Az aranyérben szenvedők vehetnek-e ülőfürdőt?

doszerk - 2023. március 20. 11:00

Az aranyeresség számos kellemetlen tünettel jár, természetes, hogy aki ebben a betegségben szenved, mindent megtesz azért, hogy fájdalmait csökkentse. Az aranyeresség számos kellemetlen tünettel jár, természetes, hogy aki ebben a betegségben szenved, mindent megtesz azért, hogy fájdalmait csökkentse. Nagyon népszerű gyógymód például az ülőfürdő is, de vajon a szakemberek javasolják-e az alkalmazását? Kiderül a cikkből! (X)

Az aranyeresség egyre gyakoribb probléma, a 20-21. század népbetegsége, széles körű elterjedése leginkább a kialakult életmódunknak köszönhető. A stressz, az ülőmunka, de még a rostokban szegény táplálkozás miatt is kialakulhat aranyér.

Mit kell tudni az aranyérről?

A betegséggel és annak gyógyításával a proktológusok foglalkoznak, de sok esetben a páciensek a magánrendelőket részesítik előnyben, ha aranyerességről van szó. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ az egyik legismertebb proktológia Budapesten, ahol figyelmes és szakszerű ellátásban lehet részünk. A legmodernebb technikával dolgoznak itt, és a tanácsadás, kezelés mindig egyénre szabott.

Ez azért is fontos, mert nem minden aranyeres megbetegedés egyforma. Sokan nem is tudják, de létezik külső és belső aranyér is, ez utóbbi esetében pedig különböző stádiumokat különítenek el az orvosok.

Nem mindegy tehát, mikor és milyen panaszokkal keressük fel a proktológust, mert a betegség gyógyítása, műtét nélküli kezelése is függhet attól, hogy időben léptünk-e.

Az aranyér jellemző tünetei

Mikor forduljunk tehát orvoshoz? A legjobb, ha azonnal, amint megjelentek a tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek:

– Duzzadt, érzékeny csomó a végbél nyílásánál
– Nehézkes, fájdalmas székletürítés
– Nyálkás, véres széklet
– Viszkető érzés a végbélnyílásnál
– Kitüremkedő ér az alsó tájékon

A proktológusok a diagnózis felállítása után javasolnak gyógyírt. Nem kell megijedni, ez nem feltétlenül műtét, sőt sok esetben az aranyér műtét nélkül is kezelhető. Vannak ma már fájdalommentes eljárások is, amelyekkel az aranyér eltüntethető, ilyen például a Barron-ligatura, a gumigyűrűzés vagy a lézeres kezelés.

A fájdalom csökkentésére szokták javasolni az orvosok az ülőfürdőt is, de csak bizonyos szabályok betartásával. Nézzük, melyek ezek!

Az ülőfürdőzés szabályai aranyeresség esetén

Az ülőfürdő nagyon hasznos dolog lehet aranyér esetében, hiszen a kellemes, meleg víz serkenti a véráramlást, tágítja az ereket, megnyugtatja a felsértett hámot is. Ugyanakkor tilos forró fürdőt alkalmazni, mert ezzel csak további fájdalmakat és duzzanatot idézhetünk elő, irritálhatjuk vele a gyulladt testrészt.

Fontos a higiéniai szabályok betartása is: csak olyan kádat vagy lavórt használjunk, amelyet előtte alaposan kitakarítottunk. Klóralapú vagy speciális, baktérium- és vírusölő hatású tisztítószert válasszunk a takarításhoz, majd hideg vízzel többször is öblítsük át a felületet.

Természetesen fürdés után ugyanígy járjunk el, higiénikus környezetet teremtsünk az utánunk következők számára.

Az ülőfürdőbe egyébként érdemes lehet illóolajat, gyógynövényeket is tenni, amiket a proktológus ajánl, ha nem vagyunk ezekre allergiásak. Önmagunktól ne kísérletezzünk, az ülőfürdővel nem fogunk meggyógyulni, de a szakszerű kezelés mellett hatásos kiegészítő terápia lehet.
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)