Dunaújváros Hetilap

Elismerték a pedagógusok munkáját (galériával)

Öcaline - 2023. június 9. 15:29

Több évtizedes életpályákat díjazott az önkormányzat – az elismeréseket a Városháza dísztermében vehették át az arra érdemesek Pintér Tamás polgármestertől ma délelőtt. Méltatások máris itt!

Apáczai Csere János június 10-én esedékes születésnapjához kapcsolódva díjazza városunk önkormányzata a pedagógusokat – méghozzá három elismeréssel. A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért díjakat, valamint a Pedagógus Életpályáért Emlékérem kitüntetést ma délelőtt vehették át a díjazottak a Városháza dísztermében rendezett ünnepségen.
Az esemény a Pannon Oktatási Központ diákjainak műsorával kezdődött, majd Pintér Tamás polgármester köszöntötte a díjazottakat, kiemelve, hogy eredményes életpályákat ismernek el – amelyek közös jellemzője, hogy több évtizedes, áldozatos munkával és hálás diákok sokaságával járó, szó szerinti hivatásról beszélhetünk minden díjazott esetében. A város első embere köszönetet mondott minden elismert pedagógusnak, hangsúlyozva, hogy a szférával kapcsolatos nehézségek miatt külön is hálával tartozunk nekik a kitartásukért.  

Az ünnepség a díjak átadásával folytatódott – az alábbiakban az elismerésekhez rendelt méltatásokat találják!

"Dunaújváros Érdemes Pedagógusa" díj 

Az elismerés azoknak a pedagógusoknak adományozható, akik a köznevelés területén és az oktatásában legalább 20 éve kimagasló, áldozatkész és önzetlen tevékenységet látnak el. A díjazott személyére az oktatási-nevelési intézmények dolgozói, a tantestületek és a közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt. 

Kolics Gábor

2023-ban a díjra jelölést kapott Kolics Gábor a DSZ Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola pedagógusa. 
Kolics Gábor 1982-ben végzett a Miskolci Egyetemen okleveles géptervező mérnökként. Kazincbarcikán kezdett el tanítani az akkoriban országos hírű Surányi Endre Szakképző Iskola elődjében. 12 évet töltött el ebben az intézményben, közben edzői oklevelet, majd mérnöktanári diplomát szerzett. Edzőként és tanárként számtalan tehetség fordult meg a keze alatt, többek között Lipcsei Péter és Komlósi Ádám is. 
1993-ban visszaköltözött Dunaújvárosba, ahol elvállalta a 340. sz. Építőipari Szakmunkásképző Intézet vezetését, amelyet 28 éven át vezetett nagy alázattal és odaadással. 
2000-ben már a magasépítő technikusképzést kellett megszervezni, amely újabb lendületet adott az intézménynek. Ebben az időszakban vette fel az iskola Hild József nevét, és külön büszkeséggel töltötte el, hogy ő tervezhette azt a logót, amely azóta is az iskola jelképét jelenti, és amelyet a különböző versenyek sikerei révén az egész ország megismerhetett.
– Szeretettel, tisztelettel és mérhetetlen hálával gondolok vissza a közös munkánkra Gáborral. Úgy ismertem meg őt, akinek mindamellett, hogy a diákok, az iskola volt a legfontosabb, felelősséget érzett, és mindent megtett azért, hogy kollégái számára kedvező munkahelyi légkört teremtsen. Számos szabadidős tevékenység szervezőjeként, központi szereplőjeként igyekezett jó közösséget kialakítani. Gondoskodott arról, hogy a pedagógusok mellett az oktatást segítő kollégák is mindig ugyanolyan szintű elismerésben részesülhessenek, ezzel igazi csapatot kovácsolt a Hildes dolgozókból.
Kevés olyan embert ismertem meg, aki ennyire széles érdeklődési körű, látókörű és humánus a kollégáival. Példakép kiemelkedő szakmai tudásával, becsvágyával, maximalizmusával, precizitásával – fogalmazott Kádár Brigitta oktató. 
A sportsikerek meghatározóak voltak az iskola, de a város életében is, amelyben több évtizeden keresztül a röplabda játszotta a főszerepet, egy olyan utánpótlásbázis kialakításával, amely a mai napig egyedülálló. 
Kolics Gábor szakképző iskolai igazgatóként a szakmai eredményekre legalább akkora hangsúlyt fektetett, mint az intézmény sportban való sikereire. Mintegy húsz fiatal állhatott fel az országos dobogóra, közülük öten a legfelső fokára. A tanműhely a szakképzési hozzájárulások, valamint a saját erőforrások mentén rohamosan fejlődött, de igazgatóként fontosnak tartotta azt, hogy a város intézményeit is támogassa munkájával, illetve technikaanyaggal lássa el a környék általános iskoláit. 
Így 2007-ben pályafutásának 25. évfordulóján Kolics Gábor a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetésben részesült. Pályáját végigkísérte a szakmai fejlődés iránti igény is, amely a közoktatás-vezetői szak elvégzése után a közgazdász diploma megszerzésével teljesedett ki, nagymértékben katalizálva az igazgatói tevékenységét. 2014-ben közoktatási szakértő lett pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés szakterületen, amellyel mesterpedagógus fokozatba került.
A Nemzeti Pedagógus Kar alapító tagjaként két esztendőn át a megyei vezetésben képviselte a szakképző intézményeket, valamint a szakképzésben dolgozó kollégákat.
A tehetséggondozáson túl meghatározó szerepet játszott munkájában a tanulók otthonról hozott különbségeinek kiegyenlítése, amely hitvallása szerint az iskola egyik legfontosabb feladata. 
–  Egy tanár meg tudja változtatni a világot, ezt tette Kolics Gábor igazgató úr is. A tanító kertész, aki gondozza és ápolja a kertjét. Ezáltal a tudást nem csak átadta, hanem a tudás magját el is ültette bennünk. Nekem ábrázoló geometriát tanított, ami önmagában is egy izgalmas tantárgy. Minden órára felkészülten érkezett és a legjobb tudása szerint oktatta a tananyagot. Nem csak tanár volt, hanem mentor is, aki inspirált, valaki, aki önzetlenül adta át tudását. Na jó...cserébe egy ötös dolgozatért – mondta Bota Emilia, aki magasépítő technikusként végzett a Hild-ben. 
Kolics Gábor Személyesen támogatott több szakkört is, de legbüszkébb az iskolazenekarra, a Hild Band-re, melyben együtt zenélt a diákokkal.
Ha büszkeséggel töltötték el a múlt egyedülálló eredményei, akkor érzékeny emberként talán még nagyobb büszkeség számára az esélyteremtés, az, hogy a fiatalok egytől egyig boldoguljanak, biztonsággal családot alapíthassanak, és megelégedett, boldog emberek legyenek. 

