Tippek és trükkök a tikkasztó napokra

Öcaline - 2024. július 5. 11:30

Az első, meghosszabbított hőségriasztáson már túl vagyunk, de küszöbön a következő, és nem lehet eleget ismételni: a kánikula időszaka különleges kihívások elé állít mindenkit – figyeljünk magunkra is, egymásra is!

Az aktuális  hőségriasztásokról szóló tájékoztatókkal párhuzamosan ajánlásokat is megfogalmaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ – rendre fontos tanácsokkal szolgálnak a kánikula elviselésére. Ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

Nem árt az óvatosság

A legfontosabb tudnivaló, hogy a kánikula, és kivált a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Ebből eredően a fő szabály mindenkire érvényes: a legmelegebb órákban, vagyis naponta 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő, vagyis könnyű és világos ruházattal, és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Érdemes a fejünket is védeni – egy világos kalap, sapka, kendő sokat segíthet a hőguta fenyegetése ellen!
Minden tekintetben fontos az óvatosság: például mielőtt vízbe mennének, a vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, különösen egy-egy kiadós napozást követően. Közhelyes, de szó szerint életmentő tanács lehet: felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe! Lehetőleg minél többet tartózkodjunk hűvös, árnyas helyen, és főként a fent említett idősávban kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is mindenképpen töltsenek el néhány órát az árnyékban. Vegyük igénybe a hűsítő párakapuk jótékony hatását – városunkban a Városháza téren üzemel ilyen berendezés. Még egy opció: zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.

Kell a sok folyadék, de nem mindegy, mi... 

Szintén visszatérő, de sosem elég figyelmeztetés: mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, jellemzően a vízfogyasztásra. A mennyiség is fontos tényező, hiszen az extrém hőség időszakában még azoknak is többet kell inni, akik egyébként kevéssel is beérik. Számukra is megfelelő megoldás lehet a „sokszor keveset” képlete – és nagyon fontos tanács, hogy kerülendő a kávé, az alkohol, valamint a magas koffein- és cukortartalmú üdítők fogyasztása. 
Ritkábban emlegetett, de nagyon megszívelendő tanács: a zsíros, nehéz ételekkel is csínján kell bánni a tikkasztó hőségben, a zöldségek, gyümölcsök, saláták fogyasztása azonban igen-igen üdvös.

Közlekedj okosan!

Szintén megfontolandó tanács, hogy kánikulában fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, és vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot. A tikkasztó melegben növekszik a reakcióidő – de fokozott figyelemmel, óvatossággal elkerülhetők a hőségből eredő vészterhes helyzetek, tragédiák!
Szintén lényeges, sokszor említett tényező, hogy a kánikula idején a napon parkoló autókban akár 70 fok is lehet, ezért gyermekeket, háziállatokat percekre sem szabad a zárt járműben hagyni. Percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki – vagyis aki ilyet tapasztal, azonnal hívja a 112-es segélyhívót! 

A kedvencek is veszélyben

Végül, de közel sem utolsósorban: nemcsak saját szervezetünk egészségére, hanem állataink gondozására is fokozottabban kell figyelnünk a nyári melegben, hogy négylábú kedvencünk biztonságosan átvészelje a kánikulát.
Soha ne hagyjuk a tűző napon a kutyánkat, gondoskodjunk róla, hogy legyen egy árnyékos, viszonylag hűvös helye. Ugyanilyen fontos a hűs víz és környezet – naponta többször cseréljük és pótoljuk tálkájában a vizet, valamint hűtsük a közvetlen környezetét. A sétáltatás ne a legnagyobb melegben történjen, mindig vigyünk magunkkal vizet. Ne hagyjuk egy percre sem felügyelet nélkül a kutyát.  Próbáljuk árnyékos helyen sétáltatni, kerüljük a forró aszfaltot, hiszen a kutya tappancsa könnyen megéghet.

A lényeg: magunkra is, másokra is fokozott figyelemmel vészeljük át a tikkasztó hőség időszakát – lesz belőlük bőven ezen a nyáron is!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; a belső oldali képek illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Nincs kérdés, nincs vita: itt a forró nyár!

Nincs kérdés, nincs vita: itt a forró nyár!

2024. júl. 08.

Kánikulai hét vár ránk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Perzselő nap, alkalmanként erős szél, minimális csapadékhajlam, pénteken akár 40 fokot is meghaladó csúcsok. A hét vége enyhülést ígér: már csak 32-36 fok, és eső várható!

Nyitva a szabadstrand – lehet csobbanni!

Nyitva a szabadstrand – lehet csobbanni!

2024. júl. 07.

A felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát a dunai árhullám levonulása után, így a múlt hét végi tikkasztó kánikula idejére már birtokba is vehették a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. A következő napokban is nagy hőség várható – irány a "szabi"!

AlfaCity: márkahű parádé a Szalki-szigeten (galériával)

AlfaCity: márkahű parádé a Szalki-szigeten (galériával)

2024. júl. 03.

Immáron negyedik alkalommal adott egymásnak randevút az Alfa Romeósok összetartó márkaközössége a Szalki-szigeten a mögöttünk hagyott hétvégén. Derűs, mozgalmas programözön volt – nem csak a márka híveinek, de nekik pláne!

DSTV: MMK-tábor – a közlekedés jegyében

DSTV: MMK-tábor – a közlekedés jegyében

2024. júl. 03.

Ahogy véget ért a tanév, már el is startolt az MMK-ban szervezett tematikus nyári sorozat első felvonása, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első alkotótábor a Közlekedj okosan! címet viselte – a program keretében még rendőrökkel is találkozhattak a táborozók. Hangkép.

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

2024. júl. 01.

A közelmúltban már foglalkoztunk a témával, most itt az alkalom a részletes programterv ismertetésére: idei, immár harmadik nagy összetartását szervezi meg a Kaptár Music Pubban a Jägermeister-gyűjtők lelkes csapata. Közösségi élményt ígérnek – színes kínálattal!

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

2024. júl. 01.

Érdemi változást keddtől ígér a DO időjárási szakértője, a hidegfront erős széllel és némi csapadékkal érkezik, viszont nem tart túl sokáig: már pénteken felmelegedés kezdődik, és a hét vége újra hőséget hoz.

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

2024. jún. 30.

Változékony ugyan az idő, a forróságot bármikor letörheti egy-egy hidegfront, de alapvetően meleg van és melegebb, mint a korábbi években. Barta Endre alpolgármester, a 4-es választókerület képviselője egy néhány nappal ezelőtti délutánon vizet osztott a Római városrészben.