Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szép műsor, szimbolikus jelentőség – siker volt a Jótékonysági pedagóguskoncert

Öcaline - 2023. május 2. 17:07

Újra a beteg gyerekek javára rendezték a Jótékonysági pedagóguskoncert nemes eseményét az evangélikus templomban még múlt pénteken. A hangverseny nemcsak a színvonala miatt volt emlékezetes – jelképes jelentősége is számottevő.

A város egyik meghatározó, ráadásul a szó legszorosabb értelmében évtizedes hagyományokkal bíró eseményének adott otthont az evangélikus templom: a 26. Jótékonysági pedagóguskoncertjét rendezték.

Mindenki boldog

Az összefogás fontosságát, a tradíció erejét, illetve a város muzsikus közösségének aktív, segítő szándékát hangsúlyozta a DSTV kamerája előtt Németh Irma ötletgazda-főszervező, aki a kezdetektől egyengeti az esemény útját – ezúttal a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanáraként szervezte meg a karitatív közösségi kezdeményezést. Szintén a közösségi együttműködés szerepét hangsúlyozta Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester, aki Szántó Péter bizottsági elnök társaságában képviselte a város vezetését a koncerten – ugyanakkor egy másik fontos szempontra is felhívta a figyelmet:
– Segíteni jó, adakozni öröm, hiszen ebben a környezetben különösen érvényes: akinek megadatott, hogy segítsen, annak itt a remek lehetőség. Nem szeretnék, nem is fogok politizálni, ez a mese nem arról szól, ugyanakkor súlyos szimbolikus jelentősége is van szerintem, hogy itt a pedagógusok segítenek egy egészségügyi intézmény gyermekosztályának – ez az elismerésre méltó karitatív szándékon is messze túlmutat. Annak is nagyon örülök, hogy sokan közönség elé lépnek, annak is, hogy tényleg nagyon szép, nagyon sokszínű műsor vár a közönségre, de annak talán még jobban, hogy ilyen remek pedagógus közösségünk van!

Színes, gazdag repertoárral

A koncert a város önkormányzata, valamint a Kálvin János Református Gimnázium támogatásával valósult meg, az esemény két fővédnöke Pintér Tamás polgármester, valamint dr. Jobbágy Lajos, a kórház főigazgató főorvosa volt. A hangverseny a „házigazda” Móricz iskola két formációjának műsorával kezdődött: a Fehér rózsák csapata somogyi dallamokkal, a Dolce kamarakórus magyarbődi összeállítással lépett közönség elé, és szépen szólt az iskola tanárainak népdalcsokra is.

Remekül sikerült a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárainak összeállítása: Beke Beáta egy kitűnő Dowland-előadással rukkolt ki gitáron, Juhos Melinda, Kaszás Éva és Tótin Katalin egy Piazzolla-darabbal aratott megérdemelt vastapsot. Érdekes és szép színfoltja volt a koncertnek a Dunaújvárosi Óvoda kórusának összeállítása – talán éppen a Szigethy Adrienn dirigálta együttes önfeledt örömzenéje szimbolizálta leginkább a fentebb említett közösségi erőt –, és gyönyörűen szólt Beke Beáta és Németh Irma kettőse is. Filmzenéket tolmácsolt a Wesley Da Capo iskola két művész-tanára, Kurina Laura és Kolisnychenko Inna, majd egy zenetanárokból álló quartett – Váriné Pásztor Magdolna, Siklósi-Pók Gabriella, Tótin István és Balogh Zoltán András – szép előadásának tapsolhatott a közönség. A koncert utolsó fellépőjeként a Dunaújvárosi Vegyeskar lépett színre – méghozzá két sikerdarabbal: Bárdos Lajos Csillagvirág című népdalszvitjét, valamint Daróci Bárdos Tamás A pünkösdi rózsa című szerzeményét szólaltatta meg a Kurucz Gergely dirigálta kórus.
Színes, tartalmas összeállítás volt – emelkedett-szép koncertélmény, köszönet érte minden közreműködőnek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.