Munkácsiné Markovics Éva

2023-ban a kitüntetésre jelölést kapott Munkácsiné Markovics Éva a Dunaújvárosi Óvoda Bóbita Tagóvodájának vezetője. 
Munkácsiné Markovics Éva az óvoda megbecsült dolgozója, aki több mint 39 éves pályafutásának nagy részét a Százszorszép Tagóvodában töltötte.  Már pályakezdőként is nagy lelkesedéssel, odaadással mutatkozott be, és maradt meg, nem csak az óvodában, hanem a város emlékezetében is: 6 éven át mesélt a DTV-ben a gyermekeknek, és több éven át sikeresen vezette Dunaújváros egyik leghíresebb bábjátékos csapatát, a Szalakóta Bábszínházat.
Pedagógia pályája során jellemző volt rá az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos pedagógiai megújulás. 
Óvodapedagógusként mindig is törekedett a gyermekek személyiségének megismerésére, differenciált nevelésére, fejlesztésére. Az óvoda alapítványának – „Egészséges Gyermekekért Alapítvány” – egyik alapítója és vezetője volt, mintegy 20 éven át, amelynek segítségével sok-sok fejlesztés valósulhatott meg az épületben, az udvaron. Munkájára óvónőként és tagóvoda vezetőként is nyugodtság, kiegyensúlyozottság, barátságos, vidám, optimista lelkesedés, tudatosság, következetesség és a minőségre való törekvés volt a jellemző.
Mindig fontos volt számára, hogy az óvodában jó hangulat legyen, csodálatos, nyugalommal teli szigeten élhessenek együtt gyermekek és felnőttek egyaránt. 
– 15 éve ismerem Évikét. 2008-ban, mikor odakerültem a „Százszorszépbe”, Ő egyengette az utamat. Nemcsak szakmailag, hanem magánemberként is segítette munkámat. Tudott határozottan a fejünkre koppintani, de ha buliról volt szó tudott „megőrülni” és velünk együtt mulatni. Az együtt dolgozott idő alatt volt alkalmam megismerni kiemelkedő szakmai munkáját. Sokat tanulhattam/tanulhattunk tőle, mint tapasztalt óvónőtől és vezetőtől – mondta Szencziné Bárány Bernadett, jelenlegi helyettese. 
Munkácsiné Markovics Éva másság iránti fogékonysága hamar megmutatkozott, a városban, az óvoda az elsők között fogadta be a kiemelt figyelmet igénylő – beszédfogyatékos, megkésett beszédfejlődésű – gyermekeket. 
Önmagával szemben és munkatársaival szemben is sok mindent elvárt, de mindezt úgy tette, olyan lelkesítően, hogy mindenki motiváltnak érezte magát és azonnal összedolgozott a kitűzött célért.
– Évit 2007 óta ismerem. Akkor kerültem ebbe a jól összeszokott csapatba, amit neki köszönhetünk. Empátiája, segítőkészsége, szakmához való hozzáállása és tudása miatt, számomra kedvelt és tisztelt személlyé tette – mondta Kollár Gyöngyi óvónő. 
Nyugodt, ugyanakkor színvonalas nevelői tevékenység, családias munkatársi viszony volt jellemző a tagóvodára.
A folyamatos és magas színvonalú munkája, közösséget összetartó tevékenysége, magas szintű pedagógiai tevékenysége példamutató mindenki számára. 

"Dunaújváros Oktatásügyéért" Díj

A kitüntetés azoknak a pedagógusoknak adományozható, akik legalább 20 éve kiemelkedő oktató – nevelő vagy segítő munkát végeztek. A díjazott személyére az oktatási-nevelési intézmények dolgozói, a tantestületek és a közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt. 

Konkoly Krisztina

A díjra 2023-ban jelölést kapott Konkoly Krisztina, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti iskola igazgató helyettese. 
Az iskolához fűződő kapcsolata 1978-ra vezethető vissza, hiszen ebben az épületben kezdte el zenei tanulmányait hegedű szakon. Ezután Győrbe került, ahol először a Konzervatóriumban tanult, majd szolfézs-zeneelmélet-karvezetés szakon diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán. 
A diploma megszerzése után, 1992-ben visszatért anyaiskolájához, és azóta is itt próbálja a nebulókat a zene minden irányában terelgetni. Bár végzettsége csak a szolfézsra irányul, emellett számos hangszeren aktívan játszik, így megtalálható korrepetitorként akár a zongora mellett, a fúvószenekarban fuvolistaként, de esetenként akár egy vonószenekarban hegedűsként, vagy a cselló mellett is. 
– Kiváló pedagógus, évtizedek óta ő készíti fel a zenei pályán tovább tanuló növendékeinket a szolfézs felvételire 100 százalékos sikerrel. Kiváló zenész, több hangszeren játszik, a tanári kamarazenekarok állandó tagja, a növendékzenekarok állandó kisegítője. Zongorakísérőként is kiváló, együtt lélegzik a növendékekkel. Munkabírása egyedülálló, segítőkészségét nehéz lenne felülmúlni. 30 éve dolgozunk együtt, remélem, még sokáig folytatjuk ezt a közös tevékenységet! – fogalmazott Balogh Zoltán András rézfúvótanár. 
Aktív zenészként közreműködött a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Zenekarában, ahol titkári, majd elnöki posztot is betöltött, segítve ezzel az egyesület munkáját. Alapító tagja volt az Intercisa Fúvósötösnek.
A 2002-ben megjelent, "… hogy itt is legyen muzsika" – fejezetek Dunaújváros zenei életéből című könyv társszerzője, a Hangszeres zenekultúra című fejezet szerzője.
15 éven keresztül vett részt a zeneiskola nyári zenekari táborának megszervezésében és aktív lebonyolításában.
2005-től vezette tanszakát, a szolfézs, magánének és jazz tanszakot. 8 év elteltével a zeneiskola általános igazgató helyettesévé választották, azóta fogja össze nagy odafigyeléssel az iskola diákjait és segíti a pedagógus kollégák munkáját. 
Szakmai tevékenységét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is elismerte, 2015-ben, amikor Oklevelet adományozott részére a jövő nemzedékért végzett áldozatos nevelő-oktató munkájáért.
Konkoly Krisztina az iskola által szervezett programok közül aktív szervezője és lebonyolítója a Sándor Frigyes Hét szülő-diák vetélkedőjének.
Az óráin törekszik a jó hangulat melletti intenzív tanulásra, hitvallása, hogy a gyerekek figyelmét úgy lehet folyamatosan fenntartani, ha a játékosság egyenlő arányban van a munkával és a fegyelemmel.
– Krisztával 10 éves koromban találkoztam, amikor fuvolázni kezdtem nála. Később ő lett a szolfézstanárom is, így aztán szerves részévé vált a hétköznapjaimnak, és így kiskoromtól a kamaszéveimen keresztül az egész életemnek is. Az órákon nem csak a szükséges technikai tudást adta át, hanem azt is, hogy hogyan válik a lejátszott hangokból igazi zene. Ápolta a lelkünket, közösséget kovácsolt, fáradhatatlanul próbált velünk, segített, szervezett, beugrott, megoldott, zongorán kísért. Szerencsés vagyok, hogy a tanítványa lehettem. Mindent köszönök neki – emlékezett vissza egykori növendéke Krokovay Emese. 
Megszámlálhatatlan növendéket segített a zenei pályára, azokkal az elvekkel, hogy érezzük jól magunkat az órán, de szigorúan tanuljunk meg mindent! 
2008-ban növendéke a Cegléden megszervezett IX. Országos Kodály Zoltán Szolfézs és Népdaléneklési Verseny területi válogatóján Nívódíjban részesült, országos döntőbe jutott, s ott 6. helyen végzett.
Minden évben vannak továbbtanuló növendékei, akiket a felvételire szolfézs tantárgyból ő készít fel, nagy sikerrel. A mai napig tart "szerelem" különórákat szolfézsból, azoknak a tehetséges diákoknak, akik zenei pályán készülnek felvételire. A siker 100 százalékos! Tevékenysége és szakma iránti elhivatottsága színesíti és gazdagítja Dunaújváros és környékének zenei életét, s ad vérbeli zenészeket az utókornak.

