Te is elfelejted másnapra, amit ma angolul megtanultál? Itt a megoldás!

doszerk - 2024. október 19. 16:00

Van egy jó hírünk a nyelvtanulók számára! Nem, sajnos még mindig nem létezik módszer arra, hogy egy éjszaka alatt megtanuljunk egy-egy idegen nyelvet, azonban megvan a megoldás az állandó felejtés problémájára, ami rengeteg diák életét keseríti meg. (X)

A híradásokból is azt látjuk, hogy egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy tudunk-e angolul vagy sem. Hatással lehet a karrierünkre, a külföldi élményeinkre, sőt, általánosságban a lehetőségeink körét is bővíti.

Aki tanult már angolul, az tudja, mennyire elkeserítő, amikor a fárasztó szómagolás után másnapra semmire nem emlékszünk az előző nap nyüstölt anyagból. Ha te is ebben a cipőben jársz, szeretnénk megnyugtatni: nem veled van a gond, hanem az elsajátítás módszerével.

Az angol nyelvtanulás igenis lehet egy sikerélményekkel teli folyamat – ennek részleteiről meséltek nekünk a BeszeljAngolul.com nyelvtanárai.

Mi a baj a hagyományos nyelvtanulási módszerekkel?

Az iskolákban általában ugyanazokat a technikákat alkalmazzák a tanulók ismereteinek bővítésére: szódolgozatokat íratnak, nyelvtani teszteket és fordítási gyakorlatokat végeztetnek velük. Az a gond ezekkel az elavult módszerekkel, hogy egyáltalán nem segítik az anyag hosszútávú memóriában való tárolását, pedig ez kulcsfontosságú lenne.

Nem meglepő, hogy a legszorgalmasabb diák is átéli a gyors felejtés kudarcát, ha így kell tanulnia, ráadásul a száraz, unalmas feladatok a motivációt is jelentősen rontják.

Mélytanulással igenis megmarad a tananyag

A mélytanulás lényege, hogy életre kelti az agy kreatív folyamatait, érdekessé teszi az ismeretszerzést. Mivel a tanuló figyelme ilyenkor 100%-ban az új információkra irányul, sokkal mélyebb nyomot hagy az emlékezetben a folyamat, ami rendkívül hatékonyan segíti az újdonságok hosszú távú beépülését a memóriába.

Sajnos az előző bekezdésben említett gyakorlatok csak a rövidtávú emlékezetet dolgoztatják, ebből adódik a felejtés problémája is.

Nem szükséges napi 3-4 órát a könyv felett ülni

A nyelvtanulás sokunk fejében egy izzasztó folyamatként jelenik meg, melynek során naponta több órát kell az íróasztal mellett tölteni a siker érdekében.

A valóság az, hogy a mélytanulás által akár 30-40 perc alatt is több információ ragadhat meg, mint a hosszas szókártyázás vagy nyelvtani feladatmegoldás által. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene munkát fektetni a folyamatba: az ismeretszerzés eme hatékony formája fárasztó, hiszen az agy számos területét dolgoztatja egyszerre, és jelentős koncentrációt igényel. Ez nem feltétlenül hátrány, hiszen a klasszikus feladatok által is lefárad az ember, viszont nem is élvezi a folyamatot, itt viszont igen.

Angolt tanulni csakis angolul érdemes

Az idegen nyelvek elsajátítását rendkívüli mértékben hátráltatja, hogyha belekeverjük a magyart. A téma szakértői szerint a leghatékonyabb megoldást az adja, ha tisztán angol nyelvi környezetben tanulunk.

Ezzel a technikával szinte magunkba szívjuk a nyelvet gyakorlás közben, ráadásul nem lesz nehéz kifejezni magunkat szóban és írásban, hiszen elkerüljük az állandó fejben való fordítás lépését.

Ha küszködsz az angollal, érdemes taktikát váltani: nem veled van a gond, hanem az alkalmazott módszerrel.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Figyelj rá(n)k! – rózsaszínbe burkolt ünnepség a mellrák elleni küzdelem jegyében

Figyelj rá(n)k! – rózsaszínbe burkolt ünnepség a mellrák elleni küzdelem jegyében (UPDATE: galéria)!

2024. okt. 19.

Rózsaszínbe borult a Városháza "C" szárnya és környéke a mellrák elleni küzdelem jegyében még múlt szombaton. A Figyelj rá(n)k! című rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, és arra, hogy lehetséges a gyógyulás ebből a daganatos megbetegedésből.

DSTV: álmokat ölt ruhákba

DSTV: álmokat ölt ruhákba

2024. okt. 19.

A varrónői munka világa mellett a ruhatervezés műhelytitkaiba is bepillantást enged a DSTV összeállítása. A kalauz ismét Veres Viktória, aki ugyan jelenleg még csupán hobbiként űzi a mesterséget, de idővel e téren is szeretne szintet lépni. Hangkép.

Újrahasznosításra fel – ismét itt a Csomagtartóvásár

Újrahasznosításra fel – ismét itt a Csomagtartóvásár

2024. okt. 18.

Az immár hagyományos bolhapiac helyszíne a piac lesz, a vasárnap délelőtti sokadalom kínálata a kézműves és termelői piac portékáival egészül ki. Remek lesz, mindenkit várnak!

A társasjátékok a felnőttek számára is tartalmas kikapcsolódást kínálnak

A társasjátékok a felnőttek számára is tartalmas kikapcsolódást kínálnak

2024. okt. 18.

A különböző játékok megannyi izgalmat, szórakozást, kihívást és csatározást tartogatnak, minőségi időtöltést és kikapcsolódást, valódi flow-élményt kínálnak a felnőttek számára is. (X)

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

2024. okt. 17.

A szeptemberi zászlóbontás átütő sikere után ismét otthont ad a Kézműves Kincsek Vására seregszemléjének az idén 50 éves MMK. Erőnek erejével is készülnek: az Erősevő verseny viadala színezi a szombat délutáni sokadalom kínálatát.

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

2024. okt. 17.

Az elmúlt évtizedekben a különböző állami támogatásoknak, programoknak köszönhetően egyre nagyobb ütemben kezdtek el terjedni a műanyag nyílászárók, erről a hírekben is lehetett olvasni. (X)

DSTV: sminktippek a mindennapokra

DSTV: sminktippek a mindennapokra

2024. okt. 16.

Megjelenésünk összetett dolog, a hölgyeknél pedig a smink is ennek a része. Folytatja szépségápolási sorozatát a DSTV: az ünnepi sminkek után ezúttal a mindennapok alaptippjeivel találkozhatnak az érdeklődők – szakértői tanácsokkal fűszerezve. Hangkép.