A táplálkozás szerepe az egészségünk fenntartásában

doszerk - 2024. augusztus 17. 16:30

Közismert tény, hogy a táplálkozásnak jelentős szerepe van az egészségünkre nézve. A betegségek nagy százaléka is kapcsolatba hozható a helytelen étkezési szokásokkal. Az optimális mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitelének fontossága tehát vitathatatlan. (X)

A megfelelő táplálkozással nemcsak megelőzhetünk bizonyos kóros elváltozásokat, hanem a gyógyulás folyamatában is nagy szerepet játszhat. Ebből következik tehát, hogy mindenképpen érdemes rá odafigyelni, hogy mit fogyasztunk el és milyen mennyiségben. Jó hír az ezt az utat választó tudatos fogyasztók számára, hogy különféle egészséges reformélelmiszerek a Patikatt.hu kínálatában is kaphatók. A webshopból megrendelhető termékek többféle igényt elégítenek ki. 

A megfelelő étrend mindenkinek ugyanazt jelenti?

Az egészséges étrend azonban nem mindenkinek jelenti ugyanazt. Nem vagyunk egyformák, a szervezetünk is másképp reagálhat bizonyos összetevőkre. Napjainkban nagyon gyakori az egyes élelmiszerekkel szemben kialakult intolerancia vagy akár az allergia is. 

Ezekben az esetekben azoknak a személyeknek, akiknél fennáll valamelyik probléma, a tüneteket kiváltó élelmiszereket kerülni kell. A diéta nem koplalást jelent, hanem egy szabályozást arra nézve, hogy mit lehet elfogyasztani, és mit nem, illetve mekkora adagokban. 

Számos speciális diéta létezik, de szerencsére az élelmiszeripari ágazat egyre inkább alkalmazkodik a felmerülő igényekhez. Sok olyan terméket lehet beszerezni, amelyek alkalmasak az egyes kialakult betegségek melletti fogyasztásra. 

Mik az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelvei?

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges táplálkozás magában foglalja a zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, az egészséges zsírokat és fehérjéket is. Ezek mind együttesen járulnak hozzá a megfelelő tápanyagellátáshoz és a szervezet optimális működéséhez. 

Természetesen szükség van elegendő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre is, illetve a helyes életmódról sem szabad megfeledkezni. A rendszeres testmozgás kiemelten fontos, de a pihenés mennyiségére és minőségére is oda kell figyelni. 

A legfontosabb az egyensúly megteremtése mindenben, beleértve az étrendet, az aktivitást és az alvásidőt is. Ahhoz, hogy minden tápanyagból elegendő mennyiséget juttassunk be a szervezetünkbe, érdemes változatosan étkezni. Emellett azonban oda kell figyelni az étkezések rendszerességére is. 

Valamit csak egyszerűen helyettesíteni kell

Vannak esetek, mikor jobban tesszük, ha lemondunk bizonyos alapanyagokról, élelmiszerekről, de lehet keresni helyettük megfelelő alternatívákat. Jó hír a desszertek szerelmeseinek, hogy abból is léteznek ma már szép számmal egészségesnek mondhatóak, amelyek nem kevésbé finomak, mint hagyományos társaik. 

Gyakori probléma a glutén-, a laktóz-, illetve a tejfehérje-intolerancia is, de szerencsére ma már mindegyikre van megoldás. A Patikatt.hu kínálatában is érdemes körülnézni. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Színes augusztális – újra a Szalki-szigeten!

Színes augusztális – újra a Szalki-szigeten!

2024. aug. 17.

Az elmúlt esztendők szép hagyományát folytatva ismét a Szalki-sziget ad otthont az ünnepi eseményeknek augusztus 20-án, azaz jövő kedden. Az önkormányzat eseményén gazdag, színes és változatos kínálattal várják az ünneplőket.

Az ideális konyha

Az ideális konyha

2024. aug. 16.

Az ideális konyha sok háziasszony álma. De mik is a kritériumok? Legyen a helyiség nemcsak tetszetős, de praktikus is. Legyen jól felszerelt, és feleljen meg az ergonómiai szempontoknak, essen minden kézre. (X)

Folytatódik a villamos trafóházak átfestése – élettel és szeretettel

Folytatódik a villamos trafóházak átfestése – élettel és szeretettel

2024. aug. 16.

Az eddigi csúnyácska villamos trafóházak egyre inkább a betonrengeteg üde színfoltjává válnak Dunaújvárosban. Páhi Péter és Nagy Gergő jóvoltából remek alkotások születtek, születnek. Most egy újabb utcadíszről tudunk beszámolni, ezúttal a Pajtás utcában.

Újra a piacon lesz a Csomagtartóvásár!

Újra a piacon lesz a Csomagtartóvásár!

2024. aug. 15.

A tavaszi kísérletek átütő sikere után nem véletlen, hogy újra a dunaújvárosi piac területén rendezik a Csomagtartóvásár és Bolhapiac sokadalmát augusztus 18-án, vasárnap. Mintegy 140 stand kínálata csalogat!

Stresszkezelés az állásinterjún

Stresszkezelés az állásinterjún

2024. aug. 15.

Számos olyan munkakör van, amelynek betöltéséhez elengedhetetlen a jó stressztűrő képesség, a feszült helyzetek megfelelő kezelése és a megfelelő bánásmód az ideges, követelőző, haragos emberekkel. (X)

A virágmintás ruhák kihagyhatatlan darabok

A virágmintás ruhák kihagyhatatlan darabok

2024. aug. 14.

A virágmintás ruhák évről évre visszatérnek a divat világába, nem véletlenül. A mai cikkünkben átbeszéljük az előnyeiket. (X)

Újra holdfényparti az élményfürdőben

Újra holdfényparti az élményfürdőben

2024. aug. 14.

A keresztségben Holdfényfürdő nevet kapott eseményre szombaton várják meghosszabbított nyitva tartással az érdeklődőket az élményfürdőben – éjfélig tart a parti, a csobbanást 20-24 óra között retro buli színesíti. Flyer.