Eldőlt, hogy Hajduéké az olimpia

doszerk - 2024. június 10. 7:31

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint erősen körvonalazódik a párizsi olimpiai csapat a kajak-kenusok szerdától péntekig rendezett szegedi válogatóversenye után.

Kép forrása: MKKSZ

Női és férfi kenuban például eldőlt minden kérdés, utóbbiban ráadásul dunaújvárosi résztvevője is lesz az ötkarikás játékoknak, miután a DKSE kiválósága, Hajdu Jonatán és a ferencvárosi Adolf Balázs a második válogatót is simán nyerte.

A válogatót követően Hüttner Csaba szövetségi kapitány a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján értékelte a hétvége történéseit.
"Kiss Ágnes és Nagy Bianka a válogatón és a szétlövésen is bizonyította, hogy szintet léptünk C-2 500 méteren. Olyan párosunk van, amely éremesélyes lehet a párizsi játékokon" - jelentette ki a szakember az M4 Sportnak nyilatkozva, hozzátéve: Kiss egyesben is bizonyította, hogy lehet rá számítani, utóbbi számban pedig Takács Kincső lesz a másik induló. "Megnyerte az első válogatót, majd kvótát is szerzett a pótkvalifikációs versenyen, ezzel óriási tettet hajtott végre, ő is versenyezhet majd az olimpián" - mondta a győriek harmincéves, világ- és Európa-bajnok kenusáról Hüttner Csaba.

Férfi kenuban hasonló a helyzet. Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros mindkét válogatón és a szegedi világkupán is remekül teljesített, az egyesben is győztes Adolf mellett pedig Fejes Dániel kapja a harmadik indulási jogot, aki a kapitány szerint végigdolgozta az évet, jól szerepelt a páros és az egyes válogatókon is. A Ferencvárost erősítő, négyszeres világbajnok Adolf duplázni fog Párizsban, előbb párosban száll vízre, majd egy pihenőnap után egyesben.
Férfi kajak párosban nagy csatát vívott egymással a Nádas Bence, Tótka Sándor és a Kurusz Levente, Opavszky Márk kettős, Hüttner Csaba szerint mindhárom verseny, a két válogató és a szétlövés is fantasztikus sportélményt jelentett. "Le a kalappal a fiatal páros előtt, bizonyították, hogy kiváló egységet alkotnak, ez a jövő szempontjából nagyon fontos.

Most azonban Nádas és Tótka nyert egy nagyon jó versenyben" - mondta, hangsúlyozva, hogy az olimpiai csapat lezárása a jövő heti, ugyancsak Szegeden sorra kerülő Európa-bajnokság után fog megtörténni.
"Meg kell várni az ottani eredményeket, hogy a legjobb csapatot tudjuk nevezni Párizsra" - nyilatkozott, rámutatva, hogy ez a páros és a négyes összefüggésére vonatkozik. Egyesben az olimpiai címvédő Kopasz Bálint szereplése a kapitány szerint megkérdőjelezhetetlen, mert "most például elég nagy fölénnyel megverte az olimpiai ezüstérmes Varga Ádámot".
A női kajak szakággal kapcsolatban Hüttner Csaba elárulta, hogy nehezen élte meg az elmúlt heteket, mert ő a versenyzőkért dolgozik.
"Nagyon rossz volt látni, hogy rajtuk csapódnak le a történtek, az újságcikkek, a nyilatkozatok, amelyek egyáltalán nem segítik az olimpiai felkészülést. Ebben a szakágban is meg kell várni az Eb-t, hogy végső döntést tudjunk hozni a párizsi csapat összetételéről. Négy kvótánk van csak, ez természetesen nem segíti a helyzetünket. Az azonban biztos, hogy Csipes Tamara olyan teljesítményt nyújtott a válogatón, amely előtt mindenki csak megemelheti a kalapját" - utalt a kapitány arra, hogy a kétszeres olimpiai bajnok klasszis mindhárom olimpiai számban győzött.
Hüttner Csaba azt is elárulta, hogy két és fél év szünet után idén visszatért Kozák Danuta helyzete okoz némi fejtörést.

"Egyesben hatodik lett, de ez természetesen nem írja felül a korábbi nagyszerű eredményeit. Sajnos párosban nem láttuk versenyezni, és így az Eb-n sem fogjuk. Az Eb-szereplés után tudunk majd abban gondolkodni, hogy melyik irányba menjünk" - fogalmazott a kapitány.

A rovat további hírei: Sport

Kajak-kenu: szinte végleges a párizsi keret

Kajak-kenu: szinte végleges a párizsi keret

2024. jún. 21.

Az MKKSZ elnökségének döntése után hivatalosan is eldőlt, hogy a DKSE kiválósága, Hajdu Jonatán is ott lesz a párizsi ötkarikás játékokon.

Már az elődöntőért küzdenek

Már az elődöntőért küzdenek

2024. jún. 20.

Az ST Solar és a Campus osztályból is egy-egy csapat jutott be a Dunaújváros Kupa elődöntőjébe a sorozat legutóbbi összecsapásain.

DSTV: imádták a focit

DSTV: imádták a focit

2024. jún. 19.

A Margaréta Tagóvoda adott otthont az idei Ovi foci Kupa sorozat első felvonásának. A kezdeményezés életében ez immáron a nyolcadik esztendő, s ahogy fejlődött az esemény, úgy bővült a résztvevők száma is: 14 intézmény apró csapatai mérkőztek meg egymással. Hangkép.

Első tízben a DKSE a csapatbajnokságon

Első tízben a DKSE a csapatbajnokságon

2024. jún. 19.

Izgalmas, jó csatákat hozott a fővárosban megrendezett U12-es Birkózó Szabadfogású Országos Csapatbajnokság, melyen a DKSE és a Gurics György BDSE együttese is részt vett.

DSTV: nyári tábort szervez a Fox SE

DSTV: nyári tábort szervez a Fox SE

2024. jún. 18.

A sporthírek tekintetében maradunk a Fox SE kötelékében, ám most nem Kis Nikolett eredményeiről lesz szó. Azok a sportolók ugyanis akik nemzetközi versenyeken vettek részt, kaptak egy kis pihenőt – a többiek azonban még keményebben dolgoznak, sőt, a közösség már a nyári táborra is készül. Hangkép.

Közel volt a dobogó

Közel volt a dobogó

2024. jún. 18.

Egy negyedik és egy ötödik hellyel zárták a dunaújvárosi birkózók a Miskolcon megrendezett U15-ös szabadfogású országos bajnokság küzdelmeit.

Gurisatti Gyula vb-bronzérmes Plovdivban

Gurisatti Gyula vb-bronzérmes Plovdivban

2024. jún. 18.

Bár nagyon közel volt az első helyhez is, szépen fénylő bronzéremmel zárta Gurisatti Gyula a plovdivi mozgáskorlátozott horgász világbajnokságot.