Milyen növényvédő szerek kaphatók manapság?

doszerk - 2024. június 18. 8:30

Az ember által termesztett haszonnövényeket előszeretettel támadják meg különféle rovarok, kártevők, de különféle betegségek is veszélyt jelentenek rájuk. Ezekkel szemben érdemes védekezni, máskülönben a termény egy része könnyen oda lehet. (X)

A Gazdadiszkont növényvédő szerei segítségével mindez egyszerűen megoldható. Nézzük, milyen modern segítségek állnak a rendelkezésünkre manapság!

Bio készítmények

A konyhakertekben, virágoskertekben számos különféle kártevő okozhat bosszúságokat. Ilyen a csiga, a pajor, a lótetű, de a túlságosan elszaporodott hangyák és egyéb rovarok is elpusztíthatják a palántákat vagy a már betakarítás előtt álló terméseket. És akkor a különféle gombás betegségekről nem is beszéltünk.

Jó hír, hogy mindezekkel szemben ma már fel lehet venni a harcot bio készítményekkel is. Ezek a szerek ökológiai gazdálkodásban is használhatók, megkímélik a méheket és más hasznos élő szervezeteket, és vegyszermaradék-mentes védekezést tesznek lehetővé.

Gombaölő szerek

A lisztharmat és más gombás betegségek alaposan megkeseríthetik a gazdák és a kiskertek tulajdonosainak életét egyaránt. Különösen veszélyeztetettnek számítanak az almafélék, a szőlő, a csonthéjasok és számos zöldségféle is.

Amennyiben az első tünetek megjelenésének alkalmával cselekszünk, akkor gombaölő szerek használatával menthető a helyzet. Az őszibarack és a kajszibarack esetén már jó előre védekezni, de a köszméte, a ribiszke és a kobakosok esetén is ez a helyes gyakorlat, csakúgy, mint a díszfák, a díszcserjék és a dísznövények tekintetében.

Gyomirtó szerek

Ha a pázsitban magról kelő vagy évelő kétszikű gyomnövények jelennek meg, akkor szelektív gyomirtóval védhetjük a gyepünket tőlük. A pitypang, a lóhere, a százszorszép, a parlagfű, a folyondár szulák és sok más széleslevelű gyom ellen hatékony lehet egy ilyen szer használata.

Abban az esetben, ha válogatás nélkül szeretnénk minden gyomnövény ellen küzdeni, akkor célszerű totális gyomirtószert bevetni. Az ilyen készítmények eljutnak a nem szívesen látott növények gyökeréig, amelyek végül el is halnak.

Lemosószerek

A lemosószerekkel a gombás megbetegedés kialakulását tudjuk megleőzni. A növényvédő készítmények tapadásfokozására, továbbá a levéltetvek, atkák és bolhák fizikai távoltartására is szolgál például a káliszappan.

Feromon- és színcsapdák

A feromoncsapdák a szilvamoly ellen bizonyulnak hatásosnak. A köznyelvben sárga lapokként ismert rovarfogó csapdák a levéltetvek, molytetvek, tripszek és a cseresznyelégy ellen is hatásosnak bizonyulnak. A ragacsos csíkcsapdák pedig mechanikai védelmet biztosítanak a fák, bokrok kártevőivel szemben.

Rovarölő szerek

A levéltetvek és a körtelevélbolha ellen fizikai hatású, kontakt rovarölő készítménnyel lehet hatékonyan védekezni. A Mospilan nemcsak a levéltetűvel, hanem a pajzstetvekkel, cserebogarakkal és az almamollyal, az aknázómolyokkal, a barackomollyal, a szilvadarazsakkal, a cseresznyeléggyel és számos más kertevővel is elbánik.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

2024. jún. 25.

A város több pontján is találkozhatunk villamos trafóházakkal, amik nem szépek, sőt inkább kissé csúnyák. Voltak. Ezidáig. 

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

2024. jún. 25.

A rakomány rögzítésének célja, hogy stabilan tartsa a szállítás során a rakományt azért, hogy ne sérüljön meg, és ne is okozzon kárt másban. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használnak. (X)

DSTV: mozgalmas időszak

DSTV: mozgalmas időszak

2024. jún. 25.

Élményekkel kezdődött a nyár a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. Izgalmas programok sora, köztük a közösségi összefogással megvalósult játszótér átadása színesítette a kínálatot. Hangkép.

Hőség és égiháborúk – egész héten

Hőség és égiháborúk – egész héten

2024. jún. 24.

Sok-sok napsütés, záporokkal, heves zivatarokkal tarkítva – nyárias, de meteorológiai szempontból igencsak mozgalmas időszakot ígér a DO szakértője. A legdurvább égiháború szerdán lehet – felhőszakadással, jégesővel.

Hideghívással az értékesítési célokért

Hideghívással az értékesítési célokért

2024. jún. 24.

Könnyebb olyan cégvezetőt találni, aki csalódott a hideghívásban, mint olyat, akit meggyőzött. Utóbbiak minden bizonnyal ki is aknázták a lehetőségeket, új piacokat nyitottak és bővítették ügyfélkörüket. Utánajártunk, miért lehetnek eltérőek a tapasztalatok. (X)