Dunaújváros Hetilap

Nyitottan az újdonságokra, figyelemmel a fejlődésre

Öcaline - 2023. szeptember 23. 17:45

Az URBACT projekt terveit összegző tájékoztatót tartott az Európai Mobilitási Hét dunaújvárosi programjai kapcsán Szabó Zsolt koordinációs és gazdasági alpolgármester a Városháza díszterme előtt még szerdán délután. 

Mint elhangzott, ez a program eklatáns példája a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése környezettudatos, "városzöldítő" erőfeszítéseinek. 

Előtérben a "zöld ügyek"

Szabó Zsolt már a tájékoztató elején hangsúlyozta, nem elsősorban városvezetőként, ezúttal inkább a „zöld ügyek” mellett elkötelezett dunaújvárosi polgárként kívánja megosztani gondolatait a város nemzetközi együttműködésben megvalósuló programjáról:
– Azért is fontos a mai tájékoztató, mert két, a városlakók számára egyaránt fontos, a zöld ügyet Dunaújvárosban előremozdító rendezvény, illetve program találkozásának lehetünk tanúi. Az Európai Mobilitási Hét környezettudatos magatartást erősítő programjainak, eseményeinek sora, valamint az URBACT projekt nagy kísérlete egyazon célt szolgálja, és a jövő generációja számára is példamutató lesz.
Szabó Zsolt hangsúlyozta: az Európai Mobilitási Hét, és az ebben kiemelt helyen szereplő autómentes nap elsősorban a szemléletformálásról szól – örömteli, hogy ebben a programsorozatban Dunaújváros hosszú ideje tevékeny résztvevő. Szintén fontos fejlemény, hogy az idei programsorozatban hangsúlyosan jelenik meg az URBACT projekt, emelte ki az alpolgármester.

A jövő városa

Arról, hogy mi is az URBACT program, Szabó Zsolt szerint sok városlakónak lehet már tudomása, mégis fontos összegezni a programhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat:
– A program kapcsán két tényezőt szoktam minden esetben hangsúlyozni. Az egyik, hogy közvetlen európai uniós finanszírozású tervről beszélhetünk, amely során kilenc másik uniós országgal pályáztunk, és nyertünk forrást. Az együttműködés mélysége, kiterjedése is lényeges. Arra szerződtünk, hogy a zöld ügyekben kicseréljük a tapasztalatainkat, és jó példákat mutatunk egymásnak. Szintén fontos tényező, hogy amikor közvetlen uniós forrásra pályázunk, akkor nem a magyar mezőnyben kell helytállnunk, hiszen Rómával, Berlinnel, Milánóval is versenyzünk. A sikeres pályázás így egyúttal a városvezetés elismerése is, azt igazolja, hogy a város jól működik; azért kapunk támogatást az Európai Uniótól, mert egyfelől nyitottak vagyunk az újdonságokra, másrészt távlatosan is figyelünk a város fejlődésére. Nagyon örülök annak, hogy a mai eseményen a fiatalokat is megszólíthatjuk, hiszen ez a program a jövő városáról szól. Városvédőkkel, környezetvédő civilekkel, az intézmények képviselőivel együtt dolgozunk a kísérlet sikerén. Az URBACT projektbe igyekszünk a lehető legtöbb dunaújvárosi polgárt, ezen belül is a legtöbb fiatalt bevonni annak érdekében, hogy együtt formáljuk a jövőt, melynek révén szebb, zöldebb, élhetőbb várost teremthetünk. 

(Címlap és nyitóképünk: a "függőleges erdő" – Bosco Verticale – nagy zöldítési kísérlete Milánóban, forrás: vizzitor.hu; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.