Tuti tippek önbizalomhiánytól szenvedőknek

doszerk - 2024. augusztus 13. 15:00

Az önbizalomhiány szinte népbetegségnek számít, ami felvetheti a kérdést: miért? Nagyon sokan küzdünk ezzel, ami örök harcnak tűnhet, ha már felismertük a problémát. (X)

Azonban nem ördögtől való ezen változtatni. Nem kell úgy leélnünk az életünket, hogy folyamatosan szenvedünk a következményeitől. Fejleszthetjük magunkat és az önbizalmunkat is. Számos könyv is a segítségünkre lehet, ezenkívül pedig rengeteg kurzus és terápiás lehetőség létezik. Nem kell mást tennünk, csak nyitott szemmel járni, és tenni azt, amit kell. Például a Tudatosság Klub szolgáltatásai is a segítségünkre lehetnek.

Mit jelent a negatív hitrendszer?

Sokan vagyunk olyan gondolatok rabságában, hogy "nekem ez nem megy", vagy "nem vagyok elég jó". Óriási terhe van mindennek a mindennapi életünkre nézve. Minden pillanatban megbénítanak bennünket ezek a gondolatok, és ez tönkreteszi az életünket.

Gyávának gondoljuk magunkat, ami újabb negatív hiedelemhez vezet, pedig nem igaz a feltételezés. Az elsődleges feladatunk az, hogy a hitrendszerünket átfordítsuk pozitív irányba.

A Tudatosság Klub alapítója szerint ezek a negatív hiedelmek nem szolgálnak bennünket. Minden igyekezetünkkel azt a célt kell elérnünk, hogy az ártalmas gondolatainkat teremtővé változtathassuk. Nem könnyű út, azonban megéri, mert az önbizalom valóban fejleszthető.

TOP 3 könyv, ami segít

A változás mindig fejben dől el, amihez viszont rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre, többek között szuper irodalmak is.

1. Az Önbizalom Kód – Katty Kay, Claire Shipman

A könyv által emlegetett kód ott van mindenkiben, csak meg kell keresni és használni. Számos módszert ismerhetünk meg a sorokat olvasva, aminek hatására az önbizalmunk növelhető. Az írók szerint ezt is kellene oktatni már az iskolapadban, mert sok esetben ez már gyermekkorban kezdődik.

2. Az önbecsülés 6 alappillére – Nathaniel Branden

Ez a témakör rettenetesen sokrétű, mert komoly hatással van arra, ahogyan az életünket éljük. Nem mindegy, hogy mennyire tartalmas az életünk, mennyire vagyunk sikeresek, vagy inkább mennyire tartjuk magunkat annak. A világhoz való viszonyunk meghatározó alkotóeleme az önbecsülésünk. A magabiztosság pedig gyakorlatok sorával egyre erősebbé válhat, amire a könyv remek példákkal szolgál.

3. Hogyan fejezd be az aggódást és kezdj el élni? – Dale Carnegie

Az író szerint, mire a könyv végére érünk, a kezünkben lesz az a módszer, amivel olyanná válhatunk, amilyenek lenni szeretnénk. Ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy mások mit gondolnak rólunk, igenis merjük vállalni önmagunkat. Az alacsony önbizalom már azzal növelhető, ha a folyamatos aggodalom helyett az életet választjuk.

Mi lehet az eredménye, ha az önbizalmunk erősödik?

Folyamatosan könnyebb lehet minden, ami eddig lehetetlen volt. Így az élet adta kihívásokkal való küzdelem, az új dolgok kipróbálása is. A kudarcokat nem csak katasztrófaként élhetjük meg, hanem tanítóként is. Ki merünk állni magunkért, a szembe jövő lehetőségekkel tudunk majd élni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tikkasztó nyári idő várható – nem enyhül a hőség szorítása

Tikkasztó nyári idő várható – nem enyhül a hőség szorítása

2024. aug. 12.

A hőségriasztás hírét már megzengettük, most következzen a DO időjárási szakértőjének prognózisa: a lényeg ugyanaz, tartós és veszélyes kánikulai hét elé nézünk. Indokolt a vörös kód, de a hét végén már föllélegezhetünk – szó szerint.

Bimmer Parade a Szalki-szigeten – már mától!

Bimmer Parade a Szalki-szigeten – már mától!

2024. aug. 09.

Motorbőgés, sörcsúszda és egy rakat közösségi élmény; újabb márkatalálkozónak ad otthont a Szalki-szigeti kemping: mától egészen vasárnapig rendezik városunkban a Bimmer Parade kavalkádját.

Szűrőprogram és ugrálóvár: harmadszor is sikeres volt a Duna Plazma kezdeményezése (galériával)

Szűrőprogram és ugrálóvár: harmadszor is sikeres volt a Duna Plazma kezdeményezése (galériával)

2024. aug. 08.

Remek programmal készült, kétnapos kavalkádba várta az egészségtudatosan élő érdeklődőket és a családokat a Duna Plazma. A dunaújvárosi központ Egészség és Családi Napok elnevezésű közösségi kezdeményezésének helyszíne a Városháza tér volt a hét elején.

Profi cégek állnak a sikeres költöztetés hátterében

Profi cégek állnak a sikeres költöztetés hátterében

2024. aug. 07.

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy irigykedve hallgattad egy ismerősödet, amikor a zökkenőmentes költözéséről számolt be. (X)

Visszatér a hőség, a hét második felében komoly kánikula várható

Visszatér a hőség, a hét második felében komoly kánikula várható

2024. aug. 05.

Nap közben 35 fok körüli értékekkel támad vissza a tikkasztó nyár, éjjel visszahűl, de így is nagyon durva kánikulára készülhetünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. És a folytatás is veszedelmes hőséget ígér.

DSTV: a kánikula legjobb ellenszere

DSTV: a kánikula legjobb ellenszere

2024. aug. 04.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy az élményfürdő is csatlakozott a Strandok Éjszakája országos programsorozatához. A kánikulai meleg idején már nap közben is sokan választották a fürdőzést kikapcsolódásként és felfrissülésként egyaránt. Hangkép.
 

DSTV: református angol tábor

DSTV: református angol tábor

2024. aug. 03.

Évek óta szervez angol nyelvi tábort nyaranta a rácalmási református gyülekezet, derül ki a DSTV összegzéséből. A közösségi program ezúttal városunkba tette át székhelyét – a református templom adott otthont a tábori programoknak. Hangkép.