Miért viszkethet a fejbőr?

doszerk - 2024. június 20. 9:30

A fejbőr viszketése megkeserítheti a mindennapjainkat. Sok esetben valamilyen fejbőrbetegség húzódik a kellemetlen tünet mögött, most azonban végigveszünk mindent, ami kiváltó ok lehet. (X)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a viszkető fejbőr mögött leggyakrabban a korpásodás áll. Azontúl, hogy okozhatja egy fertőzés vagy allergiás reakció, akár pótcselekvés is lehet a fejbőr vakargatása, ugyanúgy, mint a körömrágás. Ebben az esetben valószínűleg lelki problémák okozzák a jelenséget. Mielőtt azonban erre gondolnánk, ki kell zárni annak a lehetőségét is, hogy esetleg egy krónikus betegség tünete a korpás fejbőr, mely a viszketésért felelős.

Az egyik legismertebb tényező: a korpásodás 

Sok esetben a fejbőr hámlása hajhullással jár együtt, amit a Dr Hair készítményeivel nagyszerűen lehet orvosolni. Sajnos a korpásodást a kívülállók is látják, hiszen a lehulló bőrdarabok látszódnak a ruhán és a hajon, amit a viszketés miatti gyakori vakarás csak tetéz. Emiatt kínos érzés lehet, ha korpás a fejbőrünk. 

A korpásodást kiválthatja a legyengült immunrendszer, lelki okok, gombásodás vagy akár a túlzott mértékű stressz is. A gyakori sapkaviselés szintén nem kedvez ennek az állapotnak.

A kezelés során törekednünk kell a fejbőr helyes ápolására: egy kúraszerű kezelés akár teljesen meg is szüntetheti a fennálló problémát. Számos terméket fejlesztettek ki, melyekkel sikeresen vehető fel a harc a korpásodás ellen, így találhatunk samponokat, balzsamokat és pakolásokat is. 

A korpásodáshoz hasonlító bőrbetegség: a pikkelysömör

Ez már egy nagyobb probléma. A pikkelysömörre jellemzőek a fehéres-szürkés színű hámló bőrdarabok és a kínzó viszketés, ami erős vakarást vált ki – ez azonban csak ront a helyzeten. Az olykor fájdalmas hámlást a fejbőr kiszáradása okozza, és előfordulhat, hogy annyira felsértjük a fejbőrt a vakarással, hogy az vérezni kezd. 

Az időjárás változásai és a stressz is kiválthatja a pikkelysömört, melynél a vakarással csak újabb kiütések létrejöttét érjük el, ezzel egy ördögi kört kezdve. 

Ez a betegség sajnos nem gyógyítható teljesen, de odafigyeléssel és a megfelelő krémek és gyógyszerek használatával jelentősen visszaszorítható. Ehhez minden esetben kérjük szakorvos segítségét!

A legrosszabb rémálmunk: az élősködők!

Általában a hajas fejbőrt a fejtetű szokta megtámadni. Többnyire óvodában vagy kisiskolások között szokott megjelenni, mivel a kicsi gyerekek a napi érintkezések során könnyen át tudják adni egymásnak. 

Ilyen esetben a fejbőr viszketésének oka a tetvek csípése, mely meglehetősen kellemetlen. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb fellépjünk a tetvek ellen, amiben gyógyszertári készítmények lehetnek a segítségünkre.

A legtöbb esetben a fejviszketést mi magunk is minden nehézség nélkül tudjuk kezelni. Ha azonban nem múlik el rövid alatt, vagy csak még inkább fokozódik, akkor szükséges lesz egy orvost felkeresnünk, aki feltárja a probléma forrását, és megkezdi a szakszerű kezelést.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

2024. jún. 25.

A város több pontján is találkozhatunk villamos trafóházakkal, amik nem szépek, sőt inkább kissé csúnyák. Voltak. Ezidáig. 

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

2024. jún. 25.

A rakomány rögzítésének célja, hogy stabilan tartsa a szállítás során a rakományt azért, hogy ne sérüljön meg, és ne is okozzon kárt másban. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használnak. (X)

DSTV: mozgalmas időszak

DSTV: mozgalmas időszak

2024. jún. 25.

Élményekkel kezdődött a nyár a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. Izgalmas programok sora, köztük a közösségi összefogással megvalósult játszótér átadása színesítette a kínálatot. Hangkép.

Hőség és égiháborúk – egész héten

Hőség és égiháborúk – egész héten

2024. jún. 24.

Sok-sok napsütés, záporokkal, heves zivatarokkal tarkítva – nyárias, de meteorológiai szempontból igencsak mozgalmas időszakot ígér a DO szakértője. A legdurvább égiháború szerdán lehet – felhőszakadással, jégesővel.

Hideghívással az értékesítési célokért

Hideghívással az értékesítési célokért

2024. jún. 24.

Könnyebb olyan cégvezetőt találni, aki csalódott a hideghívásban, mint olyat, akit meggyőzött. Utóbbiak minden bizonnyal ki is aknázták a lehetőségeket, új piacokat nyitottak és bővítették ügyfélkörüket. Utánajártunk, miért lehetnek eltérőek a tapasztalatok. (X)