Dunaújváros Hetilap

A végéhez közeledik a buszmenetrend finomhangolása

Kölesdi Fanni - 2021. április 9. 17:59

Teljesen átalakult Dunaújváros helyi autóbusz-közlekedése március elején. Korábban hosszú éveken át nem történt jelentős változás, bár a módosítást többször tervezték, valamiért mindig elmaradt. Az új szisztéma él – de pár fontos változásra számíthatnak a közlekedők.

Az utasoknak most nemcsak az új menetrendet kellett megszokniuk, hanem az új szisztémát is, hiszen a korábbi körjáratok mellett ellenjáratok is járnak már a városban, vagyis a vonalon mind két végállomásról indulnak a járatok. Sok észrevétel érkezett az új menetrendi tájékoztatóról is, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy itt is csak az újdonság volt zavaró. 
Sokan nehezen szokják meg az új dolgokat, ez természetes, nekik egy kicsit segíteni kellett, hogy megértsék az új szisztémát – mondja Tóth Kálmán. A képviselő úgy látja mára a többség megértette az új tájékoztató táblákat, amik a Budapesten már bevált módon azt mutatják, hogy az adott megállóból mikor indulnak az autóbuszok, így nem az utasnak kell számolgatnia. E mellett nagyon sok észrevételt kaptunk az autóbuszok állapotára vonatkozóan is – folytatta Tóth Kálmán: 
– Erre sajnos az önkormányzatnak nincs közvetlen ráhatása, hiszen a szolgáltatást a Volán végzi. Több megbeszélés is volt már a témában, tavaly sikerült néhány használt, de az itt közlekedőknél korszerűbb járművel frissíteni a helyi állományt. Szeretnénk, ha ez tovább folytatódna, de a teljes megoldás az lenne, ha Dunaújváros végre megkapná azokat az új buszokat, amiket 5 éve a miniszterelnök megígért.
Ahogyan a bevezetéskor elhangzott, az új menetrend nem volt kőbe vésve, a lakói észrevételek és a Volán tapasztalatai alapján az első naptól kezdve dolgoznak azon, hogy a szükséges finomhangolást elvégezzék. Ennek alapján májusban – többek között – a következő változtatások bevezetését tervezik:

1. Sok észrevétel érkezett Pálhalmáról, akiknek a kritikája jogos volt, így a tervek szerint a jelenlegi 32-es járatot megszüntetnék, helyette a 13-as busz hétköznap óránként, illetve műszakváltásokkor Pálhalmáig közlekedne, továbbá minden járat érintené a Lilla köz és Liszt Ferenc kert megállókat is.
Ezzel megoldódna a Pálhalmán dolgozó munkavállalók, valamint a Petőfi iskolába járó diákok problémája, Pálhalma pedig a város több fontos pontjával kerülne közvetlen összeköttetésbe. Az útvonal módosításával a Bagolyvárból is könnyebben elérhetővé válik a Római városrész környéke.

2. A 32-es busz kiesésével meg kell oldani a Vasmű tér és a Papírgyári út kiszolgálását a műszakváltáson kívüli időszakban. Erre a korábbi 2-es busz jelenti a megfelelő megoldás, így a sokak által hiányolt 15:45-ös és 17:45-ös járatok is visszakerülnek.

3. Azért, hogy a műszakváltáson kívül több járat érinthesse a Szalki-szigetet, a 24-es busz a korábbinál rövidebb útvonalon, a Szórád Márton úton keresztül közlekedne, így a legforgalmasabb időszakokban megoldódna a Technikum és az Óváros közvetlen összekötése is, amit szintén sok utas kért. 
4. A 32-es busz megszüntetése miatt változás várható a vásári napok közlekedési rendjében, a 12-esen kívül egy másik járat fog betérni a Vasmű térre.
Tóth Kálmán elmondta: hosszú idő óta először fordult elő, hogy olyan menetrendet kapott a város, amiben nem csökkent, hanem növekedett a menetrendi teljesítmény, így megszűnhetett a sokat kifogásolt nyári menetrend és hétvégén is sűrűbben járhatnak a buszok. Bár évente mintegy 100 ezer kilométerrel nagyobb a keret, ez nem jelenti azt, hogy bizonyos utazásoknál ne lenne szükség az átszállásra.
Az a tapasztalat, hogy ezt a többség megszokta, de továbbra is több helyről érkeznek igények közvetlen járat megteremtésére. Ezt sajnos mindenhová nem lehet biztosítani, de ahogy most is látszik, ahol megoldható, ott erre törekednek. 
A képviselő hozzátette: a változtatásokat még egyeztetni kell a Volánnal, a bevezetés pontos módjáról a korábban megszokott módon tájékoztatják majd a lakosságot. 
A március elsejei bevezetéskor az önkormányzat adott ki menetrendi tájékoztató füzetet, amit hamar elkapkodtak a lakók. A tájékoztatás a Volán feladata, ők azonban a füzet kiadásával meg akarták várni a finomhangolásokat – így az ígéretek szerint ezután mindenki számára elérhető lesz az új menetrendi füzet.

A buszmenetrend aktuális helyzetéről a város hivatalos honlapján, az alábbi linkre kattintva tájékozódhat!

Dunaújváros buszközlekedése (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán; illusztrációk: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.