Kőszeginé Csontos Éva

A díjra 2023-ban jelölést kapott Kőszeginé Csontos Éva, az Arany János Általános Iskola pedagógusa. 
Kőszeginé Csontos Éva pedagógus családba született, így a tanári pálya iránt érzett szeretetét már egészen kisgyerekkorától magába szívta. Szüleit követve ő is ezt a hivatást választotta. 1983-ban a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán ének-zene és népművelés szakon szerzett tanári diplomát. Pedagógusként munkáját a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskolában (akkor Béke Városrészi II. számú Általános Iskola) kezdte, és egészen nyugdíjba vonulásáig itt dolgozott. 
Pályakezdőként napközis nevelői, osztályfőnöki, csapatvezetői, ének-zene tanári feladatokat látott el. Rendszeresen szervezett iskolai-, osztály- és vándortáborokat. Munkájával jelentősen hozzájárult, hogy az újonnan indult iskola hamar elismert és keresett lett a városban.
A zene mindig fontos volt számára, amit igyekezett a gyerekekkel is megszerettetni. Tanítványaival számos városi és megyei népdaléneklési versenyen és az Éneklő Ifjúság vetélkedőin vett részt, ahol eredményesen szerepeltek és sorozatosan megkapták az Arany minősítést. 30 évig irányította az iskola énekkarát, sőt kollégáival is alakított egy kis kórust. 
A komolyzene megismerésére is ösztönözte a diákokat, így, ha lehetőség volt rá, elkísérte őket különböző koncertekre. Szabadidejében a Dunaújvárosi Vegyeskarban énekel, jótékonysági rendezvényeken is részt vesz.
–  Az ének-zene tanítását soha sem feladatként élted meg, hanem arra törekedtél, hogy tanítványaidat varázsolja el a muzsika világa. Az énekkarosok számára az együtt dalolás örömforrás volt. Kollégáidnak is szerveztél lehetőségeket a közös éneklésre. Védjegyed a gitárod volt. Fontos volt számomra a személyes beszélgetéseink. Jó érzés nekem, hogy szüleiddel kapcsolatos emlékeimet megoszthattam veled.Mindig szívesen emlékszem vissza a közös kirándulásokra, amikor az iskola falai közül kilépve személyiségünk szabadabb oldalát is megmutattuk egymásnak – fogalmazott Horváthné Nagyszőllősi Magdolna, az iskola nyugalmazott igazgatója. 
Második diplomáját 2008-ban szerezte a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolán gyógypedagógusként. Önfeláldozó munkája példaértékű. Mindig arra törekedett, hogy ezeknek a tanulóknak is legyen sikerélményük, és jobban tudjanak teljesíteni. Tanítványaival türelmes volt, bármikor fordulhattak hozzá a problémáikkal. Tanulóit felkészítette különböző iskolai és megyei versenyekre, ahol szép helyezéseket értek el. Kitartása, szorgalma, az emberekbe vetett hite és szeretete folyamatosan segítette munkáját a mindennapokban. 
Az Arany-induló megírásával és megzenésítésével maradandót alkotott az utókor számára. Neve ezáltal bekerült az iskola történelmébe, hisz minden egyes iskolai megmozduláson ezt éneklik a gyerekek. Felejthetetlen emlék marad ez mindenki számára, hiszen a „miénk ez a suli…” sorával is bizonyítja, hogy mennyire fontos számára az iskola, a tanítás, a gyerekek.
Horváth Éva és Németh Márta szerint Kőszeginé Csontos Éva az ideális pedagógus: gyermekközpontú, empatikus, kreatív, segítőkész, aki kiáll másokért. Mindig lehet rá számítani. Igazi közösségi ember, akinek remek ötletei vannak. 
Megszámlálhatatlan, számunkra nagyon emlékezetes műsor készítője, előadója, szervezője volt az elmúlt évtizedekben. Sok hagyományteremtő program kitalálójaként meghatározó pedagógussá vált, akinek ötletei, dalai tovább élnek az Arany iskolában nyugdíjba vonulása után is. Számukra Ő az igazi ARANYOS pedagógus. Hiányozni fog szakmai tudásával, fáradságot nem ismerő, lelkiismeretes munkájával. Nyugdíjba vonulásával értékes, nehezen pótolható személyiséggel lett szegényebb az iskola tantestülete.  

