Dunaújváros Hetilap

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

Brousil Csaba - 2019. október 23. 7:39

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

A Himnusz közös eléneklése után Cserna Gábor felsorolta 1956 pentelei hőseit és méltatta történelmi jelentőségüket. Majd elmondta, hogy a Fidesz megalakulása pillanatától 1956 örökösének vallja magát, majd Faludy Györgyöt idézte: „1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”. Kiemelte, hogy ezeket az értékeket képviselve vezették a várost az elmúlt kilenc esztendőben.

  

- Célunk mindig is az volt, hogy fejlődő pályára állítsuk városunkat, ahol mi, valamennyien polgári életminőséget érhetünk el. Gondolkodásunk középpontjában az állt, mit tegyünk azért, hogy a dunaújvárosiak szebbnek, jobbnak érezzék lakókörnyezetüket, a várost szerethető otthonuknak tartsák – fogalmazott Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, hogy kormányzati támogatással, minden lehetséges pályázati forrást megragadva Dunaújváros lendületes fejlődésnek indult az elmúlt években. A fejlődés, a fejlesztések állomásait nevesítette is. A felújított főtér, a megszépített Római városrész, a megerősített Duna-parti löszfal, a vasmű felújított I-es kohója, az így megmentett 3500 vasműs munkahely, a felújított Radari Sporttelep, a visszavásárolt és újjá épített zöld SZTK, az élményfürdő újbóli beindítása, az uszoda teljes rekonstrukciója, a Szalki-sziget rehabilitációja mind-mind arra utal, hogy szerethető otthont építettek a városból, annak polgárainak. Mint mondta közösséget is teremtettek a számtalan jótékonysági akcióval, a sport kimagasló támogatásával, a nagyrendezvények megszervezésével és lebonyolításával és a különböző korosztályok rendszeres anyagi támogatásával.

- A dunaújvárosi temetőben a kopjafát a rendszerváltozás hajnalán három magánszemély állíttatta 1956 hősei előtt tisztelegve. A szocialista városvezetés regnálásának évei alatt mi mindig itt, külön emlékeztünk. Majd mi, a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete tettük ezt a helyet a városi megemlékezés helyszínévé. Ma újból külön emlékezünk. Hosszú út, kemény munka vár ránk, amíg ez a hely újból a város közös tisztelgésének helyszíne lesz. A munkától nem félünk, el fogjuk végezni. Számítok rátok! Hajrá Magyarország, hajrá Dunaújváros – zárta beszédét Cserna Gábor.

Ezután a koszorúk és a virágok elhelyezése következett a kopjafánál, majd a Szózattal zárult a megemlékezés.

A rovat további hírei: Közélet

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben, de megoldották!

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben, de megoldották!

2024. jún. 23.

A vészhelyzetek híréről már beszámoltunk: két rendkívüli esemény történt az elmúlt szombaton a dunaújvárosi élményfürdőben – délután egy kamaszt kellett kimenteni, kora este egy idősebb hölgy lett rosszul. A gyors beavatkozás életet mentett mindkét esetben. A városvezetés személyesen mondott köszönetet az életmentőknek szerdán délután.

Hétfőn újra gyérítés

Hétfőn újra gyérítés

2024. jún. 22.

Hogy vannak, és jelen vannak, az nem kérdés. Hogy sok, vagy kevés, arról lehetne vitatkozni.  Természetesen a szúnyogokról van szó. Egy biztos, a tervek szerint hétfőn sor kerül városunkban a gyérítésükre. 

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

2024. jún. 21.

Kicsit furcsa, hogy az alig két hete hátunk mögött hagyott választás után úgy folytatta a munkáját közgyűlésünk most csütörtökön, mintha mi sem történt volna. Persze tudjuk, hogy az új ciklus csak októberben kezdődik, addig pedig a jelenlegi-régi képviselők munkájára van szükség. 

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.