Könnyebb csoportban, nehezebb ágakon az olimpián a vízilabda-válogatottak

doszerk - 2024. február 18. 12:00

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került a párizsi olimpián, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban várhatóan nehezebb dolga lesz.

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság olasz-horvát férfidöntője után rendezték meg a sorsolást. Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat. A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezen kívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak. Az csak péntek este derült ki hivatalosan, hogy az afrikai kvótás Dél-afrikai Köztársaság csapata a férfiaknál és a nőknél sem vállalja az ötkarikás indulást, így a férfiaknál a Dohában nyolcadik Románia, a nőknél pedig Kanada került a mezőnybe.

Aurélie Merle, az olimpiai játékok versenyigazgatója beszédében elmondta, az ötkarikás viadalra már több mint 7,8 millió jegyet adtak el, a vízilabda pedig a legjobb tízben van. Hozzátette, már most több belépőt értékesítettek a vízilabdatornára, mint 2016-ban Rióban. A magyar szövetség honlapján Varga Zsolt, a világbajnoki hetedik helyezett férfi válogatott szövetségi kapitánya úgy vélekedett, hogy mindkét csoport elég erős és kiegyensúlyozott, talán a másikban eggyel több erős együttes van. "Komoly mérkőzésekre van kilátás, egyik előtt sem gondolhatjuk úgy, hogy ez most csak kipipálandó feladat. A mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás" - nyilatkozta. Hozzátette, most az a legfontosabb, hogy az elmúlt két hónap tanulságait levonják, a játékosok pedig holnaptól minden nap úgy ébredjenek, hogy minden edzés és minden mérkőzés már az olimpiai felkészülés része, még a klubjaikban is.

Képek forrása: MTI/Kovács Tamás

Mihók Attila, a vb-ezüstérmes magyar csapat társkapitánya rávilágított: három meccset kell nyerniük, hogy a negyeddöntőben elkerüljék az amerikai-spanyol párost. Egyértelműnek tartja, hogy az ausztrálok, a kínaiak és a kanadaiak elleni mérkőzéseken győzniük kell, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzanak a nyolc között. "Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja" - magyarázta. Hangsúlyozta, a nem európai együttesek gyakorlatilag már hétfőtől edzőtáborba vonulnak és elkezdik az olimpiai felkészülést, ezért a magyaroknak sem lehet más a feladatuk, mint egyénileg és később csapatszinten is a lehető leghamarabb elkezdeni készülni Párizsra.

A férfi torna csoportbeosztása:
A csoport: Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró
B csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

A női torna csoportbeosztása:
A csoport: Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada
B csoport: Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Mindenki előtt példa lehet Hajdu Jonatán életpályája

Mindenki előtt példa lehet Hajdu Jonatán életpályája

2024. júl. 22.

Az olimpiai felkészülés véghajrájában jár a DKSE kenusa, Hajdu Jonatán, akit a DKSE és városunk vezetése is köszöntött szombaton délelőtt.

Női kézilabda olimpiai felkészülés - Golovin: mindenki a maximumot nyújtotta

Női kézilabda olimpiai felkészülés - Golovin: mindenki a maximumot nyújtotta

2024. júl. 21.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott minden játékosa a maximumot nyújtotta az olimpiai felkészülés során.

Kovács Zsófia igyekszik nem rástresszelni az olimpiára

Kovács Zsófia igyekszik nem rástresszelni az olimpiára

2024. júl. 21.

Kovács Zsófia, a DKSE tornászainak Európa-bajnoka Rió és Tokió után a harmadik olimpiájára készülhet. Egy szeren, felemáskorláton versenyez majd a francia fővárosban.

Éremközelben a fiatalok

Éremközelben a fiatalok

2024. júl. 20.

Negyedik helyen végzett a strandkézilabdázók Európa-bajnokságán a két DKKA-játékossal felálló magyar női U16-os válogatott.

Újabb kanadai a DAB keretében

Újabb kanadai a DAB keretében

2024. júl. 20.

A 28 esztendős, védőként és támadóként is bevethető Colton Leiter Norvégiából érkezik Dunaújvárosba.

DSTV: szezont zártak a kispályások

DSTV: szezont zártak a kispályások

2024. júl. 19.

Megtartotta hagyományos évzáró-díjátadó ünnepségét a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség – lezárult a 2023/2024. évi Markó Lajos Városi Kispályás Amatőr Labdarúgó Bajnokság. Az esemény részeként nem pusztán az osztályok dobogós csapatait díjazták, számos egyéni elismerés és különdíj is gazdára talált. Hangkép.

Aranyos úszók az országos bajnokságon

Aranyos úszók az országos bajnokságon

2024. júl. 19.

A Hódmezővásárhelyen megrendezett országos gyermek bajnokság első és második napján is jutott egy-egy aranyérem a DKSE úszóinak.