Dunaújváros Hetilap

Megalakult városunk új közgyűlése

Öcaline - 2024. október 7. 18:00

Az eredmény ismert, az önkormányzati választást toronymagasan nyerte a "Rajta, Újváros!" Egyesület, az új közgyűlés alakuló ülését a Városháza közgyűlési termében tartották ma délelőtt.

Ünnepélyes keretek között tartotta alakuló ülését Dunaújváros közgyűlése a Városházán – vagyis a június 9-i választás nyomán ma új fejezet kezdődött a dunaújvárosi önkormányzatiság történetében.

Töretlen a bizalom

A közgyűlés elején dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnöke számolt be a választás eredményéről. Mint hangsúlyozta, az elmúlt több választás során is egyre alacsonyabb volt a szavazásra jogosultak lélekszáma, ugyanakkor egyre magasabb volt a részvételi arány a helyhatósági választásokon. Az eredmény ismert: amint arról a DO hasábjain is beszámoltunk, az önkormányzati választás során megerősítették pozíciójában Pintér Tamás polgármestert, és a "Rajta, Újváros!" Egyesület jelöltjei az összes egyéni körzet képviselői székét elhódították.
Az alakuló ülés következő felvonásaként esküt tett Pintér Tamás polgármester, majd képviselői eskütétel során a közgyűlés 14 képviselője is.

Összefogással a fejlesztésekért

A közgyűlés megállapította a polgármester tiszteletdíját, illetve költségtérítését, valamint elfogadta a testület szervezeti és működési szabályzatát. Pintér Tamás az új önkormányzati ciklus első beszédében konstruktív városvezetői munkát ígért, ennek érdekében összefogást kért, méghozzá a fejlesztések tekintetében pártpolitikai hovatartozás nélkül. 

A város első ember külön is kitért a vasmű kérdéskörére: mint hangsúlyozta, közös érdek a térség legnagyobb foglalkoztatójának működése, így mindenképpen azt szeretnék, hogy termeljen a gyár, és munkabéreket fizessen a tulajdonos. 
A közgyűlés végén a képviselők a polgármester javaslatára, titkos szavazással megválasztották az előttünk álló ciklus alpolgármestereit – ahogy a közgyűlési többség vonatkozásában, úgy e téren is maradt a már ismert felállás: a város általános határkörű alpolgármestere Mezei Zsolt lett, aki továbbra is felügyeli a városüzemeltetés területét, Szabó Zsolt maradt a gazdasági és koordinációs alpolgármester, míg Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármesterként folytatja a munkát.

Több változatlan tényező mellett egy biztos: a mai nappal új fejezet kezdődik a dunaújvárosi önkormányzatiság történetében!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A vadvirágos rétek esélyei – városi környezetben

A vadvirágos rétek esélyei – városi környezetben

2024. okt. 07.

Más közegben és más közösség előtt, de folytatódik a városi zöld területek sorsával foglakozó sorozat: az ÖKO Klub Dunaújváros ezúttal a Jelen! TISZA Sziget eseményén vendégeskedik szerdán.

DSTV: megkezdte az évadot a nyugdíjas pedagógusok közössége

DSTV: megkezdte az évadot a nyugdíjas pedagógusok közössége

2024. okt. 07.

Megtartotta hagyományos "tanévnyitóját" a Nyugdíjas Pedagógusok Klubja, derül ki a DSTV összegzéséből. A rendezvényen felidézték az elmúlt évek legfontosabb eseményeit, majd köszöntötték a jubiláló kollégákat is – mindenki örült a jó hangulatú találkozásnak. Hangkép.

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

2024. okt. 05.

Ingyenes programhéttel várja fennállása egy éves évfordulója, valamint a lelki egészség világnapja alkalmából az érdeklődőket a Fészek Mentálhigiénés Központ. Jövő héten minden napra jutnak foglalkozások – mindenkit szeretettel várnak!

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

2024. okt. 05.

Az elmúlt időszakban számos intézménybe látogatott már el Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, hogy – amint ő fogalmaz – belelásson a számok mögötti emberi történetekbe is. Szerdán az ESZI-ben tett látogatást.

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

2024. okt. 04.

Az önkormányzat őszi sorozatának következő állomásán négy helyszínen várják a fölösleges holmitól és elektronikus hulladéktól megszabadulni vágyókat szombaton  7-14 óra között – leadópontok és menetrend itt!

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

2024. okt. 03.

Az Élhető Települések Országos Szövetsége tagjai közé lépett Dunaújváros önkormányzata. A tagságról szóló megállapodást ma írta alá Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, valamint dr. Bartuszek Lilla, a szövetség alapítója a Városházán. 

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 02.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, a Bartók színháztermébe várja a szépkorú vendégeket az idősek világnapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata. Az ünnepi koncert szombaton délután lesz, mindenkit szeretettel látnak! Meghívó.