Mit kell tudni az ejtőernyős tandemugrásról?

doszerk - 2024. július 12. 9:30

Az ejtőernyőzés egyértelműen az extrém sportok közé tartozik. Általában hosszú gyakorlásra, képzésre és tanulásra van szükség ahhoz, hogy egyedül tudjunk ugrani. (X)

Azt viszont már kevesen tudják, hogy bármilyen előképzettség nélkül is megtapasztalhatjuk azt, hogy milyen a felhők fölött lenni, szabadesésben megcsodálni a bolygónkat.

Szinte bárkinek elérhető

A tandemugrás árak is azt bizonyítják, hogy ez egy teljesen elérhető kikapcsolódási forma, amiben a Tandemugrás - Millennium Tandem Team csapata is segíteni tud. Ez az ejtőernyőzési forma eredetileg az amerikai kiképzési rendszer részét képezte. Ezt a különleges sportot bármikor kipróbálhatjuk, ráadásul orvosi vizsgálatokra és tanfolyamokra sincs szükség. 

Amint a helyszínre érünk, mindössze egy 10-15 perces felkészítésen kell átesni. Tapasztalt, hivatásos ejtőernyősök fogják elmondani a teendőket, akik egyben képzett tandempilóták is. Egy speciális, direkt erre a célra kifejlesztett kétszemélyes ejtőernyővel fogunk ugrani, mindezt több ezer méter magasságból.

Ez a sport több évtizedes múltra tekint vissza, már Magyarországon is több mint húsz éve vannak ejtőernyős tandemugró pilóták, akik a vállalkozó szelleműek rendelkezésére állnak. Természetesen a legtöbb kérdés a biztonsággal kapcsolatban érkezik. A tandemugró pilóták kizárólag a legtapasztaltabb ejtőernyősökből lehetnek. Az ugrás előtti felkészítés során pedig minden fontos információt megkapunk. 

Mindent, az ugrástól a földet érésig a tandempilóta fog koordinálni, mi “csak utasok” leszünk a folyamatban, de van lehetőség az ernyő irányításának kipróbálására ereszkedés közben.

A tandempilóta minden mozdulatunkat figyeli majd, segít, és ha szükséges, akkor az irányítást is visszaveszi. 

Egy program, amire még évekkel később is emlékezni fogunk

Természetesen az első lépés lefoglalni az időpontot, amikor a tandemugrást szeretnénk kipróbálni. Ha ez megvan, akkor a repülőtéren fogunk a profikkal találkozni. Kapunk egy ugróruhát, 10-15 perc alatt mindent elgyakorolunk, átvesszük a lényeges momentumokat a szakemberekkel. Közben feladják ránk az utashevedert és a méretünkre beállítják.

A repülő 20 perc alatt éri el az ugrómagasságot, ahol még egyszer megbeszélik velünk a tudnivalókat. Utána jöhet az ugrás, a szabadesés, amikor az egész világot magunkénak érezhetjük.

Maximális biztonság az elejétől a végéig

1.500 méteren fogja a tandemugró pilóta kinyitni az ejtőernyőt, ezt követően már kifújhatjuk magunkat, megcsodálhatjuk a kilátást, amikor egy kilométer magasan, az ég és a föld között fogunk lebegni. A földet érés biztonságosan történik, amit végig a tandemugró pilóta fog szabályozni és, az utasnak mindössze arra kell figyelnie, hogy a lábát ne tegye le mindaddig, amíg az ernyő siklik. Ezután már nincs más, mint a gratulációk fogadása és az élmény elmesélése a barátoknak, családnak, ismerősöknek.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: református angol tábor

DSTV: református angol tábor

2024. aug. 03.

Évek óta szervez angol nyelvi tábort nyaranta a rácalmási református gyülekezet, derül ki a DSTV összegzéséből. A közösségi program ezúttal városunkba tette át székhelyét – a református templom adott otthont a tábori programoknak. Hangkép.
 

Remekül sikerült a gyűjtőtalálkozó (galériával)

Remekül sikerült a gyűjtőtalálkozó (galériával)

2024. aug. 01.

Ahogy azt ígérték és vártuk: remek hangulatú, változatos közösségi program kerekedett a Jägermeister-gyűjtők lelkes csapatának közösségi kezdeményezéséből. Az idei, immár harmadik találkozónak a Kaptár Music Pub adott otthont a közelmúltban – nagyot mentek offline is!

DSTV: táboroztak a Bástya sakkozói is

DSTV: táboroztak a Bástya sakkozói is

2024. júl. 31.

A vakáció során nagyon sok tábort tartanak a városban, derül ki a DSTV összeállításából. Az MMK-ban forgatva kaptak hírt a Bástya Dunaújvárosi Sakk SE nyári táboráról. Némethné Bátai Ibolya sakkedző számolt be az egyhetes összetartás részleteiről. Hangkép.
 

Nagy siker volt a "Holdfényfürdő" – és már tervezik a folyatást! (galériával)

Nagy siker volt a "Holdfényfürdő" – és már tervezik a folyatást! (galériával)

2024. júl. 29.

Szépszámú vendég részvételével aratott nagy sikert a Strandok Éjszakája dunaújvárosi programja az élményfürdőben szombaton. Az akció szervezői már a folytatásról egyeztetnek, értesült a DO.

Frissebb kezdés után tikkasztó, vad kánikula

Frissebb kezdés után tikkasztó, vad kánikula

2024. júl. 29.

Nem csökken a hőség szorítása, csak az éjszakák hozhatnak enyhülést a DO meteorológiai szakértőjének előrejelzése szerint. Csapadék csak a periódus második felében várható – de masszív 35 fokos csúcsokkal számolhatunk nap közben.

Folyamatos a szúnyoggyérítés

Folyamatos a szúnyoggyérítés

2024. júl. 27.

Az országos központi szúnyoggyérítés program részeként az elmúlt napokban az ország több pontján, köztük Dunaújvárosban is volt irtás – az idei évben már hatodik alkalommal. Fontos, hogy a lakosság is tehet a vérszívók tömeges megjelenése ellen.

DSTV: élménytábor a Duna partján

DSTV: élménytábor a Duna partján

2024. júl. 26.

A hírről már beszámoltunk e hasábokon, most következzen a DSTV összegzése. A hónap elején nyitotta meg kapuját, és egészen augusztus legvégéig várja a táborozó diákokat a DESE Duna-parti szabadidőparkja. Élményekkel teli heteket ígérnek! Hangkép.