Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Egyáltalán" – Nemes Ferenc kötetét mutatják be

Öcaline - 2023. november 11. 16:30

A kortárs művészeti szcéna izgalmas sorozata a Pauker Collection – a kisalbum-sorozat újabb darabja Nemes Ferenc képzőművész kötete, amelynek bemutatója a Kortárs Művészeti Intézetben lesz kedden délután.

A Pauker Nyomda 2011 óta adja ki saját kisalbum-sorozatát, amely rendre kortárs magyar képzőművészekkel foglalkozik. A Pauker Collection elnevezés egyaránt jelöli a könyvsorozatot és a magángyűjteményt – a műfajilag igen sokrétű sorozata jelenleg Kozák Csaba művészeti író vezetésével formálódik. A kollekció legújabb darabját, Nemes Ferenc Egyáltalán című kötetét mutatják be a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) november 14-én, kedden délután; Nemes Ferenc szobrászművésszel és Fábián László művészeti íróval Gyöngyössy Csaba beszélget.
A bemutatóhoz mellékelt intézeti összegzés szerint a 17 órakor kezdődő esemény kiváló alkalmat teremt Nemes Ferenc életművének legalább címszavas áttekintésére. Nemes Ferenc a Duna menti térség, illetve szűkebb régiónk (Fejér és Tolna megye) képzőművészeti színterének figyelemre méltó alakja, aki évtizedek óta rendszeresen szerepel a térség kollektív tárlatain, alkotótelepein, hazai-és külföldi seregszemléken. Tagja a Magyar Szobrász Társaságnak valamint a Rend-Rendszer Csoportnak (utóbbival 1980-tól napjainkig rendszeresen jelentkezik kiállításokkal). Művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben – köztük például a Magyar Nemzeti Galériában, a paksi Modern Képtárban, a győri Városi Múzeumban – megtalálhatóak.
Nemes Ferenc művészete szoros kapcsolatban áll a tudománnyal és a filozófiával: művei középpontjában kezdetektől a többváltozós rendszerek törvényszerűségeinek elemzése áll. Síkban és térben egyaránt a hullámmozgások jelensége, illetve annak leképezése állt művészi érdeklődése fókuszában. Munkái élményanyagául a káosz-és katasztrófaelmélet, a játékelmélet, a mikrovilág, a csillagászat jelenségei, de akár a társadalmi és pénzügyi világban végbemenő változások is forrásként szolgálnak.
Az új kiadvány mediálisan is sokszínű, érvényes keresztmetszetet ad a művész életművéből – egyebek mellett igazolva azt is, hogy Nemes Ferenc munkássága művészeti jelentőségében messze túlmutat, túllép e régió határain.

A belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: ICA-D)

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!