Az e-kereskedelmet is ellenőrzi a NAV

doszerk - 2023. augusztus 17. 8:10

Az online kereskedelem elterjedésével sajnos a visszaélések száma is óhatatlanul megemelkedett, ezért van szükség a hatóságok ellenőrzéseire. (X)

A csalók kiszűrése biztosítja, hogy a jogkövető webáruházakkal kapcsolatban se rendüljön meg a bizalom.

Amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőriz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon szervek egyike, amelyek rendszeresen ellenőrzik az e-kereskedelmet folytatókat. Ezért már a kezdet kezdetén célszerű a webáruház nyitás jogi feltételeit ismerni, elkerülendő a súlyos büntetéseket. A Webáruház készítés árak-nál minden kérdésre részletes válaszokat kaphatsz, amennyiben segítségre lenne szükséged ezzel kapcsolatban.

Az e-kereskedelmi tevékenységek leggyakrabban a webáruházakban és a közösségi oldalakon zajlanak, emiatt a NAV-os ellenőrzések is ezekre a felületekre koncentrálódnak. Egyes adatok szerint a NAV munkatársai évente mintegy 20.000 weboldalt ellenőriznek. Ennek fényében érthető, hogy minden egyes webáruháznak az érdeke az, hogy a törvényes, megfelelő keretek között működjön. (Legalábbis, ha nem szeretne bírságot kapni).

Milyen területeken lehet gyakrabban e-kereskedelmi ellenőrzésekre számítani?

A NAV-ellenőrzés esélyét megnöveli minden olyan termék, aminek a forgalmazásához engedély kell. Ilyen termékek például az alkoholos termékek, a márkavédett áruk, az ékszerek vagy az informatikai cikkek. Az ételkiszállítással foglalkozó weboldalakat is nagyobb sansszal indulnak, ha ellenőrzésről van szó. 

Árulkodó lehet a termékek ára is, hiszen az ellenőrök számára feltűnő lehet, ha egy kereskedő mindenki másnál alacsonyabb áron kínálja a termékeket.

Miként zajlik egy online kereskedelmi ellenőrzés?

Az ellenőrzés alanyait jellemzően egy hirdetés vagy marketing megjelenés alapján választják ki a NAV szakemberei. Lényegében bármelyik webshopot vagy online kereskedő közösségi média profilt ellenőrizhetnek, ezért minden webshopnak célszerű ügyelnie az előírások betartására.

Az ellenőrzés két lépésből áll:

Az első lépés során ellenőrzik a webshop felületén található információkat.
Második lépésként pedig egy tesztrendelést adnak le.

Lényeges elvárás, hogy a webshop felületén fel legyen tüntetve a kereskedő neve és elérhetőségi adatai. Amennyiben ezeket egy webáruházban nem lehet (könnyen) megtalálni, a NAV szakembereinek már gyanúra adhat okot. 

Ha az ellenőrök valamilyen rendellenességet találnak, akkor a következő lépés a tesztrendelés leadása lesz. Ennek során a szakemberek több mindent ellenőriznek, többek között a számlázás szabályosságát is. Ha a próbavásárlást követően további problémák merülnek fel, az ellenőrök jogosultak a kereskedő székhelyén, telephelyén is ellenőrzést tartani. Vizsgálhatják az áruk származását, tárolási körülményeit, valamint az adózási szabályok betartását.

Az e-kereskedelmet is rendszeresen ellenőrzi a NAV, ezért mindig törekedj arra, hogy a jogszabályi előírások maradéktalanul teljesüljenek.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál!

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége!

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)