Tippek a rosaceás bőr otthoni ápolásához

doszerk - 2024. január 18. 9:00

Manapság egyre többen küzdenek rosaceával, amire bár nincs végleges gyógymód, de a megfelelő ápolással szerencsére remekül karban tartható. (X)

Cikkünkben ehhez kapcsolódóan hozunk pár tanácsot és érdekességet, érdemes lesz velünk tartani. 

A rosaceáról röviden

Ez a szó egyfajta gyulladásos bőrbetegséget takar, ami az arcon tartós pirossággal, néha viszkető, égő érzéssel, és a hajszálerek duzzanatával jár. Kialakulásának oka még ma sem ismert, csupán feltételezések vannak. 

Ugyanígy az orvostudomány napjainkban még teljes gyógymódot sem ismer rá, de szerencsére a megfelelő kezeléssel a panaszok visszaszoríthatóak. Ez magába foglalja a tudatos bőrápolást és a speciális kozmetikumok, például a Helia-D Professional rosaceára való arckrémjének rendszeres használatát.

A betegségnek több stádiuma van, melyek lassan váltják egymást:

1. Eleinte időnként pirosas, viszkető foltok jelennek meg az orcákon.
2. Idővel ezek egyre lassabban tűnnek el, végül tartósan megmaradnak, valamint a bőr alatti hajszálerek is megduzzadnak.
3. A gyulladásos fázisban érzékenység, égő érzés, fájdalom jelentkezik az érintett területeken.
4. Végezetül kialakulhatnak bőrkeményedések, illetve szövetszaporulat, ami miatt az orr mérete jelentősen megnő.

Viszont öröm az ürömben, hogy a végső stádium nagyon ritkán következik be, a betegek többségénél csak a 2. és 3. szakasz váltakozik, ennél súlyosabbá nem válnak a tünetek. 

Persze az állandó pirosság és az alkalmankénti gyulladás is tud kellemetlenségeket okozni, ez nem vitás. 

Mit tegyünk, ha rosaceára gyanakszunk?

Először is mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy valóban ez a betegség áll-e fenn, ne próbálkozzunk az öndiagnosztizálással! A tünetek súlyosságától függően az orvos adhat speciális, vényre kapható krémeket vagy gyógyszereket. Enyhébb esetekben viszont elegendő az odafigyelés és a gondos otthoni bőrápolás. 

A rosaceás bőrre érdemes érzékenyként tekinteni, ennek megfelelően gyengéd kozmetikumokat használni. A tünetek csökkentésében segíthet a Helia-D Cell Concept regeneráló széruma, ami gyulladáscsökkentő, nyugtató összetevőket tartalmaz. A márka már említett arckréme pedig rugalmasabbá teszi az érfalakat és csökkenti a pirosságot. 

Mire figyeljünk oda a mindennapokban?

Mivel a gyulladás fellángolását sok külső tényező elősegítheti, ezért érdemes vigyázni a bőrünkre. Kerüljük a napozást, a szoláriumozást, és minden nap használjunk magas faktorszámú fényvédő arckrémet. Ez utóbbi egyébként is erősen ajánlott, de egy rosaceás számára mondhatni kötelező. 

Az arcápolási rutinunkat lépésről lépésre építsük fel, mindig csak egy-egy új kozmetikumot bevezetve, hogyha esetleg a bőr bármelyikre irritációval reagál, akkor könnyen kiszűrhessük a “tettest”. Lehetőleg érzékeny bőrre való készítményeket használjunk, és az is sokat segíthet, ha időnként felkeresünk egy olyan kozmetikust, aki végez rosaceára való professzionális kezeléseket is. 

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Keresd magad a galériában, aztán irány a Vasmű út!

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.