Csíksomlyó

Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele

Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele

2019. jún. 01.

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

Filmmese, életvalósággal

Filmmese, életvalósággal

2017. jún. 11.

Ül egy padon a polgárasszony. Elegáns. Kifogástalan úrinő. Sugárzik róla a jólét. Mellette törődött munkásember, micisapkában. Süt róla a szegényes lét. Csak ülnek. Beszélgetnek. A Jeanne Moreau – Jean-Paul Belmondo kettős alakításának feledhetetlen filmemléke ez.

Szivárványhíd alatt

Szivárványhíd alatt

2016. máj. 16.

Pünkösdhétfőre kevesebb esőt és valamelyest melegedést ígért a meteorológus. Már kora reggel kémleltem hát az eget, de bennem volt a kétely: vajon az ország valamennyi szegletére igaz lesz ez?

Emma szemébe nézni

Emma szemébe nézni

2016. máj. 15.

Csíksomlyóba tartottunk. Araszoltunk, dudaszóval köszöntve a zarándokcsapatokat, Zsófi lányom lelkesen integetett, zászlólendítés volt a válasz. A csibai elágazónál jártunk. Már nem sok volt hátra.

„Nyeregbe, magyar!”

„Nyeregbe, magyar!”

2016. máj. 04.

Vetítéssel egybekötött könyvbemutatót rendeznek ma 17 órakor az MMK-ban délután. Kabarcz Zoltán könyve egyenesen Csíksomlyóba visz bennünket. Lehet ez akár szimbolikus, akár valóságos utazás is, amelynek lényege nem csak Pünkösd közelsége, de a magyarok együvé tartozása is erős ihletet kölcsönöz.