Dunaújváros Hetilap

Vért adni középiskolásként is nagyon menő!

Öcaline - 2024. március 3. 9:30

Különleges helyszínnel és különleges önkéntes táborral bővül a kör, változatlanul nagyon számít a véradók aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Több középiskola is helyszínként szerepel – de nagyon várnak minden segíteni szándékozót!

Változatlanul jelentős az egészségügyi szféra vérigénye, így változatlanul számítanak a véradók aktivitására a tavasz első hónapjában is.

Minden csepp számít

A márciusi helyszínek között is szerepel különleges bázis és alkalom, emelte ki lapunk érdeklődésére Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője:
– Nagyon izgalmas időszak előtt állunk, március hónapban ugyanis kezdődnek a középiskolai véradások. Terveink szerint minden dunaújvárosi intézménybe eljutunk a következő hónapokban, a közeljövőben a Rudas középiskola és a Széchenyi gimnázium nyitja a sort, a rudasosok a hónap elején, a gimnazisták március második felében áldozhatnak az önkéntesség oltárán. Ezek a helyszínek különleges szerepet töltenek be a véradások sorában – méghozzá több szempontból is. Egyfelől szeretettel várjuk az alkalmakon a 18 éven felüli diákokat, az adott intézmény pedagógusait, valamint minden kedves "civil" véradót, másrészt az elmúlt években nagy örömünkre egyfajta "háziverseny" alakult ki a tekintetben, melyik iskola képes több önkéntest mozgósítani ezeken az alkalmakon. Nagyon örülünk ennek a nemes versengésnek, és persze nagyon reméljük, idén is megdőlnek a korábbi évek csúcsai. Az is örömteli egyébként, hogy ezeken az alkalmakon egyre többen vallják, illetve igazolják a segítségükkel, hogy vért adni középiskolásként is nagyon menő!

Kiszállások és csúcsdöntők

Feth Katalin még két tényezőt emelt ki az előttünk álló hónap alkalmainak sorából – az egyik a térségi alkalmakra, a másik egy „csúcsdöntő” helyszínre vonatkozik:
– A váradások sorában mindig nagy izgalommal várt alkalmak a térségi kitelepülések, hiszen ilyenkor egy-egy település közössége igazolhatja, hogy nemcsak képes, de szándéka szerint tud is segíteni. Vidéki helyszíneinken, márciusban tételesen Iváncsán és Mezőfalván lenne nagyon fontos számunkra a helyi lakosság aktivitása. Nagyon örülünk, hogy minden évben helyet, lehetőséget biztosítanak – most is bízunk a sikeres együttműködésben. Végül, de közel sem utolsósorban hadd említsek egy kiemelkedő bázist: az ISD Power által szervezet véradásinkon éves szinten is a legnagyobb megjelenési létszám valósult meg az elmúlt időszakban – az idei első, márciusi véradásuk alkalmával is nagyon bízunk benne, hogy sokan vállalják a csapolást!

Itt a márciusi menetrend, ments, mentsen meg három életet!

A cél és a szándék változatlan: mivel tavasszal sem csökken a vérigény, az aktuális donortoborzót ezúttal is szelíd nógatásnak szánjuk: csatlakozzon mindenki az önkéntesek családjához – minden csepp számít, nagyon várják a véradókat!
március 5., kedd 8-11 óra – Rudas közgazdasági középiskola (Római körút 47-49.)
március 7., csütörtök 6.30-11.30 óra – ISD Power (zárt véradás)
március 12., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
március 14., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
március 14., csütörtök 13.30-17.30 óra – Iváncsa, Faluház (Arany János utca 2.)
március 19., kedd 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi utca 38.)
március 21., csütörtök 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
március 26., kedd 12-15 óra – Széchenyi gimnázium (Dózsa György út 15/a.)
március 28., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

Minden csepp vér számít, adjon hát, aki csak teheti – sok alkalmat szerveznek márciusban is, szeretettel várják az önkénteseket!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.