Dunaújváros Hetilap

Közel háromszáz öreg, beteg fát vágnak ki a városban – fő a balesetmegelőzés!

Öcaline - 2023. augusztus 11. 16:30

Megsínylette az időjárás kihívásait a város parkjainak, köztereinek elöregedő faállománya – már a napokban több területen is éles bevetést végeznek az erdészek. Fanyűvő körkép itt! 

Városszerte zúg majd a fűrész – az erdészek, favágók előtt álló munkálatok hátteréről Mezei Zsolt városüzemeltetésért is felelős általános hatáskörű alpolgármester számolt be keddi tájékoztatóján.

Különleges kihívások

Idén annyi eső esett, hogy szinte alig bírtak a fűnyírással. Ilyen esős nyarakra nem nagyon emlékszünk, de a nagyobb kárt tavaly okozta az időjárás Dunaújvárosnak, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– Alaposan megsínylették a város fái az iszonyú aszályt. Évente átlagban 30-40 fa pusztul el Dunaújvárosban öregség, vagy betegség miatt. Ez a szám idén közel megtízszereződött. Mintegy háromszáz példányt veszítettünk el. Külső segítséget kellett kérnünk ehhez a munkához, mert semelyik város nincs felkészülve arra, hogy ilyen mennyiségben, ilyen hatalmas fákat vágjon ki.  Márpedig elhatározott szándékunk, hogy a balesetek megelőzése érdekében is rendbe tegyük parkjainkat, köztereinket. 
Az alpolgármester elárulta: éppen kedden kezdődött a munka, s reményeik szerint egy-két héten belül sikerül az összes olyan beteg, kiszáradt fát kivágni és elszállítani, amely balesetveszélyes lehet a városlakók számára. Ezeket a fákat természetesen pótolják, a közműegyeztetés után minden fa helyére legalább egy újat ültetnek majd, hiszen Dunaújváros így szép, fásan és virágosan, ígérte Mezei Zsolt.

Folyamatosan dolgoznak

A munkálatok szakmai hátterét Mészáros László, a GESZ erdészeti részlegvezetője foglalta össze, kiemelve, hogy Dunaújvárosban rengeteg parkfelület van, folyamatosan zajlanak a munkák. A favágás mellett cserjemetszések, cserjeritkítások is történnek. Ő is megerősítette, hogy ez az év rendkívül megtizedelte a fákat városunkban:
– A fametszések, faápolások folyamatosak, mint minden évben. A kiszáradt példányok nagy száma miatt külső segítségre kényszerültünk. Sajnos a háromszáz kiszáradt fa mellett rengeteg olyan példány is akad, amely ápolást igényel. Ezeket a munkákat is folyamatosan végezzük.
Külső szemlélőként, de a szakember szemével csodálkozott a város faállományára Szűcs Imre erdőmérnök: 
– Már a bejárás során megerősödött bennem, hogy Dunaújváros talán a legszebben erdősített ipari város Magyarországon, de európai viszonylatban is büszke lehet zöld értékeire. A várost körbevevő erdőállomány állapota tükrözi, hogy itt a jó gazda gondosságával dolgoznak, ám a tavalyi aszály borzalmas károkat okozott, nemcsak a parkokban, hanem a rendes erdőállományban is. Sajnos rengeteg fa pusztult el a város belterületén, ami állandó veszélyt jelent a lakosságra. Ezeket a fákat, ha fájó szívvel is, de biztonságosan ki kell termelni. A mi csapatunk ebben nyújt segítséget a városgazdálkodásnak. 

Szűcs Imre is megerősítette Mezei Zsolt szavait: mindenekelőtt a legveszélyesebb példányok kivágásával kezdik a munkát, folyamatosan dolgoznak majd, és heteken belül végezni kívánnak az embert próbáló feladattal.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.