Kalkóné Horváth Marianna

A díjra 2023-ban jelölést kapott Kalkóné Horváth Marianna a Dunaújvárosi Óvoda Csillagvirág tagóvodájának óvodapedagógusa. 
1981-ben a gimnázium elvégzése után kezdett dolgozni, majd 1982-1984-ig a Kecskeméti Óvóképző hallgatója volt, diplomáját 1984-ben szerezte. Az akkori 4-es óvoda, ma Csillagvirág Óvoda oszlopos tagja lett még ebben az évben. 38 évig dolgozott itt. Hűséges, elkötelezett volt mindvégig. A Csillagvirág Óvoda neve többek között az ő nevével forrt össze és egyben fémjelzett is. 
Őszinte, önzetlen segítséget nyújtott pályatársainak, akik felé fordultak szakmai segítségért, megosztotta velük tudását, bátorította őket. Akár a képzőművészetben, vagy a zenében és táncban, bármihez nyúlt, azt áthatotta az ösztönös tehetség. Alkotásai, dekorációi, rajzai, festményei, varrásai, vagy a gyerekekkel való ábrázolási tevékenységei ízlésesek és dekoratívak lettek.
Felismerni sajátos stílusát, keze nyomát, tagóvodánk lógójában, a Dunaújvárosi Óvoda ismerkedésre és beíratásra felhívó plakátjában, számtalan meghívón, képeslapon, üdvözlőkártyán, melyeket ő tervezett, festett és alkotott meg. Stílusát, zsenialitását az egyszerű letisztultság, finom elegancia jellemzi.  
Az anyanyelvi és idegen nyelvi nevelés területén is maradandót alkotott. Ötletei, meglátásai egyediek, semmivel össze nem téveszthetőek. Tevékenységei a gyerekekkel kreatívak, szívet melengetőek voltak. Csoportjaiban a gyerekek imádtak szerepelni. Szinte azonnal felismerte a művészi tehetségeket, segített kibontakoztatni a rejtett, kiemelkedő értékeket „gyermekeiben”.
Mindig nyitott és érdeklődő volt az új szakmai irányzatokra, folyamatosan képezte magát. Mindezt hatalmas alázattal, és szerénységgel tette. Az óvodák városi mesemondó délelőttjének szervezője, és lebonyolításának felelőse volt a kezdetek, 1996 óta. Szakmai igényessége, kreativitása, hihetetlen ügyessége itt is megmutatkozott.                 
A Gyermekeinké a jövő Alapítvány kuratóriumi elnöke is Ő volt. Becsülettel, pontosan, precízen tartotta kézben az alapítvány ügyeit. 
A gyermekekkel való szeretetteljes viszonya a nyitottságon, az elfogadáson, az empátián és a magas fokú szakmai hozzáértésen alapult. A családokkal együttműködő, segítőszándékú volt. Szívesen fordultak hozzá nevelési tanácsokért. 
Halász Ági kolléganője 28 éve dolgozik vele, mint fogalmazott, biztos támasza volt pályakezdése óta:
– Minden nap érzem hiányát, személye nem pótolható. Már pályakezdőként is érezhettem támogatását, segítségét, vitt magával fiatalos lendülettel. Lenyűgözött kreativitása, ötletei, újító szakmaisága, csendes alázata hivatása felé. Nyugodtsága, kedvessége, érzékenysége, empátiája kapcsolataiban követendő példa volt számomra. Irigyeltem végtelen türelmét, kifogyhatatlan energiáit. Mariann vérbeli óvónő, szívvel- lélekkel, élet pályája példa lehet a mai felnövő óvónő generációnak. 
Munkája, egész személyisége, hozzáállása az óvodai élethez, az óvodapedagógiához, példaértékű mindenki számára. Kedves, szerény, alázatos, empatikus, tehetséges, érzékeny, segítő-tanító, nyugodt, türelmes, kreatív, művészi, pontos, becsületes – ÓVÓNŐ, csupa nagybetűvel.

Pedagógus Életpályáért Emlékérem – Dunaújváros

A Pedagógus Életpályáért Emlékérem minden olyan dunaújvárosi oktatási intézményből nyugállományba vonuló pedagógusnak adományozható, aki az oktató-nevelő munkában legalább 30 éven át eredményesen tevékenykedett. A díjazott személyére az oktatási-nevelési intézmények dolgozói, a tantestületek és a közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt. 

Gombos Lászlóné

2023-ban a díjra jelölést kapott Gombos Lászlóné a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola pedagógusa. Gombos Lászlóné  1981 tavaszán fellépett a katedrára és azóta is ott töltötte ideje legnagyobb részét, egészen az idei év márciusáig. Ezen röpke 42 év alatt az iskolában rengeteg diák tanulhatta meg tőle a magyar nyelv és irodalom minden apró részletét, érdekességét és határtalan szépségét, vagy a történelem folyamát és eseményeit. Tudását odaadóan és nagy-nagy türelemmel adta át diákjainak. 
Tartásával, becsületével, elhivatottságával számtalan fiatal diák és kolléga elismerését vívta ki, és sokaknak mutatott példát. 
Az iskolákban ledolgozott idő alatt számos osztályt kísért végig az iskola nehézségein osztályfőnökként, együtt örült és búslakodott diákjaival, akik mindig megértésre találtak nála. Pedagógiai tudása nagy hasznára vált a Dunaferr iskolának és közösségének. Kollégái mindig bátran fordulhattak hozzá segítségért, támogatásért. 
Baráth Artúr igazgató azt mondta: Gombos Lászlóné neve örökre eggyé vált a Dunaferr Iskolával, emlékeinkben megőrizzük, és bízunk benne, hogy ő sem feled el minket. Hozzátette: a tanárnő szerencsére még velünk marad egy ideig – reméljük minél tovább – mert ittléte az iskolában szebbé és jobbá teszi napjainkat.  

Nagy Mátyás József

2023-ban a díjra jelölést kapott Nagy Mátyás József, a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola pedagógusa. 
Nagy Mátyás József 2011-ben kezdte meg munkáját a Dunaferr Iskolában, amit becsülettel végez mind a mai napig. Ezen idő alatt sok fiatal és idősebb diák tanulhatta meg tőle a gépészeti szakmák sok-sok apró részletét, rejtélyét, érdekességét. Tudását folyamatosan naprakészen tartotta, amelyet nagy szakmai tapasztalatával együtt, kitartással adott át a diákoknak, vagy állított az iskola szolgálatába. Határozottságával, elhivatottságával sok fiatal diák és kolléga tiszteletét vívta ki, és sokaknak mutatott példát. 
Az iskolában és a tanműhelyben töltött idő alatt diákjai mindig megértésre találtak nála, kedvelték, és teszik ezt a mai napig. 
Szakmai tudása nagy hasznára vált a Dunaferr iskolának és közösségének. A kollégák és a diákok is mindig kereshették ötleteikkel, kérdéseikkel sosem kaptak elutasítást, akinek tudott, segített. 
Nagy Mátyás József tanár úr neve örökre bevésődött a Dunaferr Iskola történelmébe.

Simon Gyuláné

2023-ban a díjra jelölést kapott Simon Gyuláné, a Dózsa György Általános Iskola pedagógusa. 
Simon Gyuláné 1983-ban szerezte pedagógusi diplomáját a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, mint tanító, orosz nyelv szakkollégiumi képesítéssel.
Tanári pályáját a 2. sz. Általános Iskolában, Dunakeszin kezdte, majd hamarosan a Dózsa György Általános Iskola tanítója lett. Az elmúlt négy évtizedben mind pedagógusként, mind emberként példát mutatott kollégáinak és a gyermekeknek.
Szakmai munkája kiemelkedő. Az iskolába lépő kisgyermekekben óvta, őrizte és továbbfejlesztette a tudásvágyat, a tanulás iránti érdeklődést, nyitottságot. Szeretettel, gondoskodással, megértéssel fordult tanítványai felé. Osztályközösségében figyelmet fordított a tehetségek felkarolására. Számtalan versenyeredmény mutatja fáradhatatlan munkáját. E mellett kitűnő eredményei vannak a felzárkóztatás területén is. Minden kisgyermekben meglátta a csodát, és képességeikhez mérten, egyénileg fejlesztette őket.
Tanfolyamok, továbbképzések sorát végezte el azzal a céllal, hogy mind magasabb szinten végezhesse feladatát. 
2019-ben kihasználva a pedagógus életpályamodell lehetőségeit, mesterpedagógusi besorolást szerzett. Mestermunkáját az utolsó percig lelkesedéssel valósította meg és színesítette az iskola pedagógiai munkáját.
Nyugdíjba vonulása előtt még energiát fordított arra, hogy a helyére kerülő fiatal kollégát bevezesse az osztálya mindennapjaiba, átadja számára gyakorlati tudásának egy részét.
Töretlen hittel, lelkiismeretesen állt nap, mint nap a tanulók elé. Személyisége, embersége, akaratereje példaértékű. Megértő, a gyermekek érdekeit szolgáló készséges munkájára biztosan támaszkodhattak tanítványai és kollégái is.

