Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

doszerk - 2023. január 20. 11:34

December végén érkezett a hír, hogy egy újabb rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a Dunaferr felszámolása. A nagy múltú cégnél azóta a felszámoló irányít, a várva várt befektetőről azonban egyelőre keveset tudni, pedig nélküle nem lehet megoldani a helyzetet. 

Korábban az állam többször is jelezte: megvenné a vasművet, ez azonban most valamiért nincs napirenden.

A felszámoló jött, a korábbi menedzsment ment

A céget a felszámolás alatt teljes egészében a felszámolóbiztos irányítja, aki karácsony előtt felmentette Evgeny Tankhilevich legfőbb általános vezérigazgató-helyettest, valamint Sevcsik Mónika RMS és HR igazgatót. Közben pedig intézkedett a bérek kifizetéséről is, a decemberi béreket apróbb csúszásokkal ugyan, de kifizették január elején, a probléma azonban az, hogy ezt már teljes egészében a bérgarancia alapból állták. Ennek kerete nagyjából 1,5 millió forint munkavállalónkként, vagyis ha ez elfogy, akkor nincs tovább fizetés, hacsak addig meg nem érkezik a várva várt befektető, aki finanszírozza a további működést. Pintér Tamás polgármester szerint sajnos egyelőre szó sincs megnyugtató megoldásról:
– Ha valaki követi az eseményeket, akkor emlékszik, hogy erre a helyzetre az első pillanatban felhívtam a figyelmet. A mérlegbeszámolótól nem lesz bevétel, nem lesz nyersanyag, nem lesz fizetés. A felszámolás egy fontos lépés a folyamatban, ha van terv a folytatásra, azonban ha sem magánbefektető nem lesz, sem állami tulajdonvásárlás, akkor a mostani lépés nem más, mint egy szimpla felszámolás – ez pedig tragédia lenne Dunaújvárosnak és egész Magyarországnak.

A Liberty és a Metinvest is a radaron

A polgármester szerint egyértelműen az új befektető oldhatja meg a helyzetet:

– Több lehetséges befektető is megjelent a cég körül, ami örömteli, és megerősíti azt, amit mindig is hangoztattam: igenis van jövője a gyárnak, van benne lehetőség. Azonban azt is látni kell, hogy szorít minket az idő. A Liberty-vel már 2021-ben folytak kormányzati szinten tárgyalások, de nem vezettek eredményre. Most a Liberty mellett egy másik acélpiaci szereplő, a Metinvest is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért. Bárki is legyen a befutó, egy dolog nagyon fontos: az, hogy az új tulajdonos tartsa meg a folyékony fázist is és a teljes gyárat működtesse.

Egy biztos, a gyár újraindítása már most is óriási költség, ezért is érthetetlen, hogy az állam miért várt az utolsó pillanatig a felszámolás elrendelésére és miért nem akkor lépte ezt meg, amikor a kohók, a kokszoló és a teljes gyár üzemelt még. A Metinvest nem is kertelt az Orbán Viktornak küldött decemberi levelében: az acélipari óriás számításai szerint a kokszoló mellett a kohó újraindítása révén a teljes folyékony fázis üzembe állítása, majd a 60 százalékos kapacitás elérése 150 millió eurós költséggel jár. A DO birtokába került vezérigazgatói levélben azonban úgy fogalmaz: vállalnák ezt a terhet, sőt az újraindítással párhuzamosan 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás, vagyis komoly környezetvédelmi beruházással is számolnak. A Metinvest nemcsak határozott szándékkal bír, de megfelelő erőforrásokkal – bányák, alapanyag – is rendelkezik a vasgyár talpra állítása érdekében, áll a levélben. A december 15-én kelt levélre azonban egy hónap elteltével sem érkezett válasz.

De hol van az állam a kérők sorából?

Arra a felvetésre, hogy az állam is megvásárolhatná a Vasművet, Pintér Tamás úgy reagált: 2013 és 2019 között minden választási kampány alatt előkerült, hogy az állam megvenné a vasgyárat, akkor azonban az üzletből nem lett semmi – a hivatalos kommüniké szerint a tulajdonos miatt. Most azonban ilyen akadály nincs, ennek ellenére egyértelműen úgy tűnik, hogy hiába van végre lehetőség az állami vásárlásra, arra valójában nincs is szándék – ezt erősíti az is, hogy nem lett stratégiailag kiemelt felszámolás a Dunaferré:
– Azt gondolom, hogy ez csak azokat lepte meg, akik nagyon szerettek volna hinni a kormánypártok ígéreteinek. Az államnak sem 2013-ban, sem 2019-ben nem volt szándéka megvenni a Dunaferrt, mert ha valóban ezt szerették volna, akkor azt el tudták volna érni. Mára ez még egyértelműbb, hiszen most semmilyen akadálya nincs az állami felvásárlásnak, akár már holnap állami kézbe kerülhetne a gyár, és garantálhatnák a több ezer ember megélhetését – mégsem teszik.
Közben a Dunaferrnek dolgozó egyik cég a vasmű nehéz helyzete miatt felfüggesztette a vállalat területén végzett tevékenységét, 124 munkavállalójukat a szakszervezetek tájékoztatása szerint átveszi a Dunaferr. Kérdés, hogy a Dunaferr így szervezi-e maga alá a korábban kiszervezett feladatait és munkavállalóit, vagy pedig ez is csak egy átmeneti megoldás. Néhány héten belül ez is kiderül.

A bérmunka az újabb mentőöv?

A Dunaferr iránt érdeklődő Liberty Steel három hónapos – feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó – megbízási szerződést kötött a dunaújvárosi vasmű felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel; ezt a Portfolio gazdasági portál írta meg az iparági hírekre szakosodott Argus Media értesüléseire hivatkozva. A szakportál emellett azt, a sajtóban már korábban megjelent információt is megerősítette, hogy a Liberty már be is jegyezte magyarországi cégét Liberty Central Europe néven.
Ezzel az átmenetinek tűnő megoldással legalább három hónapra biztossá vált a jelenleg felszámolás alatt álló vállalat további működése. Az ideiglenes üzemeltetési szerződést akkor írták alá, amikor a Liberty küldöttsége január elején látogatást tett Dunaújvárosban, eközben pedig Budapesten is tárgyaltak a magyar kormány képviselőivel. Ez a fejlemény nem meglepő annak fényében, hogy december végén Fazekas Attila felszámolóbiztos és ideiglenes vagyonfelügyelő arról beszélt, hogy a szakmai befektetővel történő tartós megállapodásig bérmunkában vagy bérbe adással kívánja biztosítani az üzemeltetést, így biztosítva a kokszoló és a folyékony fázis berendezéseinek üzemben tartását.

DMJV Önkormányzata
(A képek illusztrációk)

A rovat további hírei: Dunaferr

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

2023. jan. 10.

Miközben a vállalatcsoport "őrlángon" üzemel és javában tart a felszámolás, a sokat emlegetett angol Liberty mellett egy másik, még komolyabb acélpiaci szereplő is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért, értesült a DO.

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

2022. dec. 06.

Exkluzív interjút adott az ISD Dunaferr Zrt. helyzetéről a Portfolio.hu gazdasági portálnak Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója szerint a Dunaferrt ért támadások bizonytalanították el a partnereket – a jelen a túlélésről és az újraindulás feltételeinek megteremtéséről szól, állítja.

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.