Dunaújváros Hetilap

Népszerű a családvédelmi támogatás

doszerk - 2019. július 19. 17:12

Július elseje óta - a Magyar Államkincstár adatai szerint - már 12 ezernél is több család igényelte a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását vagy a kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta, csütörtökig - a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló - babaváró támogatást háromezren igényelték, 1300 párnak pedig már ki is utalták az összeget. A legtöbben a maximális 10 millió forintot kérték, és ha valaki a várandósság 12. hete után nyújtja be az igényét, akkor rögtön három évre fel is lehet függeszteni a törlesztést - tette hozzá. A jelzáloghitel elengedésének bővített lehetőségét szintén háromezren igényelték, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig 6400-an kérték eddig - ismertette a legfrissebb adatokat az államtitkár. Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek elengedésével kapcsolatban emlékeztetett: július elseje óta már a második gyerek érkezésekor lehet kérni egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását. A lehetőséggel az elmúlt csaknem három hétben már többen éltek, mint az azt megelőző másfél évben - jegyezte meg.

Kép: MTI (Bruzák Noémi felvétele)

Novák Katalin az akciótervet mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatások történetében, amely iránt töretlen az érdeklődés. Elmondta azt is, hogy folyamatosan zajlanak a bölcsődei fejlesztések, egyre több forrást biztosítanak az ágazat számára, hogy minden bölcsődés korú gyermeket nevelő és dolgozó szülőnek segíteni tudjanak; január elsején pedig életbe lép a nagyszülői gyed és a legalább négygyermekes nők személyijövedelemadó-mentessége. Utóbbiról közölte, múlt pénteken az Országgyűlés elfogadta az adótörvényekre vonatkozó jogszabályt, amelynek része, hogy a legalább négy gyermeket felnevelő nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól a kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár majd, és megmarad a családi adókedvezmény rendszere is a korábbi gyakorlat szerint - hangsúlyozta Novák Katalin. Kiemelte, azt szeretnék, hogy Magyarország és a magyar nemzet erős legyen, ehhez pedig jól teljesítő gazdaságra van szükség, valamint arra, hogy minél több vágyott, tervezett gyermek megszülessen.

A kormány szerint a gazdasági növekedésnek a családtámogatások megfelelő működése is a záloga, és bíznak abban, hogy a jövő évi 4 százalékos GDP-növekedés eléréséhez a Családvédelmi Akcióterv is hozzájárulhat. A népesedési fordulatot pedig nem "külső erőforrásokban", hanem a magyar gyermekek születésének támogatásában látják, mert a magyar fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének, a családpolitika pedig segíteni szeretne azoknak a nehézségeknek a leküzdésében, amelyek a gyermekvállalás előtt állhatnak - hangoztatta az államtitkár. Novák Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyben már közel 2,5-szer akkora összeg áll rendelkezésre családtámogatásokra, mint 2010-ben, tehát a jövő évi a családok támogatásának költségvetése lesz. Az akciótervnek köszönhetően 2020-ban 162 milliárd forint maradhat a gyermeket vállaló és nevelő családoknál, a kölcsönön alapuló támogatásokon keresztül pedig várhatóan további 700 milliárd forint kerül a családokhoz - mondta el az államtitkár.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt.