Dunaújváros Hetilap

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben, de megoldották!

Fábos Zsolt - 2024. június 23. 11:00

A vészhelyzetek híréről már beszámoltunk: két rendkívüli esemény történt az elmúlt szombaton a dunaújvárosi élményfürdőben – délután egy kamaszt kellett kimenteni, kora este egy idősebb hölgy lett rosszul. A gyors beavatkozás életet mentett mindkét esetben. A városvezetés személyesen mondott köszönetet az életmentőknek szerdán délután.

Szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő hasonló események, de egy nap leforgása alatt kétszer is? Szinte hihetetlen, de megesett. Hála az élményfürdő munkatársainak a gyors és szakszerű beavatkozásért, a mentők gyors segítségéért!

Mi is történt?

Futótűzként terjedt a hír múlt hét szombaton Dunaújvárosban – a DO-n is napvilágot látott a hír –, hogy egy 16 éves dunavecsei fiatalembert kellett kimenteni a csúszdamedencéből. A fürdő munkatársai azonnal megkezdték az újraélesztését, és már stabil állapotban adták át a mentőszolgálat munkatársainak. A kamaszt az összegzés szerint megfigyelésre kórházban tartották. A második rendkívüli esemény kora este történt, egy 70 év körüli hölgy lett rosszul és esett össze a kinti medence melletti járdán. A fürdő munkatársai ezúttal sem tétlenkedtek, azonnal a segítségére siettek. A mentők a helyszínre érkezése után sokáig küzdöttek a beteg életéért, de végül sikerrel jártak, a hölgyet kórházba szállították. Közben az a döntés született, hogy a fürdőt kiürítik, ami rendben, fennakadások nélkül megtörtént. Vasárnap az élményfürdő már a megszokott módon nyitott ki.

Hősök lettek, még ha tagadják is

Személyesen látogatott ki az élményfürdőbe Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester szerdán délután, hogy köszönetüket fejezzék ki az élményfürdő dolgozóinak, akik múlt szombaton életeket mentettek. Mezei Zsolt szerint hősökről beszélünk:

– Nagyon büszkék vagyunk az életmentő fiatalokra. Képzeljük magunkat a helyükbe, ahogy egy ilyen éles szituációba kerültek. Szerintem sokan leblokkolnának. Ez a két fiatal viszont azt tette, ami a dolga volt, amire kiképezték őket, pontosan, precízen. Le a kalappal előttük és nagyon hálásak vagyunk. Ezért vannak a szabályok, ezért kell eljárni az előírásoknak megfelelően, ezért vannak medenceőrök és sorolhatnám még. Köszönet mindenkinek, az élményfürdő kollektívájának, azoknak akik kiképezték őket, a fenntartó DVG-nek. Tényleg büszke vagyok. 
Vasas Réka egy 22 éves fiatal hölgy, az egyik életmentő, aki múlt szombaton, diákmunkásként a harmadik munkanapját töltötte az élményfürdőben. És igazi hős lett belőle. A fiatalok szívesen kerülnék ezt a kifejezést, de ez a tényeken mit sem változtat:
– Nagyon megrázó élmény volt ez a szombat és nem is mondanám, hogy már túl vagyok rajta. Annak örülök, hogy helyt tudtunk állni és különleges érzés, hogy a kisfiú a kezeink között tudott visszajönni. Biztosan idő kell, hogy feldolgozzuk a történteket.
Klauz Koppány Attila tisztában volt vele, hogy egy medenceőr munkája időnként feladatok nélkül telik, aztán jöhetnek olyan helyzetek, amelyeket meg kell oldani. De ez az eset minden képzeletet felülmúlt: 
– Az biztos, hogy ez egy felelősségteljes munka. Sok esetben nincs dolgunk, de ha történik bármi, azt nekünk kell megoldani. Az emberek ilyenkor tőlünk várnak megoldást. A történtek nagyon megráztak, idő kell a feldolgozásához. Mindenesetre örülök, hogy így végződött az eset és örülök, hogy segíthettünk. Az is jólesett, hogy a városvezetés itt volt ma, és köszönetet mondtak. Jó érzés.

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.