Dunaújváros Hetilap

A szolidaritás és érzékenyítés napjára készülnek

Fábos Zsolt - 2024. szeptember 18. 9:30

Tavaly nagy sikerrel rendezték meg városunkban a Szolidaritás és Érzékenyítés Hete programsort a Városháza téren, amely a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozást, viszonyulást volt hivatott segíteni. Az idén is lesz hasonló rendezvény.

Hasonló programmal készül a szervező Duna Dog Alapítvány valamikor október – november hónapban, annyi különbséggel, hogy ez most egynapos rendezvény lesz és majd az MMK biztosítja a helyszínt. Czibere Cecília alapítványi elnök szerint ennek a napnak a fókusza most nemcsak az atipikus gyerekek fejlődésére irányul, hanem az ezzel a területtel foglalkozó szakembereket lesz hivatott összegyűjteni és munkájukat bemutatni a szülők, a nyilvánosság felé. Ennek a szolidaritási napnak lesz most szeptember 23-án, azaz jövő hétfőn előzetes megbeszélése, ahová várják minden érintett szervezet képviselőjét.

A program regisztrációs űrlapja az alábbi címen érhető el!

Szolidaritás és érzékenyítés napja – regisztráció (katt) >>

A rendezvény témája fontos a mindennapi életünkben, ezt mutatják a hasonló programok városunkban. Barta Endre alpolgármester szerint épp most volt egy futóverseny városunkban, ami az autista gyerekekre hívta fel a figyelmet, de nekünk figyelnünk kell mindenkire, aki érintett ebben a témában:
– Én azt gondolom, hogy mindenféle probléma mellett nekünk meg kell küzdenünk azzal a szociális katasztrófával, ami már a nyakunkon van. Fontos ezzel a területtel foglalkozni, ahogyan ezt intézményeinkben meg is teszik. Bölcsődéinkben, óvodáinkban, iskoláinkban egyre inkább megjelenik ez a jelenség. És bár szakembereink sokat dolgoznak ezen a területen, de hasznos dolog ezt időnként fókuszálni, megmutatni az érintettek számára. Ilyen tematikus napra készülünk, ahol megjelenik a témával kapcsolatos minden információ. Hamarosan részletekről is tudunk majd beszélni.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felkészülten várják az árhullámot, de szükség lesz a segítségre!

Felkészülten várják az árhullámot, de szükség lesz a segítségre!

2024. szep. 17.

Bár csúcsdöntés nem valószínű, a Szalki-sziget objektumai veszélybe kerülhetnek a Dunán végigvonuló árhullám során – a Halászcsárda körbezsákolásához várják a segítő erős kezeket!

Közös akció a takarítás világnapján: tisztítsuk meg az erdei tornapályát!

Közös akció a takarítás világnapján: tisztítsuk meg az erdei tornapályát!

2024. szep. 17.

A dunaújvárosi Decathlon Áruház és a Jót, Szívből – Dunaújvárosért! szervezet minden évben részt vesz a nemzetközi szemétszedés napján, a World Cleanup Day nevű eseményen, amikor emberek ezrei gyűjtenek szemetet a világ minden pontján. Az idei dátum: szeptember 20. Az esemény közeledtére közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a szervezők.

DSTV: közeledik az árvíz

DSTV: közeledik az árvíz

2024. szep. 17.

Az elmúlt napok esős időjárása komoly vízszintnövekedést okozott a Duna vízgyűjtő területein, és drasztikus növekedés várható városunknál is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az árhullám fenyegetése miatt a Helyi Védelmi Bizottság is meghozta a szükséges intézkedéseket. Hangkép.
 

DSTV: időpontfoglalás – egyszerűbben

DSTV: időpontfoglalás – egyszerűbben

2024. szep. 16.

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben folyamatosan vezették be a szakrendelésekre/ambulanciákra vonatkozóan az országos Járóbeteg Irányítási Rendszert, derül ki a DSTV összegzéséből. Nyár elejétől él az időpontfoglalás lehetősége – a stáb az eddigi tapasztalatokra volt kíváncsi. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét autómentes nappal – városunkban is újra!

Európai Mobilitási Hét autómentes nappal – városunkban is újra!

2024. szep. 15.

A zöld értékek, a klímavédelem és az élhető város pillérein alapul a hétfőn kezdődő programsor – itt a részletes tervezet, sok-sok közösségi programmal!

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

2024. szep. 15.

Acélgyártás és Acélváros címmel tartottak rendezvényt az Intercisa Múzeumban még múlt csütörtökön, ahol többek között a magyar vaskohászat múltja mellett a reményteljes dunaújvárosi acélgyártás reorganizációjának a kérdései is felmerültek.

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

2024. szep. 14.

Vágják a fákat, bokrokat, cserjéket a város szinte minden pontján. És bizony előfordul, hogy ezek közel vannak utakhoz, járdákhoz, parkolókhoz. Ezek nyírását azzal is segíthetjük, ha nem vagyunk útban. A GESZ ezekre a helyekre szalagot húz, kis táblát helyez ki – ám sokszor előfordul, hogy hiába.