A tűzoltók nélkül ünnepeljünk!

Öcaline - 2023. december 20. 16:16

A figyelmetlenség és az égve felejtett gyertyák miatt, valamint a konyhai sürgés-forgás közben keletkezik a legtöbb lakástűz karácsonykor. Fontos a megelőzés – itt a katasztrófavédelem tipptára!

Részletekbe menő tűzmegelőzési tipptárral rukkolt ki a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Az összegzés kitér arra, mire kötelező figyelni a karácsonyfák díszítésénél, és figyelmeztet, hogy a karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik.  Íme, a legfontosabb tudnivalók!

Mire figyeljünk a karácsonyfák díszítésénél?

A fenyőt a fűtőeszköztől legalább másfél méterre és a függönytől, könyvespolctól távolabb, stabil talpba ékelve állítsuk fel, úgy hogy ne tudjon eldőlni. Fontos, hogy a feldíszített fa ne akadályozza a menekülést, ezért ajtók közelébe nem javasolt az elhelyezése. 
A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt, gyantás fenyő könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is meggyullad, és pillanatokon belül leég, a lángok pedig átterjednek a közeli dekorációra, bútorokra. A vágott fenyő szárát a lehetőségekhez mérten tartsuk vízben, ezzel lassítjuk a fenyő száradását.

Az elektromos díszek is okozhatnak tüzet?

A rossz minőségű, jelöletlen termékek a tűzeset és az áramütés lehetőségét is magukban hordozzák. Ezért csak olyan fényfüzérekkel díszítsük otthonunkat, amelyeket megbízható helyen vásároltunk. Ha a hosszabbító deformálódott, megolvadt, a vezeték törött, a szigetelés hiányos, semmiképpen ne használjuk. Figyeljünk rá, hogy az elektromos kábelek ne kerüljenek bútorok lábai alá. 
Kertben, udvaron csak kifejezetten kültéri díszítést használjunk – fontos, hogy éjszakára, és ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzéreket és a többi elektromos dekorációt.

A legfontosabb: időben fújjuk el a gyertyát

Ne feledkezzünk meg az égő mécsesekről, adventi koszorúkról. Ha már nem tartózkodunk a helyiségben, fújjuk el a gyertyákat, mert ha leégnek, a még pislákoló kanóctól a koszorúalap és a közeli dekoráció is lángra kaphat.

Tűz van! Mit tegyek?

Ha még kisebb lángolást, füstöt tapasztalunk, a testi épségünk veszélyeztetése nélkül megpróbálkozhatunk a tűz oltásával. Ha a karácsonyfa gyulladt ki, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzért. Abban az estben, ha az égő karácsonyfa közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fenyőt és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A plédekkel elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Ezért is fontos, hogy a fa két-három méteres környezetében ne legyen bútor, függöny.
A kigyulladt adventi koszorút akár egy palack vízzel is el tudjuk oltani, viszont főzés közben a tűzhelyen felejtett, lángra kapott serpenyőt, lábost egy fedővel fedjük le, zárjuk el a gázrózsákat, a főzőlapot. Égő olajra, zsiradékra tilos vizet önteni!
Hasznos, ha otthonunkban tartunk egy porral oltó tűzoltó készüléket, amellyel a kezdeti, kisebb lángolást hatékonyan el tudjuk fojtani.
Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csapjuk be magunk mögött az ajtót, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es egységes segélyhívószámon!

Mit tehetek még a családom biztonságáért?

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

A lényeg: legyen meghitt, boldog, de biztonságos is a karácsony!

(Illusztráció: FVM Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Futva menekült a rendőri ellenőrzés elől

Futva menekült a rendőri ellenőrzés elől

2024. jún. 27.

Az is kiderült, mire föl a spuri: járművezetéstől eltiltott férfi ellen emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség. Naná, többszörös visszaeső, és persze a kocsival sem volt minden patent és passzos, értesült a DO.

Eltűnt, nagyon keresik Horváth Márta Évát (FRISSÍTVE)

Eltűnt, nagyon keresik Horváth Márta Évát (FRISSÍTVE)

2024. jún. 26.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 42 éves nő eltűnése ügyében. Jelentkezzen, ha tud róla, de már egy megosztás is közelebb vihet hozzá! (FRISSÍTVE)

A külső védelmi terv gyakorlatát tartják a városban holnap

A külső védelmi terv gyakorlatát tartják a városban holnap

2024. jún. 25.

A város hivatalos honlapján megjelent összegzés szerint a Budai Nagy Antal út és a Volán telepi garázssor kijelölt részei, valamint a Volánbusz telephelye környezetében számíthatnak megnövekedett forgalomra a közlekedők – és ott morgatnak is szerdán délelőtt!

Nyáron is támadhat a "néma gyilkos"

Nyáron is támadhat a "néma gyilkos"

2024. jún. 24.

Átfolyós vízmelegítő működése közben keletkezett szén-monoxid egy dunaújvárosi társasházi lakásban még múlt pénteken este. A fürdőszobai érzékelő jelzett – így nem történt tragédia.

Súlyosan bántalmaztak két férfit – vádat emeltek ellenük

Súlyosan bántalmaztak két férfit – vádat emeltek ellenük

2024. jún. 21.

Előbb szóváltás, majd perpatvar, a vége súlyos sérülés – két támadó és két sértett, a vádemelés vége felfüggesztett börtönbüntetés lehet, értesült a DO.

DSTV: az eltűntek nyomában

DSTV: az eltűntek nyomában

2024. jún. 19.

Rendszeresen adunk hírt az eltűnt személyekkel kapcsolatos rendőrségi felhívásokról – ezúttal a téma hátterét és az esetleges lakossági, hozzátartozói teendőket boncolgatja a DSTV összeállítása. A "nyomozást" természetesen most is a dunaújvárosi kapitányság koordinálja. Hangkép.

Késsel féltett szerelmet a fenyegetőző lovag...

Késsel féltett szerelmet a fenyegetőző lovag...

2024. jún. 18.

... csakhogy a lovagok kora már a múlté – felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt emeltek vádat ellene. Ráadásul előtte ütött is, előbb egyszer, aztán még kétszer, értesült a DO.