Ételallergia vagy ételintolerancia? Ez az életbevágó különbség

doszerk - 2023. augusztus 23. 15:45

A köznyelvben gyakran keveredik ez a két fontos fogalom – pedig egyáltalán nem mindegy, melyikről van szó. (X)

Az ételallergia ugyanis előidézheti a halálos anafilaxiás sokkot is, míg az ételintolerancia egy emésztőszervi eredetű probléma. Cikkünkből kiderül, hogyan a legegyszerűbb megkülönböztetni őket!

Keresztreakciók és életmentő injekciók

Az ételallergia a szervezet egy kóros immunválasza egy általa veszélyesnek érzékelt, idegen anyagra. Ez, az ételintoleranciával ellentétben, azonnali reakciót okoz - és nem ritkán életveszélyes lehet. Ha felmerül az ételallergia gyanúja, az Affidea Magyarország allergológiai szakértői segítenek kideríteni, mi okozhatja.

Akár egyetlen falatnyi étel is kiválthatja a problémát. Felnőtt korban általában a kagyló, a mogyoró, a rák, a csiga vagy az eper fehérjéi ellen termelhet ellenanyagot a beteg szervezete. Mindössze a lakosság 1-3%-a rendelkezik ilyen allergiával: a rossz hír az, hogy ez náluk már nem fog változni. Ezzel szemben gyermekként túlnyomórészt kinőhető a tojás-, tej-, mogyoró-, szója- vagy halallergia. 

Sajnos gyakoriak bizonyos keresztreakciók is: a légúti allergénekre szintén reagálhat rosszul egy gyümölcs, zöldség vagy fűszer. A pácienseknél ilyenkor, valamint a nem keresztreakciós ételallergia esetén torokduzzanattól kezdve, csalánkiütésen és nyelvödémán át akár fulladásos roham is felléphet. 

A betegek vérnyomása is leeshet, és kialakulhat az úgynevezett anafilaxiás sokk. Ez egy életveszélyes állapot: légútszűküléssel, gyors szívdobogással és a vérnyomás leesésével jár. Ilyen esetekre elengedhetetlen, hogy a beteg tartson magánál egy Epipen-tollat, amellyel közvetlenül egy izmába szúrva megmenthető az élete.

Gyomorbántalmak és emésztési panaszok

Az ételallergiával szemben az ételintolerancia ritkán produkál azonnali hatást. Mivel alapvetően egy emésztőrendszeri rendellenességről beszélünk, itt a leggyakrabban az emésztőenzimek hiánya okozza a problémákat. 

Ilyenek intoleranciák például: 

– a laktózérzékenység (laktázenzim-hiány)
– a fruktózérzékenység (a gyümölcscukor - fruktóz - megemésztésének problémája)
– a gluténérzékenység (cöliákiás és nem cöliákiás lisztérzékenység)

A tünetek az ételintoleranciánál szintén nagyon kellemetlenek, de kezeletlenül “csak” hosszú távon károsítják szervezetünket. A hasmenés, a puffadás, a székrekedés, az egyéb bélpanaszok és bőrproblémák, a fejfájás kb. a felnőtt lakosság 20-40%-át érinthetik. 

Kihez fordulhatunk, ha problémát észlelünk magunkon?

Ha egy-egy élelmiszer után tapasztalunk felsőlégúti reakciókat, érdemes kivizsgáltatni magunkat egy allergológussal. Amennyiben a bőrünkön észleljük a tüneteket, azt egy bőrgyógyásznak, míg a hosszabb ideje fennálló, emésztési panaszainkat egy gasztroenterológusnak mutassuk meg. 

Azonban, ha nem csökkennek a tüneteink a beállított diétával sem, valószínű, hogy nem ételallergiánk van, hanem a béláteresztő képességünk károsodott. Az pedig egy teljesen más típusú kezelést igényel.

A rovat további hírei: Mozaik

Így hozd magad formába hatékonyan!

Így hozd magad formába hatékonyan!

2024. aug. 28.

Bárkivel előfordulhat, hogy a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás miatt azt veszi észre, hogy elkezdtek rá felszaladni a plusz kilók. (X)

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

2024. aug. 28.

A teraszponyvák szinte minden esetben teljesen speciálisak, viszont általában a 630 g/m2-es típusú ponyva megfelelő szokott lenni erre a célra. (X)

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

2024. aug. 28.

Az emberi bőr díszítésének sajátos világába kalauzol a DSTV összeállítása. A végleges tetoválással szemben a henna egy olyan megoldás jelent, ami néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt lekopik a bőrről. Kováts Blanka a népszerű nyári mintákat is bemutatja. Hangkép.

Ezért fontos a reggeli torna

Ezért fontos a reggeli torna

2024. aug. 27.

Legyen szó akár egy könnyed nyújtásról, akár egy intenzívebb edzésről, a reggeli mozgás számos előnnyel jár, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális jólétünket is elősegíti. (X)

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

2024. aug. 26.

A mágneshorgászok legfontosabb eszköze nemcsak a vízben rejlő fém tárgyakat vonzza, hanem a fanatikus és kíváncsi rajongókat is. Településünkön is működik mágneshorgász-közösség, országos szinten már tízezrek kutatják a vizek kincseit.

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

2024. aug. 26.

Folytatódik a tikkasztó hőség, csak kedden várható némi csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Hivatalosan péntekig tart a hőségriasztás, de esélyes a hosszabbítás.

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

2024. aug. 25.

A képes beszámolóval már jelentkeztünk, most itt a DSTV összeállítása: a Strandok Éjszakája sikere után újra hosszabb nyitvatartással várták a kikapcsolódni vágyókat az élményfürdőben múlt szombaton. A "Holdfényfürdő" ismét sikert aratott! Hangkép.