Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szabadon alkotott – komoly sikert ért el

Öcaline - 2024. június 4. 16:30

Személyes élmények és inspirációk nyomán készült el, majd lett díjazott az Alkoss Szabadon művészeti pályázat idei megméretésén a Vízálló című festmény. Alkotója Kovács Bianka, akinek ráadásul nem ez az első sikere. Portré, mérföldkövekkel.

Nem mindennapi sorozatot tudhat magáénak Kovács Bianka: a még most is pimaszul fiatal alkotó több pályázaton ért el komoly szakmai sikereket. Lássuk!

Saját élmény, sajátos kép

A bevezetőben említett alkotópályázaton már 2022-ben szerepelt, az első pályaműve is a döntő mezőnyébe került – idén viszont még komolyabb elismerést érdemelt, elevenítette fel lapunk érdeklődésére:
– Idén a harmadik helyet sikerült elérnem, igaz, ehhez az is kellett, hogy nagyon közel állt hozzám a pályázat témája. A tematika ugyanis most „A te sportélményed” volt – hát nekem nem okozott gondot, hogy válasszak. A Vízálló című festményem szó szerint személyes élményeken alapul, hiszen több éven át versenyszerűen úsztam, majd könnyűbúvárkodtam is. A festményemen azt szerettem volna megjeleníteni, hogy az úszás mennyivel összetettebb és komolyabb, mint azt egy átlagember gondolná – mindezt kreatív módon próbáltam elérni. 
Bianka akrillal dolgozott, és mint érdeklődésünkre elárulta, a több napos projekt során az volt a célja, hogy szó szerint sajátos képet fessen a sportághoz fűződő élményeiről. Szerinte az ad drámai megjelenést a díjazott képnek, hogy az árnyékolástechnikája nem hiperrealisztikus – a kép motívumait élesebb vonalak választják el egymástól.

Rajongásig imádja a művészetet

A fiatal alkotó Dunaújvárosban lakik, de középiskolai tanulmányait a Bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolában végezte 2018-2022 között. Az intézményben a szobrász szakmát választotta, ahol sikeres közismereti és képző- és iparművészeti érettségi után 2023-ban végzett.
Bianka saját bevallása szerint elkötelezett művelője a szobrász szakmának, ugyanakkor a művészeti tevékenységének fontos pillére a digitális grafika is. Fontosnak tartja a megméretést a különféle alkotópályázatokon, rajongásig imádja a képzőművészetet. 

Útra kel, majd jótét célt szolgál

Külön említést érdemel, hogy Biankának nem ez volt az első pályázati sikere: 2022-ben a WestEnd "Élj tudatosan" design pályázatán két műve is a döntőbe került, végül a Tudatos vásárlás című pályaműve az első helyet hódította el. A mostani sikert Bianka mégis komoly szintlépésnek tartja:
– 24 ország több száz alkotója nevezett a pályázatra, ebben a mezőnyben hatalmas fegyvertény „dobogós” helyet elérni – a Budapest Parkban tartott díjátadó is nagy élmény volt! Nekem már az is hatalmas öröm, hogy a művem bekerült a gyűjteményes magyar kiállításba – az már a ráadás, hogy egészen Rómáig eljut, majd jó cél érdekében elárverezik, a bevétel a hátrányos helyzetű gyerekek támogatását célzó "Fogadj örökbe egy óvodát!" mozgalom javát szolgálja. A harmadik hely és a nyereményem csak hab a tortán! Nem tudom, még mi vár rám a jövőben, de a határ számomra a csillagos ég, és minden fiatal művészt szeretnék arra biztatni, hogy igenis próbálják ki magukat művészeti pályázatokon. Sosem lehet tudni, hogy milyen ajtót nyit ki az életben előttük!

Bianka még nincs 21 éves – eltökéltsége és tehetsége nyomán szép út állhat előtte.

(Fotók: Kovács Bianka archívuma)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: koncerttel startolt a tanév

DSTV: koncerttel startolt a tanév

2024. szep. 23.

Minden visszatért a régi kerékvágásba a nyári szünet után a Sándor Frigyes Zeneiskolában, derül ki a DSTV összeállításából. A növendékek megkapták az az órarendjüket, elkészültek a beosztások, kezdődött a tanév – méghozzá egy nem különleges koncerttel! Hangkép.

DSTV: ötödik képregényfesztivál

DSTV: ötödik képregényfesztivál

2024. szep. 22.

Immáron ötödik alkalommal rendezték meg a Dunaújvárosi Képregényfesztivált, aminek ezúttal is az MMK adott otthont. A múlt szombati esemény ismét rengeteg látogatót vonzott: a szervezők pazar kínálattal és fergeteges látványvilággal várták a képregények szerelmeseit. Hangkép.

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

2024. szep. 20.

A Baruts Bence Handpan Projekt fellépése adta meg az alaphangot a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában. Elkezdődött az új tanév, ismét sok-sok programmal készül az intézmény közössége.

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

2024. szep. 19.

Balázs-Valler Kata rendezésében készül Az álomlátó fiú című zenés bábelőadás a színházban. A csapat már tavaly is nagy kedvenc volt a Pávatollal, most ismét Kriza János gyűjtéséből merítettek – és még nagyobbat álmodtak.

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

2024. szep. 18.

Roppant gazdag kínálattal kényeztette újra, mi több, idén immár ötödszörre a műfaj szerelmeseit a Dunaújvárosi Képregényfesztivál. A seregszemlének szokás szerint az MMK adott otthont, a vendégeket a zord idő sem riasztotta el múlt szombaton.

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

2024. szep. 17.

A diavetítők és a hozzájuk tartozó diafilmek ismét egyre népszerűbbek. Aki csak egy kis nosztalgiára vágyik, örülhet: a gyermekkönyvtárban nagyjából 80 darab diafilm kölcsönözhető. 

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

2024. szep. 15.

A méhek jól szervezett közösségében nincs helye az önérdeknek. A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Második évadát kezdi az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége – tavaszi adósságot törlesztenek a KineDok kínálatából.