Dunaújváros Hetilap

Remek szeptemberi mutatók, de változatlanul nagyon kell a vér

Öcaline - 2024. szeptember 29. 9:30

A hasábjainkon már taglalt csúcsdöntő retró véradás után sikeres akciók egész sorát rendezték szeptemberben – a szokásos donortoborzó mellett ezek taglalásával és az októberi tervekkel is foglalkozunk a hajtás után!

Ősszel is kitart az aktív donortoborzás, és ez visszaköszön az eredmények terén is – a szeptemberi mutatókat örvendetes számok pettyezik, árulta el a DO-nak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője.

Csak így tovább, önkéntesek!

A hónapban több sikeres véradás is zajlott – méltán lehet büszke magára minden önkéntes, hangsúlyozta a területi szervezet első embere:
– A szeptemberi adatok szerint nem volt véletlen az augusztus végi retró véradás kiugróan magas mutatója: az akkor 70 fős létszámot többször is sikerült túlszárnyalni ebben a hónapban. Büszkék vagyunk arra, hogy a Hankook 79 fővel, az ISD Power 72 önkéntessel szerepel a dicsőségtáblán, a McDonald’s véradó buszánál 76 véradó vállalta a csapolást. Nem kell szégyenkeznie a DAK acélszerkezet-gyártóinak sem – 55 fő adott vért –, a vidéki helyszínek közül Baracs emelkedett ki 34 résztvevővel. Nagy köszönet jár mindenkinek, és őszintén reméljük, folytatódik ez a remek sorozat!

Új helyek, új közösségek

Amilyen eredményes volt a szeptember, annyira sűrűnek ígérkezik a következő hónap, emelte ki Feth Katalin. Mint mondta, elsősorban azért, mert új területek, célcsoportok is belépnek a rendszerbe:
– Az idei tanévben először számítunk a középiskolák 18 éven felüli diákjainak aktivitására – a Dunaferr iskola villamos tagozatába, a Széchenyibe, a Bánkiba és a Rudasba is ellátogatunk, őszintén remélve, hogy ezúttal is amolyan "háziverseny" alakul ki a résztvevők számét tekintve az iskolák között. A vidéki helyszíneink sorában most Pusztaszabolcs és Iváncsa véradóit várjuk szeretettel., emellett két kulturális közösségi helyszín szerepel az októberi tervben. A Bartók Kamaraszínházban is szervezünk alkalmat, míg az MMK az immár hagyományos Halloween-véradás helyszíne lesz, ez utóbbi évek óta nagyon nagy buli, idén is vidám, oldott hangulatú eseményt tervezünk – remélve, hogy elnyeri az önkéntesek tetszését!
Végül, de közel sem utolsósorban egy különleges alkalmat is említett Feth Katalin: október 12-én a "Figyelj rá(n)k, Dunaújváros!", vagyis a mellrák elleni küzdelmet propagáló közösségi program keretén belül véradásra is várják az ott megjelenteket. A két kezdeményezés közös nevezője, hogy a véradás életeket ment – a megelőzés, az odafigyelés szintén.

Bőven teremtenek alkalmakat, várják a véradókat októberben is!

A végigény ősszel is jelentős, és bár a fentiekből kiderül, remek mutatókkal szolgált az elmúlt hónap, a következő havi toborzót bevallottan diszkrét biztatásnak szánjuk; aki csak teheti, csatlakozzon a véradók egyre népesebb táborához!

október 1., kedd 8-10 óra – Dunaferr Iskola Villamos tagozat (Apáczai Csere János utca 13.)
október 3., csütörtök 12-15 óra – Széchenyi Gimnázium (Dózsa György út 15/a.)
október 3., csütörtök 13-18 óra – Pusztaszabolcs, Művelődési ház (Adonyi út 12.)
október 8., kedd 8-11 óra – Bánki Donát Szakközépiskola (Táncsics Mihály utca 1/a.)
október 10., csütörtök 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
október 12., szombat 10-13 óra – „Figyelj rá(n)k, Dunaújváros!” (Városháza tér)
október 15., kedd 8-11 óra – Rudas Szakközépiskola (Római körút 47-49.)
október 17., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
október 22., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Dújv. Vasmű út 10.)
október 24., csütörtök 9-11 óra – Bartók Kamaraszínház (Bartók tér 1.)

október 29., kedd 14-17 óra – MMK, Halloween-véradás (Apáczai Csere János utca 11.)
október 30., szerda 13.30-17.30 óra – Iváncsa, Faluház (Arany János utca 2.)
október 31., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)

Szerencsére egyre többen tudják, értik, milyen fontos a részvétel – ahol nem mellékesen megmenthetnek három életet! 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Sajátjaként óvja, vigyázza a várost

Sajátjaként óvja, vigyázza a várost

2024. okt. 28.

Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester. Különös ismertetőjele, hogy bárhol, bármikor felbukkanhat a városban, minden lomtalanításon ott van és pakol, sok-sok közösségi felületen válaszol a kérdésekre, azonnal intézkedik. Ötéves alpolgármesteri mandátuma két hete lejárt és ezzel egyidejűleg meg is kezdte az újabb ötéves ciklust. Interjú.

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

2024. okt. 27.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Szeleczki Józsefet, Józsi bácsit 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a város vezetése. Szántó Péter önkormányzati képviselő otthonában látogatta meg az ünnepeltet. 

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

2024. okt. 25.

Aki örül a bónusz ajándékba kapott egy órának, azt most is elkeserítem, így vagy úgy, de mindenképpen borítja a már beállt életritmust. Küszöbön a téli időszámítás!

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

2024. okt. 25.

Szakmai egyeztetés és párbeszéd helyszíne volt a Városháza annak kapcsán, hogy Dunaújvárosban is elkezdődött a Life projekthez köthető munka. A program legfontosabb pilléreiről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester beszélt. 

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

2024. okt. 24.

A júniusi önkormányzati választás utáni első rendes ülését tartotta városunk újonnan megválasztott közgyűlése csütörtökön délelőtt. A képviselők összesen 37 témában hoztak döntést, a legnagyobb érdeklődés a Béke városrészi postanyitás kérdését kísérte.

A négyszer megünnepelt születésnap

A négyszer megünnepelt születésnap

2024. okt. 24.

Zorinácz Józsefné Ilona néni szeptember 25-én ünnepelte a 90. születésnapját, először. Azóta ugyanis több alkalommal megülték a kerek évfordulót a családdal, az önkormányzati köszöntés már a negyedik volt az összejövetelek sorában.

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

2024. okt. 24.

A közelmúltban állt az égi katedrára Fejős Ádám, akitől a volt pályatársak, egykori diákok közösen búcsúztak a Rudas középiskolában. A dunaújvárosi oktatási szféra legendás alakja volt, emléke örökké él.