Tóth Györgyné

2023-ban a díjra jelölést kapott Tóth Györgyné, a Dózsa György Általános Iskola pedagógusa. 
Tóth Györgyné 1983-ban kapta kézhez matematika-kémia szakos diplomáját, majd 1986-ban került a Dózsa György Általános Iskolába – 2022. decemberi nyugdíjazásáig itt dolgozott. 
Pedagógusi pályafutását az állandó tanulás, folyamatos önképzés, a rohamosan változó világhoz való szakmai alkalmazkodás jellemezte. Így elsők között szerzett diplomát informatika mérnöktanári szakon a Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karán, majd 2007-ben a Pannon Egyetemen kapott informatika tanári diplomát.
Éveken keresztül tanított matematikát, kémiát és informatikát, s rendkívül eredményes volt tantárgyai oktatásában. Szívesen vállalt osztályokat és osztályfőnökként nagy odafigyeléssel, érzékenységgel figyelte és segítette diákjait. 
Kivételes munkabírású, fáradhatatlan kolléga volt, nem létezett számára megoldhatatlan feladat. 
Egyebek mellett az ő kezdeményezésére kapcsolódott be iskolánk a Határtalanul programba és a minden évben tavasszal lebonyolított határon túli tanulmányi kirándulások megszervezését is ő végezte.
2009-ben megpályázta a megüresedő igazgatói helyet, hogy megkezdett projektjeit és még a még meg nem valósult terveit valóra válthassa. Pályázata sikeres volt, így közel 12 éven át fáradhatatlanul kereste az új kihívásokat és új lehetőségeket.
Komoly erőfeszítéseket tett a tehetséges tanulók felfedezése és segítése érdekében. Kezdeményezésére alakult meg az alulteljesítő tehetségeket támogató szakkör. 
Segítette a természettudomány iránt érdeklődő diákokat. 
Minden cselekedetének középpontjában iskolájának a jövője, elismertsége és az ott tanuló diákok sikeressége és boldogulása ált.

Voleinné Szlávik Judit

2023-ban a díjra jelölést kapott Voleinné Szlávik Judit, a Dózsa György Általános Iskola pedagógusa. 
Voleinné Szlávik Judit 1987-ben szerzett magyar-orosz szakos általános iskolai diplomát Egerben, majd a német nyelvszakot az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1995-ben. Pedagógus szakvizsgáját közoktatásvezető szakon szerezte. 
Munkássága során városunk több iskolájában is hosszabb időt eltöltött: 2016-ban került a Dózsa György Általános Iskolába. 40 év pedagógusi tapasztalat áll mögötte. Munkájára mindig a precizitás és empátia volt jellemző. Óráira nagy lelkesedéssel és odafigyeléssel készült. Mindig tudta tanítványait motiválni, buzdítani, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és vitákra nevelni. 
Osztályát minden nyáron táboroztatta, részükre kirándulásokat, színházlátogatásokat, szabadidős programokat, anyák napi megemlékezéseket szervezett. Osztályprogramjaival összetartó, kiváló közösséget formált. Nagyon jó kapcsolatban van mai napig diákjaival, szeretik és tisztelik őt.
Nem csak a felzárkóztatásban, hanem a tehetséggondozásban is jeleskedett: sokoldalúan és lelkiismeretesen készíti versenyekre a tanulókat. Fáradhatatlan pedagógus, akinek még mindig vannak új ötletei és ambíciói!

Brodmanné Csiky Edit

2023-ban a díjra jelölést kapott Brodmanné Csiky Edit, óvodapedagógus, a Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvodájának vezetője.
Brodmannné Csiky Edit 33 évet töltött eddig az óvónői pályán Dunaújvárosban. 
1999-ben végzett óvodapedagógusként a Kőrös Főiskola Brunszvik Teréz Óvóképző Intézetében, majd 2012-ben gyógytestnevelés tanítására felkészített pedagógusként abszolvált a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. 2019-ben elvégezte a Budapesti Műszaki - és Gazdaságtudományi Egyetemen a közoktatás vezetői képzést és átvette az Aprók Háza Tagóvoda vezetését. 
A hosszú évek során szerzett tapasztalati, nevelési elvei kezdetektől nagy hatást gyakoroltak a nevelőközösség légkörére, nevelőmunkájára. A gyermekek nevelésében, fejlesztésében kiemelkedő eredményeket ért el. Hatalmas szeretettel, mosollyal és lendülettel nevelte, tanította őket. Elkötelezett volt az óvoda, az óvodai nevelés, a gyermeknevelés iránt, rendkívüli hivatástudat jellemezte. Pozitív kisugárzása, jó kedve mindenkire hatással volt, vidámságot vitt a mindennapokba. 
Kiemelt figyelmet fordított arra, hogy mind a gyermekek, mind a pedagógusok élményként éljék meg minden napokat. A szülőkkel is nagyon jó kapcsolatot ápolt mindig. Bíztak benne, szerették és bátran adták át neki gyermekeiket. Pályájának utolsó éveiben különleges bánásmódot igénylő gyermekekkel foglalkozott. Az ő nevéhez is fűződik, hogy az Aprók Háza tagóvodában beindult az állatasszisztált terápia, amely a gyermekek harmonikus fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult. 
Neszvecskó Zorica, jelenlegi helyettese úgy fogalmazott: 
–  A mellette töltött évek alatt rengeteget tanultam tőle, igazi példaképpé vált számomra. Nagyon jó problémamegoldó- és konfliktuskezelő képessége nem csak az én számomra, hanem minden dolgozó számára követendő példa volt. Megtanulhattam tőle, hogy milyen igazán erősnek és bátornak lenni, hogy nincs az az élethelyzet, ami megtörné. Ha pedig mégis, akkor hogy kell úgy, "emelt fejjel" tovább menni, hogy a külvilág semmit ne érzékeljen belőle. Segített magabiztosabbá válni, mindig megerősített abban, hogy meg tudom csinálni. Nagyszerű vezetőn kívül, remek kolleganő, kiváló tanító, igazi barát és lelkitárs, valamint sokszor Édesanyám helyett Édesanyám volt az együtt töltött évek alatt. Nagyon hálás vagyok érte, hogy pályakezdőként hozzá kerültem, hogy ő volt a mentorom és mindazért, amit tanulhattam Tőle. Mindent, amit most képviselek, ő adott át nekem. 

