Nőként erre a három vitaminra a legfontosabb odafigyelned

doszerk - 2023. augusztus 16. 15:37

Életünk különböző szakaszaiban és helyzeteiben egészségünket más és más módokon figyeljük. Azonban babavárás, változókor, stresszes időszak vagy "csak" az általános egészség és szépségápolás idején is vannak olyan vitaminok, amik mindegyik helyzetben elengedhetetlenek.

Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy testünknek milyen tápanyagokra, vitaminokra van szüksége, és bizony sokszor megesik, hogy keveset viszünk be belőlük a szervezetünkbe. Sőt, sokan azt sem tudjuk, hogy a női szervezetnek pontosan mire van szüksége - a Vital-max GAL vitamin kínálatában mindet megtaláljuk.

A legfontosabb: C- vitamin

A vízben oldódó C-vitamin a nők egészsége szempontjából is elengedhetetlen, hiszen antioxidáns tulajdonságai révén számos problémát tud megelőzni és enyhíteni. Segíti az immunrendszer erősítését, a sebek gyorsabb gyógyulását, a bőr egészségének megőrzését és a kollagéntermelést is. 

Emellett a stresszt és szorongást is csökkentheti, hozzájárul a vas felszívódásához a szervezetben, ezáltal kisebb az esélye a vérszegénység kialakulásának. Ajánlott napi bevitele felnőtt nők számára 75-90 milligramm, de stresszes időszakokban vagy betegségek leküzdésekor többre is szükség lehet.

A nap vitaminja: D-vitamin

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben, így a csontok és fogak egészségének fenntartásához és erősítéséhez járul hozzá. Ez különösen fontos a menopauza után, amikor a csontok veszítenek a kalciumtartalmukból és megnő a csontritkulás kockázata. Képes továbbá csökkenteni a gyulladást és az autoimmun betegségek tüneteit.

Ez a vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan az immunrendszert is támogatja, emellett ha nincs belőle elég, az összefüggésbe hozható a hangulatzavarokkal. Mivel nagyrészt napfényből termelődik a bőrben, ezért fontos a rendszeres kint tartózkodás, télen ez viszont elégtelen lehet, így sokszor van szükség étrend-kiegészítő formájában való bevitelre.

A kollagén termeléséért felelős E-vitamin

A zsírban oldódó E-vitaminnak szerepe van a haj és a körmök növekedésében, megakadályozhatja a sejtpusztulást és az öregedés olyan jeleinek lassításához járulhat hozzá, mint

– a bőr rugalmasságának elvesztése,
– a ráncok mélyülése,
– a bőr szárazzá válása,
– a foltok és pigmenthiány.

Ezeken túl a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében is segít, csökkenti a szívbetegség kockázat, mert nem hagyja, hogy a “rossz” vagyis LDL koleszterint lerakódjon az erek falán. Mivel zsírban oldódik, ezért fontos, hogy egészséges zsírokkal együtt fogyasszuk, mert szervezetünk így tudja hasznosítani a legjobban. 

Mielőtt elkezdenénk szedni egy-egy vitamint vagy étrend-kiegészítőt, konzultáljunk szakorvossal, dietetikussal, különösen várandósság vagy krónikus betegség esetén.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

2024. júl. 01.

A közelmúltban már foglalkoztunk a témával, most itt az alkalom a részletes programterv ismertetésére: idei, immár harmadik nagy összetartását szervezi meg a Kaptár Music Pubban a Jägermeister-gyűjtők lelkes csapata. Közösségi élményt ígérnek – színes kínálattal!

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

2024. júl. 01.

Érdemi változást keddtől ígér a DO időjárási szakértője, a hidegfront erős széllel és némi csapadékkal érkezik, viszont nem tart túl sokáig: már pénteken felmelegedés kezdődik, és a hét vége újra hőséget hoz.

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

2024. jún. 30.

Változékony ugyan az idő, a forróságot bármikor letörheti egy-egy hidegfront, de alapvetően meleg van és melegebb, mint a korábbi években. Barta Endre alpolgármester, a 4-es választókerület képviselője egy néhány nappal ezelőtti délutánon vizet osztott a Római városrészben.

DSTV: cicaterápia a Vasváriban

DSTV: cicaterápia a Vasváriban

2024. jún. 30.

Különleges foglalkozás helyszíne volt a Vasvári Pál Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a nyári szünidő előtt négylábú, doromboló vendégek látogattak el az intézmény két osztályához – Matyi és Áfonya osztatlan sikert aratott a nebulók körében. Hangkép.

Nagyot ment a Resti Családi Napok programja a Vasmű úton (galériával)

Nagyot ment a Resti Családi Napok programja a Vasmű úton (galériával)

2024. jún. 28.

Idén immár harmadszorra csalogatta színes programmal a városlakókat a Resti Bisztró stábja az egység előtt lezárt Vasmű útra múlt hét végén. Az eseménysorozat ráadásul két naposra bővült – sok-sok zene és tánc, színes családi kavalkád, de még jövővallatás és sütiverseny is színesítette a kínálatot.

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)