Dunaújváros Hetilap

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Fábos Zsolt - 2024. május 17. 17:00

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

A háztartások körül felhalmozott lomok, hulladékok nyilván fogynak, hiszen tonnaszámra és folyamatosan lomtalanítunk Dunaújvárosban, és fenn is kell tartani ezt a szolgáltatást. Ráadásul egy-egy vásárlás, otthoni felújítás során bármikor keletkezhet szemét, amitől nehéz megszabadulni. Mostantól nem kell várni a lomtalanításra, minden mehet a hulladékudvarba.

Sok szemetet elnyel majd a hulladékudvar 

Két éve kellett bezárni a hulladékudvart, majd kemény, de mint látszik, sikeres tárgyalásokat folytatott az önkormányzat, hogy újra lehessen nyitni és ráadásul egy nagyon hosszú engedélyeztetési folyamat is nehezítette az újranyitást – erről adott tájékoztatást a helyszínen Pintér Tamás polgármester, aki kiemelte azt is, hogy mára jelentősen megváltozott a telephely arculata is:
– Örömmel jelenthetem, hogy már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol mostantól a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. Azt is örömmel tapasztaltam, hogy az eltelt időben felújították, újra aszfaltozták a telephelyet, így komfortosabb lesz a szolgáltatás igénybevétele. A hulladékudvar minden hétköznap és szombaton is nyitva tart majd, ilyenkor egy kolléga fog segíteni, hogy pontosan hova lehet elhelyezni a hozott hulladékot, valamint arról is tájékoztatást ad majd, hogy mit nem lehet odavinni. Nagyon örülök, hogy minden nehézség ellenére ismét tudjuk nyújtani ezt a szolgáltatást a dunaújvárosiaknak.

Pillanatok alatt leadható a hulladék

Fontos kiemelni, hogy ez lakossági hulladékudvar, ahol bárki leadhatja a hulladékát a rövid regisztrációt követően. És tapasztalatunk szerint valóban pillanatok alatt elvégzik az adategyeztetést, és a hulladék már mehet is megfelelő konténerbe. Persze az is fontos kérdés, hogy mennyi hulladékot és pontosan mit lehet leadni, erre már Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester válaszolt:  
–  Nagyjából az az általános szabály, hogy 150 kg/fő hulladékot lehet behozni naponta. A hulladékudvar nagyjából ugyanazt gyűjti, mint amit lomtalanítás során szoktunk elfogadni, plusz, amit a szelektív szigeteknél be lehet dobni. Aki hulladékot ad le, hozza magával a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját, mert regisztrációra szükség van, ez a szabály. A behozott hulladékot szelektíven összegyűjtik, majd megy a feldolgozóba. 
Nagyon sokféle hulladék adható le a hulladékudvaron, szinte felsorolhatatlan, ezért arra kértük Mezei Zsoltot, azt mondja el inkább, mit nem lehet leadni:
– Elmondom, hogy mit tilos leadni a hulladékudvarban: nyomtatási kellékek, fáradt olaj, textil, kiürült festékes dobozok, olajos flakonok, fagyálló, olajszűrő, akkumulátorok, konyhai ételmaradékok, fénycsövek, izzók, mosószerek, elemek. 

A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található, minden hétköznap nyitva van 6-tól 14 óráig, szerdán egész nap, azaz 6-18 óra között, szombaton pedig 8-tól 12-ig lehet leadni a hulladékot.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.