Juhászné Nagy Marianna Edit

Az elismerésre jelölést kapott Juhászné Nagy Marianna Edit óvodapedagógus, a Dunaújvárosi Óvoda Csillagvirág Tagóvodájának volt vezetője.
Juhászné Nagy Marianna Edit középiskolai tanulmányait Székesfehérváron, az Óvónőképző Szakközépiskolában végezte, diplomáját a Kecskeméti Óvónőképző Intézetben szerezte. 2000-ben Budapesten, az ELTE-n, fejlesztőpedagógiai diplomát szerzett. 2020-ban a Műszaki Egyetemen Közoktatás vezető végzettséggel és pedagógus szakvizsgával gyarapította tudását. 
Pályáját 1979. augusztus elsején kezdte a 11-es számú napközi otthonos óvodában, majd 1980-tól a 26-os számú, későbbi Százszorszép óvodában dolgozott 2015-ig. Itt vezető-helyettesként munkálkodott évekig. 
2001-től 2004-ig szegregált csoportban is tevékenykedett, ahol sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelt.  2015 óta kinevezték a Csillagvirág Tagóvoda vezetőjének és most innen is megy nyugdíjba: 42 éven át nevelte, fejlesztette a hozzá kerülő gyermekeket. Városszerte ismerik nevét, munkásságát. Kiváló pedagógiai szakértelmét szülők és kollégák is elismerik. 
Munkássága az ének-zenei nevelés, gyermektánc, és az anyanyelvi nevelés területén is sokrétű. 
Vezetői munkájában is otthont teremt, egy olyan helyet ahová jó volt bemenni dolgozni, ahol a gyermek és felnőtt megélhette a feltétel nélküli szeretetet, a megbecsülést és megbocsátást. Lehetett téveszteni, és a hibát szelíden segített orvosolni. A lelkét és a szívét adta annak, aki elfogadta. Nyugalmat adott, empatikus, segítőkész, odaadó, hiteles volt. Tanított, nem csak szavakkal, hanem tettekkel, példamutatással is. Életszeretete, az emberek felé való megértése, alázata mintaként szolgálhat mindannyiunk számára. 

Kójó Györgyné

2023-ban a díjra jelölést kapott Kójó Györgyné, az Aprók Háza Tagóvoda óvodapedagógusa. Kójó Györgyné 1994. óta, mintegy 30 éve dolgozik óvodapedagógusként. Ez idő alatt óvodás gyermekek százait nevelte, tanította szépre-jóra. Tette ezt hatalmas szeretettel, mosollyal, derűvel, megértő türelemmel.
Munkáját mindig is az elhivatottság, lelkiismeretesség jellemezte. Személyes példamutatásával segítette a Dunaújvárosi Óvoda értékrendjének alakulását, kezdeményezőkészségével motiválta kollégáit az innovatív megoldásokra. Személyisége bizalmat ébreszt kollégáiban, akikkel türelmes, segítőkész volt. Feladatait precízen, pontosan, igényesen végzi. Rendkívüli humora minden nehézségen átlendíti. Az óvoda dolgozóinak megbecsülését, szeretetét hamar kivívta, őszinte, szerethető személyiségével. Nevelőtestületünk gazdagadott az általa hitelesen képviselt emberi értékekkel. Következetes és sokat nyújtó pedagógus, aki nevelő-oktató munkájának egészét a gyermekek és az óvoda érdekeinek figyelembe vételével szervezte.
Elkötelezetten dolgozik a fenntarthatóság értékrendjének és szemléletének terjesztésén, a környezetvédelem, állatvédelem terén. A gyermekekkel, kollégákkal, szülőkkel való kommunikációja és kapcsolattartása példaértékű, követendő minta mindannyiunk számára. Munkája során kiemelt figyelmet fordított az egyéni bánásmódot igénylő gyermekekre. 
Bizalommal fordulhattak hozzá a fiatal kollégák is, hiszen széleskörű ismereteivel, szakmai tapasztalatával hasznos tanácsokat adott mindenkinek.

Muhl Antalné

A díjra jelölést kapott Muhl Antalné, a Duna-parti tagóvoda Tagóvoda óvodapedagógusa. Muhl Antalné 1983-ban végzett a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és Óvónői Szakközépiskolában, majd 1990-ben egy intenzív bábtanfolyamon vett részt.
Első lépései a 26-os óvodába vezették majd 1990-ben új helyen, a 6-os számú óvodában találta meg közösségét, végül 1993-ban érkezett meg az akkori 20-as, a mai Duna-parti Tagóvodába.  
Már fiatal korában is megmutatkozott tehetsége a színi előadások, mesejátékok bemutatásában. Kreatív ötletei, magával ragadó személyisége, harsány megjelenése színt és lendületet adott előadásainak, óvónői egyéniségének.
Munkáját odaadással, tele szívvel, szeretettel végzi. Önzetlenül és precízen mentorálta az ifjú pályakezdőket. Terelgette, segítette és rendkívül nagy gondot fordított arra, hogy tudása legjavát átadja leendő kolléganőinek. A csoportjában tervezett foglalkozásai mintaszerűek voltak, ahol állandóan érdemi munka folyt. 
A gyerekek minden nap kaptak valami pluszt tőle, rajongásig emlegetik mai és régi óvodásai is. Mindig is érzékeny volt a mások megsegítésére, támogatására. Lehetőségei szerint minden esetben megoldást keresett az érdemi segítségre. Óvodásait is hasonló elfogadásra, empátiára nevelte pályája során, ami korunk vezető generációjának most fontosabb, mint bármi más.

Németh Tünde Mária

2023-ban a díjra jelölést kapott Németh Tünde Mária, az Aprók Háza Tagóvoda óvodapedagógusa.
Németh Tünde Mária igazi, elhivatott pedagógus, pályája során, mintegy 34 éven át vállalta azt a felelősséget, amely az óvodás gyermekek nevelésével – oktatásával – fejlesztésével jár.
Ez idő alatt óvodás gyermekek százait nevelte, tanította szépre-jóra. Csoportjában mindig is jellemző a családias, szeretetteljes, elfogadó légkör. Munkája során kiemelt figyelmet fordított az egyéni bánásmódot igénylő gyermekekre.
Hasznos tanácsaival sokszor segítette a szülőket a gyermekneveléssel, a gyermeket fejlesztésével kapcsolatos problémáik megoldásában. Bizalommal fordulhattak hozzá a fiatal kollégák is, hiszen széleskörű ismereteivel, szakmai tapasztalatával hasznos tanácsokat adott mindenkinek. Szaktudását folyamatosan fejlesztette, rendszeresen vett részt szakmai továbbképzéseken, valamint autodidakta módon is bővítette ismereteit.
Mind a mai napig aktív tagja szakmai közösségi csoportoknak. Gyermekvédelmi felelősként hosszú évekig látta el az Aranyalma Tagóvoda gyermekvédelmi feladatait. Tapintatos, személyes kapcsolatot alakított ki azokkal a családokkal, akik segítséget kértek, vagy segítségre szorultak. Munkaközösség vezetőként is nagyon aktívan, kreatívan dolgozott. Szakmai tudása, emberi tartása a pályán sok-sok év példaértékű pedagógiai munkája, mind-mind elismerésre való érdemességét bizonyítja.

