Mivel és hogyan árnyékoljuk a kerti kiülőt?

doszerk - 2023. szeptember 13. 15:15

Akármennyire is van meleg, egy árnyékos, fákkal és bokrokkal ölelt területen az otthona kényelmében mindenki szeret leülni egy kicsit. A saját kerti kiülő vagy a teraszon kialakított pihenőhely olyan relaxációs értékkel bír, ami segít átvészelni még a munkával töltött mindennapok stresszes küzdelmeit is. (X)

Hazaérve kiülni a természet hangjait hallgatva igazán felemelő élmény. De ehhez jó, ha van egy megbízható árnyékoló rendszerünk is, hogy a napsütés káros hatásaitól is védve legyünk. Ehhez adunk tippeket a következő cikkben.

Kényelem a tetőfokon

Te is szeretnéd védett zuggá varázsolni a kerti kiülőt, de még keresed rá a megoldást? A SpaTrend minőségi árnyékolói remek választásnak bizonyulnak, náluk több típus különböző stílusú modelljei közül tudod kiválasztani a neked leginkább tetsző darabot.

A jól megválasztott árnyékoló rendszer nem csak a tűző napsütéstől tudja megvédeni az alatta lévőket. A jó minőségű napernyő, napvitorla vagy pergola egyaránt védelmet nyújthat a szúnyogok, eső vagy szél ellen, és ha jól van beállítva, akár a szomszédok kíváncsi pillantásait is a kerten kívül tarthatja.

Egészségügyi szempontok

Sajnos már nagyon sok éve tudjuk és hallgatjuk, hogy a napsugárzásnak van egy nagyon káros oldala is. Az UV-sugárzás ugyanis hatalmas károkat tud tenni a bőrünkben, ami esetenként csak egy kis leégésnek, bőrpírnek indul, de hosszú távon kifejezetten nagy egészségügyi kockázata van, ha a kis leégések is rendszeressé válnak.

Ha a teraszon vagy a kertben tudunk biztosítani egy területet, ami védve van ezektől a káros sugaraktól, akkor nagyon is sokat teszünk már az egészségünk érdekében. Lehetővé tesszük azt is, hogy a kint töltött idő komfortosabban teljen még akkor is, ha órákon át tartó szabadtéri olvasásról vagy beszélgetésről van szó.

Rásegítés a hűtésre

Amennyiben a napsütésnek jobban kitett nyílászárók környékén van a kerti kiülő vagy a terasz, érdemes lehet megfontolni, hogy az árnyékolást úgy alakítsuk ki, hogy a ház egy részét is fedje, védje a napsugárzástól.

Ezzel csökkenthető a ház belső részének felmelegedése, ami azt is eredményezheti, hogy kevesebb alkalommal kell a légkondicionálót használni. Ez egyrészt a költségek drasztikus csökkenésével is járhat, de mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a környezetvédelmi szempontokat sem.

Melyik árnyékolót érdemes választani?

Ez természetesen nagyban függ az egyéni preferenciáktól is. A kerti kiülő stílusa többnyire már adott, így egy meglévő környezetbe kell választani egy odaillő darabot.

A stíluson kívül figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet is. Nagy tér esetén egy talpas napernyő is nagy segítség lehet, de ha nem gond, hogy fixen telepített, akkor a pergola is jó választás. Kisebb, bohém hangulatú helyekre a színes napvitorlák javasoltak, helyszűkében pedig a falra tehető napernyők bizonyulhatnak praktikus megoldásnak.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

2024. aug. 25.

A képes beszámolóval már jelentkeztünk, most itt a DSTV összeállítása: a Strandok Éjszakája sikere után újra hosszabb nyitvatartással várták a kikapcsolódni vágyókat az élményfürdőben múlt szombaton. A "Holdfényfürdő" ismét sikert aratott! Hangkép.

"Dínós" Játékfesztivál lesz az Útkeresésnél

"Dínós" Játékfesztivál lesz az Útkeresésnél

2024. aug. 24.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, idén is megszervezi közösségi eseményét az Útkeresés Segítő Szolgálat. A nyárbúcsúztató Játékfesztiválra jövő kedden várják a családokat – fontos mérföldkőhöz érkezik a jótét célú közösségi tanszergyűjtés is!

Hűsölésre fel – itt az újabb hőségriasztás!

Hűsölésre fel – itt az újabb hőségriasztás!

2024. aug. 24.

Ahogy a hét elején jósoltuk: az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan másodfokú hőségriasztást rendelt el ma nulla órától egészen jövő péntek éjfélig. Él a tűzgyújtási tilalom is!

Hogyan lehet kimaxolni a medenceszezont?

Hogyan lehet kimaxolni a medenceszezont?

2024. aug. 23.

Akiknek épített medencéjük van, sokáig csak az égiekhez tudtak fohászkodni a jó időért, a hosszú és meleg nyárért, hogy így minél tovább ki tudják használni a medencéjüket a fürdőzéshez. (X)

Az ünnephez méltó program csalogatott augusztus 20-án (galériával)

Az ünnephez méltó program csalogatott augusztus 20-án (galériával)

2024. aug. 22.

Ahogyan a korábbi években, idén is Szalki-szigeten emlékezett városunk államalapító Szent István királyra, az új kenyér ünnepére. Az önkormányzati rendezvény hivatalos része augusztus 20-án délután kezdődött az ünnepi beszéddel, majd sor került a kenyérszentelésre is.

Légzésfigyelővel a pihentető alvásért

Légzésfigyelővel a pihentető alvásért

2024. aug. 22.

A nyugtalan éjszakai alvás oka az elégtelen oxigénellátás is lehet, melyre jó megoldást jelent egy légzésfigyelő. (X)

A fémmegmunkáláshoz több berendezésre is szükség lesz

A fémmegmunkáláshoz több berendezésre is szükség lesz

2024. aug. 21.

A legjobb, ha a minőségi gyártók felhozatalából válogatunk. A fémmegmunkálást többféleképpen is meg lehet oldani, számtalan eszköz, berendezés és kiegészítő közül lehet választani. (X)