Határon innen és túl hódít, főzőversenyeken arat sikert a Dunaújvárosi Csapat

Öcaline - 2023. október 20. 16:10

A városimázs üde, ráadásul szó szerint minden ízében érdekes színfoltja Schilinger Mihály és felesége, Julika ténykedése. A magát túlságos szerénységgel hobbifőzőnek tituláló úriember és párja komoly sikerek sorát könyvelheti el az elmúlt időszak főzőversenyein – rendre Dunaújvárosi Csapat névvel.

Dózsa György úti lakásukban, a mesterkonyha mellett egyre bővülő relikviák gyűjteményét is büszkén mutatva, az alkalomhoz illő öltözékben várnak, pillanatok alatt lepertuzunk – és már mesélnek is!

Kezdjük a kondérnál
 
A történet eredője a jó alapanyagokból, például a minőségi (személyre szabottan gyártott) kalocsai paprikából és a piaci húsboltok kincseiből szakmányban főzött pörkölt, mondja vidáman Misi:
– Jómagam buszsofőri munkám mellett gazdálkodással is foglalkoztam, és akkoriban kaptam, illetve kaptunk rá arra, hogy a nálunk dolgozóknak mi főzzünk. Folyamatosan fejlesztettük a receptet, de inkább úgy mondom, igyekeztünk megőrizni a magyaros ízvilág jellemzőit – az én egyik kedvencem a vegyespörkölt volt és maradt mindmáig. És persze az, hogy mindig a legjobb alapanyagokra, a legjobb ízekre törekedtünk. Máig hobbifőzőnek tartom magam, de tény, egyre többeknek és egyre több helyen ízlett a főztünk.

Az első áttörést egy határon túli, a vajdasági Adán rendezett viadal hozta még 2018-ban, ahová majdhogynem véletlenül utaztak el: egy közösségi oldalon talált felhívás nyomán kaptak meghívást a főzőversenyre, ahol 5 ország 146 csapata versengett, méghozzá mintegy 170 tányérral. Ez a viadal két szempontból is fontos állomás: Misi az első díjat hódította el, ráadásul Julika sátra, terítéke, tányérja különdíjat érdemelt. Ráadásul itt először használták a formációjuk elnevezését: Dunaújvárosi Csapat névvel indultak – ez azóta név- és védjegyük is egyben, így lett a gasztrofront és a városimázs találkozásának bevezetőnkben is emlegetett szép színfoltja.

Séf a hobbifőzők között

Az első siker után nem volt megállás, az elmúlt években – a covid okozta kényszerszünetet nem számítva – sikert sikerre halmozott a Dunaújvárosi Csapat. Pilisen kétszer voltak eredményesek, éremmel tértek haza a Zentai Vadásztalálkozó keretében rendezett megméretésről – ott a kiírásnak megfelelően szarvaspörkölttel hódítottak –, visszatérő vendégek Adán is, ahol a Halfesztivál is a mieink sikerét hozta, de a szintén vajdasági Tiszaszentmiklóson rendezett Libafesztiválon is díjat érdemeltek a libaleves-libasült kombóval.

A tételes eredmények mellett Schilinger Mihály rangos elismerések sokaságát is begyűjtött: Kisapostagon a Halászkert Séfje lett, Zentán az Amatőr Királyi Szakács Klub a Hobbifőzők Séfje címmel tüntette ki – ott ráadásul elnyerte a közösség zsűrizésre is jogosító Emlékérem kitüntetését is. És tele vannak tervekkel, válaszolja evidens kérdésemre Misi:
– Nagyon szeretek főzni, nagyon szeretek a főztömmel örömet okozni, Julika is mindig mindenben segít, a fiunk is beszállt a körbe, és már több segítőnk is akadt a barátaink közül az elmúlt alkalmakon. Bővül a csapat, és a nevünk is kötelez – már az első versenyen, amin Dunaújvárosi Csapatként indultunk, úgy álltam a bográcshoz, hogy győzni kell. Biztos vagyok benne, hogy lesznek még eredményeink, hiszen mindent el is követünk annak érdekében, hogy versenyről versenyre öregbítsük a város hírnevét! 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk.