Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

Várkonyi Balázs - 2017. január 30. 12:11

Véget ér a nagy hideg – olvasom a bíztató hírt portálunkon. Ahogy a jelentés szól: a hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet.

Kiböjtöltük a jobb idő jöttét. Nem volt könnyű, de annál sokkal könnyebb, mint amit a Sárrét vidékén lakók egy január végi szörnyű éjszakán megéltek – igaz, nagyon régen, 201 évvel ezelőtt. Hogy milyen csapás érte akkor a környéket, azt Püspökladány hites nótáriusa, Kabai József jegyezte fel, majd Szűcs Sándor adta közre az 1941-ben megjelent A régi Sárrét világa című könyvében. A nótárius kimutatása „az 1816. esztendőben Januárius 29 és 30-ik napjain dühösködött szélvész és fergeteg által okozott károkról” többek közt ezt tartalmazza: „Karcagon 156 marha, 13 ló, 4336 juh; Madarason 72 marha, 2228 juh, Ladányban 204 marha, 11 ló, 4393 juh, 25 sertés pusztult el ezen fergeteges éjszakán.”

Ekkora pusztítást Pentele történetében nem lelünk. Keserves téli napokat-heteket persze az itteniek sokszor megéltek. Nagy teleken egy időre az iskola is bezárni kényszerült. 1841-ben még éppen hogy működött, de egy feljegyzés szerint „A szűk és rossz karban lévő iskolaépület egy dombon állt olyan veszedelmes helyzetben, hogy télen csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. Fűtését a mezőváros biztosította, mértéke azonban nem lehetett megfelelő, mert sok szülő éppen a hideg miatt nem engedte iskolába gyermekét.” Más példák mellett egy évszázaddal későbbi, 1950-ből való írás azt tudatja, hogy számos kisgyerek nem mehetett iskolába, mert „a tankötelesek közül többen nem rendelkeztek a hideg időjárás beköszöntekor megfelelő lábbelivel”.

Hazánkban a hőmérsékleti minimum rekordját Miskolc-Görömbölytapolca tartja: 1940. február 16-án mínusz 35 fokot mértek a településen. A legalacsonyabb napi középhőmérsékletet Baján regisztrálták, ott 1942. február 24-én ez mínusz 26.8 fok volt. Dunaújvároshoz nem kötődik hidegrekord, de egy valamiben a meteorológiai statisztika éllovasa a város: 2007. július 20-án itt volt a legmagasabb a napi középhőmérséklet, pontosan 33 és 3 tized fok!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!