Dunaújváros Hetilap

Módosult az idei iskolakezdési támogatás: jelentősen bővült a jogosultak köre

Fábos Zsolt - 2023. július 4. 16:00

Városunk közgyűlése újraszabályozta az iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit. Az idei változásokról tartott tájékoztatót a napokban Pintér Tamás polgármester.

Éppen csak befejeződött a tanév, és bár a gyerekeknek eszük ágában sincs készülődni a következőre, a szülőknek sajnos muszáj. 

Segítenek enyhíteni a terheken

Nekik lehet jó hír, hogy a megváltoztatott iskolakezdési támogatás sokaknak biztosíthat egy pici könnyebbséget. A témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester:
– A korábbi évekhez hasonlóan önkormányzatunk igyekszik segítséget nyújtani azoknak a dunaújvárosi családoknak, amelyek számára nagy anyagi megterhelést jelent gyermekük, vagy gyermekeik iskolakezdése. A jelenlegi infláció mellett ugyanis jelentős költségekkel kell számolniuk a szülőknek, amikor elindulnak a papír-írószer-, a táska-, vagy a sportszerboltokba. Érdemes időben elkezdeni a felkészülést, hogy ne augusztus végén kelljen mindent egyben beszerezni.

Megemelt jövedelemhatár

Pintér Tamás sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzat a lehetőségek szerint minél több családot szeretne támogatni, ezért az ide vonatkozó önkormányzati rendelet év eleji módosításával újraszabályozták az iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit:

– Nevezetesen kiterjesztettük a jogosultak körét, hiszen az egy főre jutó jövedelemhatárt jelentősen felemeltük. Így idén azok a családok igényelhetik a támogatást gyermekeik után, amelyeknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 256 ezer 500 forintot. A módosítással az általános iskolában és középiskolában nappali oktatásban részt vevő gyermekek családjának nyújtunk egyszeri 6 ezer  forint összegű pénzbeli támogatást. Az említett jövedelemhatáron túl további feltétel, hogy a gyermekét saját háztartásában nevelő szülő, illetve törvényes képviselő dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel, vagy dunaújvárosi bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Dunaújvárosban éljen, valamint a gyermeke nappali rendszerű oktatásban az általános iskola 1-8. évfolyamán, vagy a középiskola 9-12. évfolyamán tanuljon.

Adminisztráció és információ

Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet a korábbi évekhez hasonlóan július 1-től október 31-ig lehet benyújtani az önkormányzatnál egy kérelem-nyomtatványon. A kérelem benyújtásához szükséges jövedelem igazolásról és iskolai igazolásról, valamint egyéb részletekről a város hivatalos honlapján tájékozódhatnak. Ugyanitt tölthető le a benyújtáshoz szükséges nyomtatvány is.
Pintér Tamás a tavalyi esztendő adataival zárta a tájékoztatóját, elmondta, bízik abban, hogy ez az idei támogatási rendszer még több embernek jelent majd segítséget:
– Végezetül egy statisztikai adat: a tavalyi évben önkormányzatunk 136 gyermeket részesített iskolakezdési támogatásban, összesen 1 millió 113 ezer forint összegben. Remélhetőleg a rendelet módosításának köszönhetően idén még több családot és diákot tudunk majd támogatni, megkönnyítve az iskolakezdést!

(A címlap- és belső oldali kép illusztráció; nyitókép: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.