Dunaújváros Hetilap

Orbán Viktor: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt

doszerk - 2019. május 6. 12:32

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban, amelyet a kormány.hu-n magyar fordításban is közzétettek.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek - húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.
A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük - közölte.

"Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának" - tette hozzá Orbán Viktor. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének politikájáról is.

Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is - mondta. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség. (...) Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele. Az osztrákok és a németek fogják ennek az árát megfizetni" - figyelmeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét. "A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek" - vélekedett.

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. "A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték."

Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. "És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni" - mondta.

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek - állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak.

"Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. (...) A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" - mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek.

Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon - jelentette ki Orbán Viktor.

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.