Szőcs Hedvig Anna

Jelölést kapott az emlékéremre Szőcs Hedvig Anna, a Dunaújvárosi Óvoda gyógypedagógusa és óvodapedagógusa. Szőcs Hedvig Anna gyógypedagógus, a középiskola elvégzése után kezdett el dolgozni óvodapedagógusként az egykori Szivárvány óvodában, majd 2006 őszétől került a Százszorszép oviba. 24 éven át tevékenykedett csoportos óvónőként, 2011-től gyógypedagógusként. 
Munkája során folyamatosan tapasztalta, hogy egyre több kisgyermek szorul egyéni, speciális ellátásra, ezért belső indíttatásból, segítségadás vágyából kezdte magát tovább képezni. Nyelv-, és beszédfejlesztő pedagógus lett, majd Gyógypedagógusként diplomát szerzett, közben pedig a közoktatás vezetői szakvizsgát is letette.
Különösen fontos számára a sajátos nevelési igényű gyermekek segítése, támogatása, ezért ismereteit folyamatosan bővítette. Derűs, kedves egyéniség, biztos és alapos szakmai tudása miatt egyaránt szereti, tiszteli, megbecsüli kolléga, munkatárs, gyermek és szülő is. Gyógypedagógusként vallja: minden gyermek szerethető és fejleszthető. 
Rendkívüli odaadással végzi munkáját, a gyógypedagógiai csapatnak stabil, meghatározó alakja. Mindig, mindenben lehet rá számítani, támogat, segít, ötletet ad, s mindezt rendkívüli humorral fűszerezi. Pozitív beállítottsága révén hiszi, hogy minden jobbá tehető, ötletgazdagságával a legmélyebb pontról is képes visszahozni a csapatot. Munkáját nagyfokú precizitás, szakmai odafigyelés, empátia jellemzi.

Takács Andrea Beáta

2023-ban a díjra jelölést kapott Takács Andrea Beáta az Eszterlánc Tagóvoda óvodapedagógusa, munkaközösség vezetője 
Takács Andrea Beáta óvodapedagógusként 40 éve töretlen szorgalommal és odaadással végzi munkáját. 
1983-ban szerezte meg középfokú óvónői végzettségét, pályáját a dunaújvárosi 13. számú Napközi Otthonos óvodában kezdte el. 1987-ben munkája mellett megszerezte diplomáját a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán. Jelenlegi munkahelyén, az Eszterlánc Tagóvodában 2006-tól végzi pedagógiai munkáját. 
A kezdetektől a rendszeresség, a pontosság, a precizitás jellemzi. Munkabírása és temperamentuma példaértékű az egész nevelőtestület számára. Nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is közvetlen a kapcsolata. A közösségért való tenni akarása példaértékű mindenki számára. 
Évek óta a Mérés-értékelés munkaközösség vezetője, valamint Tagóvoda vezető helyettesként is helyt áll a mindennapokban.  Pedagógiai munkájában törekszik a korszerű elméleti ismeretek beépítésére, gyakorlatban való alkalmazására 
Takács Andrea Beáta óvodapedagógusi tevékenységét a mai napig, fáradhatatlanul őszinte hivatástudattal, folyamatosan magas színvonalon végzi.

Őszi Attila

Jelölést kapott a díjra Őszi Attila, a Lorántffy Zsuzsanna Középiskola pedagógusa.
Őszi Attila a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó-és Fémipari Főiskolai Kar műszaki tanár szakának elvégzése után öt évig kollégiumi nevelőtanárként tevékenykedett a mai dunaújvárosi Lorántffy Középiskola kollégiumában. A hátrányos helyzetű, gyengébb képességű tanulók előmenetelét különös figyelemmel kísérte.
A hagyományos nevelőtanári munkán túl a kollégiumban heti rendszerességgel ifjúsági klubot vezetett.
Az iskola diákmozgalmat segítő pedagógusaként a diák-demokrácia hatékony működtetése mellett a különböző diákrendezvények megszervezése, sportversenyek szervezése is feladata volt. Vezette az iskolai Országos Diákkör-t, amelynek kapcsán évente 20 túrát teljesítettek. 
2009-től 2015-ig a Lorántffy Középiskola intézményvezetője volt. A felnőttképzés ezen időszak alatt az iskola tevékenységének meghatározó részévé vált, így a tanfolyamok pluszbevételeiből az intézmény infrastrukturális fejlesztésére nyílt lehetőség. Intézményvezetése alatt hozták létre a Lorántffy Galériát, ahol a művészeti tagozatos diákok, művésztanárok munkáit mutathatták be a nagyközönségnek. Az iskola bekapcsolódott a „Határtalanul” programba is. A névadóról, Lorántffy Zsuzsannáról szobrot állítottak az intézmény előtti parkban, a közösséghez tartozás erősítését szolgálva.

Sártoryné Szalay Edina Ágnes

A emlékérem elismerésre jelölést kapott Sártoryné Szalay Edina Ágnes, a Móricz Zsigmond Általános Iskola pedagógusa. Sártoryné Szalay Edina Ágnes 1984-ben szerezte meg általános iskolai tanítói diplomáját a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán, itt ének-zene szakkollégiumi képzésben vett részt.  
40 éves pedagógiai tapasztalatát a Dózsa György Általános Iskolában, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskolában gyűjtötte össze, utóbbi intézményben 1991 óta tanít. Munkáját évtizedek óta nagy odaadással végzi, diákjait következetesen tanítja, neveli a magyar nyelv ápolására, igényes tanulmányi munkára.
Nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, több éve készíti fel eredményesen tanítványait a Bolyai Anyanyelvi csapatversenyekre. A szülők bizalommal fordulnak felé, tudják, hogy szakmailag és emberileg is a legjobbat nyújtja a gyermekeknek.  

Németh Márta

A díjra jelölést kapott Németh Márta az Arany János Általános iskola pedagógusa.
Németh Márta a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola tantestületének meghatározó tagja, elhivatott pedagógusa, 1986 óta az intézmény dolgozója. Óvónői oklevéllel és tanítói diplomával is rendelkezik. Több éven keresztül nagyfokú szakmaisággal végezte iskolai szabadidős- és városi napközis munkaközösség-vezetői tevékenységét. 
Tehetséggondozó tevékenységén túl kiemelt figyelmet fordított a felzárkóztatásra szoruló gyermekekre, akiknél megtalálta a kihívás örömét a nevelési problémák megoldásában. Nagy empátiával és sok türelemmel fordult tanítványai felé, akik szerették, tisztelték, ragaszkodtak hozzá. 
Kimagasló osztályfőnöki tevékenységet végzett, közösségformálása is kivételes. A hagyományok, a kulturális örökség megismerésére, megbecsülésére nevelte diákjait. A művészettel nevelés elkötelezett híve lett. A rajz tagozatos képzést segítő Aranyecset Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét is ellátta. Hivatástudata, gyermekszeretete kiemelkedő.  
Nyugdíjba vonulásával értékes, pótolhatatlan személyiséggel lett szegényebb az Arany iskola tantestülete. 

