Dunaújváros Hetilap

Távhő: "Hosszú idő után újra a fogyasztó lesz az első"

Kölesdi Fanni - 2021. május 7. 17:28

Egy hete jelentette be Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, hogy az önkormányzat szerződést bont a DVCSH Kft.-vel. A témáról ezúttal a DVG első emberét és a város gazdasági alpolgármesterét kérdeztük.

Az önkormányzat és a DVCSH közötti viszony már az előző városvezetés alatt sem volt felhőtlen, a szakításra azonban akkor nem került sor. Pintér Tamás múlt heti, hasábjainkon is napvilágot látott bejelentése során elhangzott, a dunaújvárosi távhő- és vízszolgáltatást a jövőben a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő DVG Zrt. látja majd el. A részletekről Szabó György vezérigazgatót kérdeztük. 

Szakítanak a korábbi felfogással

Hiányzott önnek ez a feladat?
– Az ember ritkán szeretne több feladatot kapni a munkájában, itt azonban egy olyan problémáról van szó, ami a dunaújvárosiak számára az egyik legfontosabb megoldandó kérdés volt. Nagyon örülök és büszke vagyok rá, hogy ezt mi oldhatjuk meg.
Ami talán a leginkább izgat mindenkit, hogy mit kell tenniük a lakóknak, felhasználóknak?
– Az, hogy figyeljék a tájékoztatást. A DVG Zrt. és az önkormányzat közösségi oldalain folyamatosan tájékoztatást fogunk adni a tennivalókról. Sajnos az elmúlt évtizedben kifordultak a dolgok Dunaújvárosban, és nem a fogyasztó volt a legfontosabb a távhőszolgáltatónak. Végre szakítani fogunk ezzel a felfogással. Ennek egyik eleme, hogy június 1-jétől összesen 3 helyszínen nyitunk majd ügyfélszolgálatot a városban, míg most csak egy helyen van. Ezen kívül 0-24 órában működő hibabejelentőt fogunk üzemeltetni.
Honnan tudják majd a fogyasztók, hogy mikortól kell majd az új szolgáltatónak fizetni?
– Nagyon fontos, hogy itt külön kell választani a távhőt és a vizet. A távhő esetében június 30-áig szolgáltat a DVCSH, míg a vizet december 31-ig. Vagyis az eddig az időpontig elfogyasztott hőt és vizet ők fogják kiszámlázni. Nagyon fontos, hogy ez érinti a tartozásokat is, hiszen azok is ez előtt az időpontok előtt keletkeztek, ezeket tehát a DVCSH-nak kell megfizetni. A távhőszolgáltatást július 1-től veszi át a DVG, a vizet pedig egy másik cég fogja 2022. január elsején.

"Honnan lesz hő, mi lesz a csövekkel?" – tette fel a kérdést nagyon sok városlakó.
– Laikusként teljesen logikus kérdés. A közműhálózat nem a DVCSH-é, ők csak a szolgáltatást végezték. A hálózat tulajdonosa az önkormányzat, aki a szolgáltatást most a DVG-re bízta. Így mi ugyanazon a hálózaton fogunk szolgáltatni, ez pofonegyszerű kérdés. Az, hogy a hő honnan lesz, már bonyolultabb, de közel sem megoldhatatlan feladat, mint ahogyan sokan azt szeretnék. Több lehetőség is van a városban hő beszerzésére, ezekről már zajlanak a tárgyalások.
Milyen állapotban vannak a csövek?
– Ezt eddig a DVCSH feladata volt üzemeltetni, fejleszteni és karbantartani. A tavalyi évig ezt minden évben ellenőriztük, tehát nagy baj nem lehet. Az átvétel során természetesen megvizsgáljuk a csöveket és a rendszereket, és a szükséges karbantartásokat el fogjuk végezni. Itt szeretném azt is elmondani, hogy a házi hőközpontok, a radiátorok, a házban lévő csövek a társasházak tulajdonában vannak, vagyis ezeknek a karbantartása a társasház feladata. Én azt javaslom a közös képviselőknek, hogy ezeket a munkákat a nyáron mindenképpen végeztessék el, hogy idén ősszel tényleg zökkenőmentesen indulhasson a fűtési szezon. A lakókat is arra kérem, hogy tájékozódjanak erről, hívják fel erre a közös képviselők figyelmét. 
Nyilván nem mindegy a lakóknak az ár sem – erről lehet már tudni valamit?
– Itt minimális mozgásterünk van. A távhő és a víz árát is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hagyja jóvá. A célunk az, hogy a szolgáltatás ára ne emelkedjen, csak a színvonala. 
Hogyan működik az új üzletág a DVG-n belül?
– Nagyon fontos, hogy ez egy teljesen elkülönített üzletág lesz, saját vezetővel, saját munkatársakkal, irodákkal. Viszont mivel mégiscsak egy cég leszünk, egy sor dologban fogjuk tudni segíteni egymást, ami a műszaki dolgokat illeti. Így megszűnik az a lehetetlen helyzet is, hogy egy-egy közműjavítás után hónapokat kell várni az útburkolat helyreállítására, mert a cégek között elvesztek az információk. 
Miben érzékelhetnek majd változást a felhasználók?
– Ami biztosan nagy változás lesz, hogy mindenki tiszta lappal indul majd. Ez egyúttal azzal is jár, hogy mindenkit visszakapcsolunk majd a távhőszolgáltatásba, akit a DVCSH korábban ilyen-olyan okokból kizárt. A célunk az, hogy egy ügyfélbarát szolgáltatást végezzünk; nem megbántva senkit, az előzményeket ismerve ez nem lesz túl nehéz feladat.

Időben választ kapnak a felhasználók

Özönlenek a lakossági kérdések, mióta Pintér Tamás bejelentette, hogy az önkormányzat szerződést bont a DVCSH-val, mondta Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester. Mint hangsúlyozta, egyelőre mindenkit türelemre kér, egyben arra is ígéretet tett, hogy minden felmerülő kérdésre időben választ kapnak majd a felhasználók:
– Ahhoz, hogy értsék a helyzetet, először is fontos tisztázni, hogy pontosan mi történt, ugyanis a jövőben külön fog válni a távhő és a vízszolgáltató. A távhőszerződést június 30-ai határidővel mondtuk fel, így a távhőszolgáltatást július 1-től veszi át a DVG Zrt.. A vízszolgáltató december 31-éig marad a DVCSH, az új szolgáltató 2022. január elsején veszi majd át a feladatot. Ezt jogilag így lehetett megoldani. A vízszolgáltatóról később születik majd döntés, az ugyanis nem lehet a DVG Zrt.
A DVG Zrt.-nél már gőzerővel dolgoznak az új ágazat felállításán; mint Szabó Zsolt hangsúlyozta, egy olyan cég jön majd létre, amely közelebb lesz az emberekhez és valóban a lakókért, a fogyasztókért dolgozik majd:
   – Ezen dolgozik Szabó György vezérigazgató is, akinek ügyfélbarát szemlélete nagyon fontos szempont volt már akkor, amikor tavaly kinevezték a DVG vezetőjének. 
A történet teljessége kedvéért fontos tétel, hogy időközben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapjára felkerült annak a határozatnak a szövege, amelyet a DVCSH februári szolgáltatás-kimaradásáról készítettek. 

A 33 oldalas dokumentumban megdöbbentő részletek találhatók. Mint ismert: a MEKH 25 millió forintra bírságolta a DVCSH-t.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat.