében elrendelte a Dunaújvárosi Víz-, és Csatorna-Hőszolgáltató Kft. felszámolását. Az ügy pikantériája, hogy még az előző városvezetés indította el 2018-ban azt a követelést a DVCSH Kft.-vel szemben, ami alapján a bíróság jogerősen is elrendelte a társaság felszámolását. 
Ez azt is jelenti, hogy a DVCSH-val szembeni követeléseket 40 napon belül lehet bejelenteni a felszámolónak.
A bírósági végzéssel kapcsolatban Pintér Tamás polgármester a következőket fogalmazta meg: 
– Az elmúlt években politikai oldalaktól függetlenül egyértelművé vált, hogy a DVCSH-nak mennie kell, de csak a "Rajta Újváros!" Egyesületnek volt bátorsága felvállalni ezt a konfliktust. Tisztában vagyok vele, hogy a váltás kellemetlenséggel járt a lakóknak is, de éppen ez a fejlemény is egyértelművé teszi: ennek a cégnek mennie kellett, nem tudta biztonsággal üzemeltetni a város távhőrendszerét. A DVG szakemberei ezzel szemben most például azon dolgoznak, hogy több száz dunaújvárosi vállalkozásnak biztosítsák a lakossági árú távhőszolgáltatást, ami életmentő ezeknek a cégeknek a jelenlegi helyzetben.

Itt a bizonyíték – kellett a váltás
 
Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint elindult a társaság felszámolása, de szerinte ez a folyamat is hosszú lesz, de mindenképpen fontos mérföldkő.
– Beszédes, hogy bár a társaság több száz millió forintot szedett be jogtalanul, a jogos követeléseket mégsem fizette meg. A DVCSH Kft. egy olyan elhibázott konstrukció volt, amibe a városnak soha nem kellett volna belevágnia. Bár elődeink is küzdöttek vele, ez a városvezetés volt az, amelyik lépett az ügyben. 2021 óta olyan távhőszolgáltató működik Dunaújvárosban, amelyik nem a magántulajdonosok magánérdekei szerint működik, hanem folyamatosan arra törekszik, hogy a városlakók igényeinek megfeleljen. 20 év elhibázott munkáját kell itt bepótolni, és bár a szolgáltatás messze nem tökéletes – de napról napra jobb lesz a DVG Zrt. szakembereinek köszönhetően.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.