Véghné Balogh Tünde

Jelölést kapott az elismerésre Véghné Balogh Tünde, a Gárdonyi Géza Görögkatolikus általános-és alapfokú művészeti iskola pedagógusa.
Véghné Balogh Tünde 1988-ban végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán. A diploma megszerzése óta pedagógusként dolgozott. 40 éves pedagógiai tapasztalatát három intézményben gyűjtötte össze. 1994. februárjában került a Gárdonyi Géza Általános Iskolába. 
Tanfolyamok és továbbképzések sorát végezte el azzal a céllal, hogy minél magasabb színvonalon végezhesse feladatát.  2014-ben sikeres államvizsgát tett a Dunaújvárosi Főiskola Pedagógia Karán, Pedagógiai értékelés és mérés tanára mester szakán. Pályája alatt folyamatosan képezte magát és arra törekedett, hogy az élethosszig tartó tanulással szakmailag és mentálisan is frissen tartsa tudását.
A Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában huszonkilenc éve tanít, az intézmény meghatározó pedagógusa. Többféle 8 éven át igazgatóhelyettesként dolgozott, 4 éven át alsós munkaközösségi feladatokat látott el, és 21 éven át volt alsó tagozaton osztályfőnök, tanító.
A pedagógusi pálya mindig fontos volt számára. Szeret a gyerekek között lenni és gyerekekkel foglalkozni. Munkáját évtizedek óta nagy odaadással és lelkiismeretesen végzi. Kimagasló osztályfőnöki munkát végez. Elhivatottan formálja az osztályközösségeit. Az évek alatt aktívan szerepet vállalt a diákönkormányzat feladataiban is. Rendszeresen szervez iskolai versenyeket, szabadidős programokat iskolánkban. Tanulói kimagasló eredménnyel végeztek több ízben is a tankerületi szavaló és mesemondó versenyeken.
Munkája során mindig fontosnak tartotta, hogy a tanítványainak olyan tudást adjon, mellyel megállják helyüket későbbi tanulmányaik során. 
Pályája során azt tekintette a legfontosabbnak, hogy értékes embert neveljen a rá bízott gyerekekből. Akiknek fontos a tudás, a másik ember tisztelete, kisebb és tágabb környezetének megbecsülése, értékeinek gyarapítása. 

Kincsesné Zavodnyik Julianna

2023-ban a díjra jelölést kapott Kincsesné Zavodnyik Julianna a Rudas iskola pedagógusa.
Kincsesné Zavodnyik Julianna 1983-ban végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben. Immár 40 éve tagja a Rudas nevelői, oktatói közösségének. 
Két és fél évtizeden át magyar nyelv és irodalomból, valamint orosz nyelvből tanította diákjainkat, 2008-tól pedig az iskola kollégiumában nevelőtanári, majd munkaközösség-vezetői feladatokat látott el. Igazi közösségi ember, pályakezdő kollégák mentora, aki a tehetséggondozásból is kivette részét. Kollégiumi nevelőként a különböző településekről, országhatáron kívülről érkezett tanulókat egymás értékeinek felismerésére, az otthon és szülőföld tiszteletére nevelte. Sok tanítványa köszönheti neki a sikeres felnőtté válása nehéz időszakában nyújtott iránymutatást, bátorítást, lelki ösztönzést.
Az önképzés folyamatosan jelen van a munkájában, mert tisztában van azzal, hogy a régi módszereket nem lehet ma már használni, folyton újakat kell keresni és kipróbálni. A Z generáció.
Kollégiumi nevelőtanárként szinte folyamatosan együtt él a kollégiumi diákokkal. Különösen nagy feladat hárul rá a sportoló lányok, kiemelten a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia kézilabdásainak patronálásában. Külön szervezi számukra a tanulószobát, segít racionálisan beosztani idejüket, figyel arra, hogy a nagy leterheltség mellett testi-lelki egészségüket meg tudják őrizni a diákok. A szabad idejük hasznos eltöltésére színházlátogatást, tanulmányi kirándulásokat szervez. 

Szmodics László

2023-ban a díjra jelölést kapott Szmodics László, a Rosti Pál Gimnázium  és Általános Iskola pedagógusa.
Szmodics László a szegedi József Attila Tudományegyetem természettudományi karán matematika-fizika szakon végzett. 1980 óta dolgozik a helyi középiskolákban, kezdetben a Münnichben, majd a Rostiban. A tanítás mellett rengeteg olyan feladatot vállalt már magára, amely nemcsak az adott iskola, de az egész város hasznára és büszkeségére vált. 
A teljesség igénye nélkül ilyen például a rendezvények, versenyek szervezése, az önképző alkotó körök vezetés és felolvasó színház. Jelenleg is aktív tagja több civil szervezetnek és egyesületnek, úgy, mint például a Pentele Baráti Kör Civil Egyesület. 
Kaszás Zsolt intézményvezető pályakezdő pedagógus volt, amikor megismerte Szmodics Lászlót, aki mindig támogatta, terelgette, bátorította őt. 
Ahogy ő fogalmazott magával kapcsolatban: "Szép a világ, kíváncsi vagyok rá." És amivel én ezt kiegészíteném: nemcsak kíváncsi a világra, de jobbá is teszi maga körül. 

Takács Józsefné

2023-ban a díjra jelölést kapott Takács Józsefné a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének pedagógusa.   
Takács Józsefné a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán végzett matematika-testnevelés szakos tanárként 1982-ben, majd 2000-ben elvégezte a Testnevelés Egyetemet. 
1988-ban kezdte meg tanári pályafutását az akkor még Ságvári Endre Általános Iskolában, amely aztán a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola nevet, majd 2018-tól a Bocskai István Református Oktatási Központ tagiskolája lett Szabó Magda Tagintézménye néven. 
Több mint 30 éve oktatja-neveli a dunaújvárosi gyermekeket, meghatározó személyisége az iskola életének. Szakmailag felkészült pedagógus. A Szilágyi iskola által 2004-től szervezett Üstökös kupa megálmodója, szervezője. 

Garai Istvánné

2023-ban a díjra jelölést kapott Garai Istvánné a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének pedagógusa.   
Garai Istvánné a Bajai Tanítóképző Főiskolán végzett. Pályáját a Barátság Általános Iskolában kezdte, majd a tanított a Gárdonyi Géza Általános Iskolában; 2011-től a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének munkatársa. 
Szerény, de határozott, végtelenül türelmes, elfogadó, az új kihívásoknak mindig megfelelő tanító. Több mint 30 éven át a magyar nyelv és irodalom szeretetére neveli a gyermekeket. 
Munkáját mindig a lelkiismeretesség jellemezte, a gyerekek érdekeit mindig szem előtt tartotta. Munkatársai rengeteget tanulhattak tőle szakmailag és emberileg.
 
Az ünnepség végén Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester mondott pohárköszöntőt, méltatva a díjazottak több évtizedes áldozatos munkáját, hivatástudatát és kitartását. 

Szívből gratulálunk minden elismert pedagógusnak – és szeretettel ajánljuk a díjátadón készült fotókból válogatott galériánkat!

(Fotó: Végh Zoltán)

Pedagógusdíjak (2023)

Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:
Pedagógusdíjak (2023) - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat.