Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Öcaline - 2023. január 23. 17:05

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberkereskedelem és kényszermunka bűntette, valamint további bűncselekmények miatt a letartóztatását indítványozta annak a két személynek, továbbá egy férfi sértettől történő távoltartását, akik erőszakkal és fenyegetéssel vettek rá egy férfit munkára és szerződések megkötésére, valamint nőket prostitúcióra. Az indítvány tényéről a főügyészség közleménye tudósított.
Az összegzés lényegében elismétli, illetve több tényezőt tekintve pontosítja a DO-n már megjelent rendőrségi információkat – a nyomozás adatai szerint a férfi azzal a hamis ígérettel, hogy a sértettnek munkalehetőséget tud biztosítani, rávette őt, hogy családját gépkocsivezetőként szállítsa Dunaújváros környékén. Ezt követően azzal ejtette tévedésbe, hogy üzlettársi pozíciót ígért neki, a közös üzlet beindítása érdekében rávette, hogy vegyen fel kölcsönöket. A gyanúsított rábírására a sértett 2019. november 25-én mintegy 5 milliós kölcsönt vett fel az egyik banktól, majd a férfi rávette a sértettet, hogy az összeget adja át neki. A sértett 800 ezer forintot vett fel és adott át a férfinak. Mivel nem az eredetileg kért összeget bocsátotta a gyanúsított rendelkezésére, a férfi a testvérével bántalmazta a sértettet. A folyamatos fenyegetés, bántalmazás hatására 2020. január 13-án a sértett újabb kölcsönszerződést kötött 700 ezer forintra, a férfi elvette a sértett bankkártyáját, és felvette a pénzt. A gyanúsított ezt követően azt kérte a sértettől, hogy adja el a tulajdonában lévő lakást és annak árából a gyanúsított tulajdonában lévő nagyobb lakást vásárolja meg. A megjelölt ingatlan soha nem volt a gyanúsított tulajdonában, azonban a sértett 2020. február 10-én értékesítette a lakását 7 millió forintért. A gyanúsított a sértettel a vételár egy részét több részletben átutaltatta az anyja bankszámlájára, illetve azt készpénzben felvette automatákból. A sértett munkáltatója által átutalt 2 millió forint munkabért is a gyanúsított vette fel a sértettől elvett bankkártyával. A gyanúsított összesen mintegy 15 milliós kárt okozott a sértettnek.
A férfi ezen túlmenően közös jövőt színlelve, az általa kiválasztott – köztük kiskorú – nők hátrányos helyzetét kihasználva megtévesztette, Dunaújvárosban és más dunántúli városban történő szexuális szolgáltatás nyújtására bírta rá, keresményüket pedig elvette. A gépkocsivezetésre kényszerített sértett szállította a nőket az ügyfelekhez. A férfi anyja részt vett a keresmények elvételében és a gyanúsítottnak történő átadásában.
Az ügyészi érvelés szerint a nő és a férfi vonatkozásában a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel – amely egyikük esetében 5 évtől 22 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztés lehet – alaposan lehet tartani a szökésüktől és elrejtőzésüktől, továbbá a tanúk befolyásolása útján a nyomozás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott, és elrendelte a főkolompos férfi, valamint az édesanyja letartóztatását – a döntések védelmi fellebbezés folytán nem
véglegesek –, továbbá a bíróság elrendelte a másik férfi sértettől történő távoltartását, amely döntés végleges.

(Archív fotók: FVMRFK) 

A rovat további hírei: Sziréna

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

2023. jan. 24.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

2023. jan. 17.

A dunaújvárosi kapitányság kezdett eljárást a 16 esztendős fiatal eltűnése ügyében. Felhívás itt – és már egy megosztás is segíthet!

Négyen vertek össze egy férfit – vádemelés a vége

Négyen vertek össze egy férfit – vádemelés a vége

2023. jan. 14.

Minden volt, mint a régi búcsúban: arcon fejelés, ökölcsapások, cipőzés – négy ember ment egy ellen, most jutott vádemelésig a történet.